Tekening van de verbouwplannen door Jan Pape.
Tekening van de verbouwplannen door Jan Pape. Foto:

Nieuw onderkomen met als centrale functie hulp bij armoede en eenzaamheid

Vervolg van de voorpagina.

Door Kyra Broshuis

Energieneutraal
"Het dak moet vernieuwd worden en het gebouw is slecht geïsoleerd. We willen het pand graag energieneutraal maken. Zo kunnen we onze vaste lasten straks zo laag mogelijk houden. De verbouwingsplannen zijn klaar en uiteraard zijn daarin ook de verplichte aanpassing, zoals bijvoorbeeld de realisatie van een invalidentoilet, in meegenomen", leggen de heren uit. Die plannen kosten geld, veel geld. Geld dat de vereniging liever uitgeeft aan hulp voor mensen. "Jaarlijks geven wij zo'n € 50.000 uit aan geld en goederen voor mensen die het echt nodig hebben. Met zo'n 65 vrijwilligers voeren wij eigenlijk uit wat er in de kerken gepredikt wordt." Eind februari moet het duidelijk zijn of de plannen door kunnen gaan. Daarom is de vereniging nu gestart met een sponsoractie. Een groot aantal bedrijven en particulieren hebben een brief ontvangen met het verzoek om een donatie. "We hebben in totaal 540.000 euro nodig voor de verbouwing, aanpassing en herinrichting van het gebouw. Uiteraard hebben we ook verschillende subsidieaanvragen lopen en verder werken we met leningen. We hebben de nieuwe ruimte echt nodig, een deel van onze groepen werkt nu noodgedwongen elders. Onze vrijwilligers, zo'n zestig in totaal, zijn ontzettend enthousiast, actief en betrokken. We willen dolgraag verder op de nieuwe locatie. Zo kunnen we een bijdrage blijven leveren aan een beter leven voor de zwakkeren en kwetsbaren in Oost Gelre en Berkelland."

Samenwerking
In het nieuwe gebouw krijgen ook andere instanties zoals de Voedselbank, Schuldhulpmaatjes, Ziekenomroep, Repaircafé, de Stadskamer en de Formulierenbrigade mogelijk hun onderkomen. "Zo krijgen we straks een centrale functie tegen armoede en eenzaamheid. Het is ontzettend belangrijk dat mensen hun eigenwaarde weer terugkrijgen en mee kunnen doen in de maatschappij. Die participatiemaatschappij, de verantwoordelijkheid terug bij de burger, daar werken wij graag en met plezier aan mee."

Helpen
Wilt u helpen om de Vincentiusvereniging te verhuizen naar een goed en duurzaam onderkomen? Uw donatie kunt u, onder vermelding van 'Gift Vincentiushuis', overmaken naar NL51 RABO 0347 6880 71 ten name van Vincentius Vereniging Groenlo. De vereniging heeft een ANBI-status. Dat betekent dat een gift aftrekbaar is voor de belasting. Het ANBI-nummer is 819350928. "De giften blijven op de rekening staan tot het zeker is dat de aankoop van het pand doorgaat. Mocht blijken dat het toch niet rond komt, dan storten we de donaties terug", zo besluiten Pape en Te Plate.


www.vincentiusgroenlo.nl