We gaan ons stadje steeds opnieuw ontdekken

Ineens, beste Grollenaren, zo aan het eind van het jaar zag ik in onze Groenlose Gids een bericht over 'Plannen om Groenlo te verfraaien voor 2027'. Een echte Grollenaar zal natuurlijk meteen opmerken dat in deze kop het woord 'verder' ontbreekt. Verder verfraaien want het is al fraai hier. Oké, niet zeuren Torenwachter. Een aantal jaren geleden kwam er ineens schwung in de waardering van de vestingstad. Een soort revival kun je zeggen. Dat zijn ook vaak golfbewegingen. In de jaren vijftig van de vorige eeuw bijvoorbeeld was de gracht het podium voor sprookjesstad. Toen geloofden we hier nog in sprookjes. Heel lang is de gracht daarna toch een min of meer niet ontdekte schoonheid geweest; de gracht verdween een beetje uit het zicht al werd er natuurlijk wel over gezongen. Maar het had inhoudelijk niet die diepte - wel een toepasselijk woord hier - die het nu heeft gekregen.

Eigenlijk was de gracht jarenlang het domein van de Groenlose Hengelsport Vereniging en er waren zelfs mensen die dachten dat de gracht van de GHV was of gehuurd van de gemeente. Enkele jaren geleden begon de ommekeer; je zag ineens een kano met toeristen door de gracht varen. Dat viel naar ik zelf heb meegemaakt bij sommige vissers niet goed; zij claimden in feite het gebruiksrecht van de gracht. De ontwikkelingen zijn daarna snel gegaan; nu varen er regelmatig bootjes en is de gracht een mooi onderdeel van een dagje Groenlo. En er zijn inmiddels plannen om op het bijna voormalige Grolse Boys-complex enkele visvijvers aan te leggen zodat de gracht wat wordt ontlast. Het kan verkeren.
Terug naar de toekomstplannen tot 2027; daarna is er hopelijk toch ook nog een veste Grol?
Ik las in het artikel dat het CDA vraagt hoe de stand van zaken is met betrekking tot het Programma Stad Groenlo. Die vraag begrijp ik niet helemaal of beter gezegd helemaal niet want de raad stelt toch het meerjarenprogramma vast en dan is het vreemd dat een regeringspartij dat niet weet. Of is het voor de bühne?
Ik las dat we nu halverwege gevorderd zijn in de route naar 2027 en dat was een datum die een aantal jaren geleden veel werd gebruikt. In 2027 zou het programma voor Groenlo af zijn en zou Groenlo compleet klaar zijn. Niks meer aan doen, af, gereed, voltooid. Zoals een cabaretier ooit over Nederland zei: het is af, hier en daar kan nog een tegeltje bij maar dat is het.
De werkelijkheid is natuurlijk anders. We hebben een aantal jaren flink vaart gezet in de ontwikkeling van het stadje en misschien is het wel goed dat er een moment wordt gekozen om de zaak nog weer eens flink op te schudden.
Je zag dat de politieke partij OOG veel oog had op voor het stadje en daar ook voortvarend mee aan de slag is gegaan. Naar mijn gevoel werd duidelijk het voortouw genomen. Ik vond het daarom wel opvallend dat dit zich bij de laatste verkiezingen voor deze partij overigens niet in zetels heeft uitbetaald.
Ik las ook dat er belangengroeperingen zullen worden ingeschakeld bij het handen en voeten geven van nieuwe ontwikkelingen. Je kunt zeker stellen dat er toch de laatste jaren heel wat is bereikt. Ja, perfect wordt het nooit maar we hebben wel een echte slag gemaakt. En dat we de gracht en ons verleden hebben teruggevonden, da's mooi.
Zoals ik in het begin al zei: het gaat duidelijk met golfbewegingen. Je weet nooit wanneer het ontstaat maar wij maken dit nu mee.


Torenwachter