William Krabbenborg met dochter Fee, speelster in de O-9 jaar. Foto: Henri Walterbos
William Krabbenborg met dochter Fee, speelster in de O-9 jaar. Foto: Henri Walterbos

Krabbenborg en Grol blij met elkaar

'Grol is mijn club, waar ik al van kleins af aan voetbal en graag kom'

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Het is niet normaal meer wat er gebeurde vorige week zondagmiddag, nadat bekend werd dat ik volgend jaar hoofdtrainer word van Grol. Een waar bombardement aan telefoontjes en berichten op mijn telefoon. Wat een fantastische reacties. Dat doet me echt veel. Vanuit Grol, maar ook vanuit alle verenigingen waar ik trainer ben geweest en Sportclub Neede waar ik nu trainer ben." Met pijn in zijn hart verlaat William Krabbenborg (47) zijn huidige club. "Ik kon bij Sportclub Neede een contract voor twee jaar tekenen, want dat is een prachtige club en ik heb het daar ontzettend naar mijn zin. We zijn beiden zeer tevreden over hoe het gaat. Voor die twee jaar stond ik zeker open. Ik heb het bestuur echter direct op de hoogte gebracht toen Grol interesse toonde. Dat is ook de enige club waar ik Neede voor zou verlaten. Grol is mijn club, waar ik al van kleins af aan voetbal en graag kom."

Kind van de club
William Krabbenborg volgt bij Grol Sander Hoopman op die Grol na drie jaar zal verlaten. Krabbenborg is een kind van de club en had als wens ooit een keer hoofdtrainer te worden bij de club die hem zo na aan het hart ligt, de club waar hij zelf van 1990 tot en met 2004 in de hoofdmacht uitkwam, met een jaar een uitstapje naar RKHVV (Huissen). "Met Grol 1 ben ik drie keer kampioen geworden, en helaas een keer gedegradeerd. De eerste en tweede keer dat ik kampioen werd was onder Peter Schulte, gingen we van de vierde naar de derde klasse en het jaar daarop direct door naar de tweede klasse."

Het gezin Krabbenborg is veelvuldig op Den Elshof te vinden. Zoon Kas (11) komt uit voor De Graafschap, nadat hij in het Grol-tenue van Grol F1 gescout werd door de Doetinchemse BVO. "Ik heb als trainer van Grol F1 hem nog drie jaar in mijn team gehad. Daarna ging hij naar De Graafschap." Dochter Fee (8) is eveneens behept met het Grol- en voetbalvirus en komt voor het tweede jaar uit in de O-9 bij Grol. Partner Daniëlle is als vrijwilligster actief in de Activiteitencommissie.

Loopbaan
Zijn trainersloopbaan startte de geboren en getogen Grollenaar bij de A-jeugd van Vios Beltrum, gevolgd door FC Trias waarmee hij promoveerde naar de vierde klasse. Na twee jaar verkaste hij naar Sportclub Neede alwaar hij drie jaar lang het vlaggenschip onder zich had in het Vlearmoesdorp. "In het eerste jaar promoveerden we via de nacompetitie naar de derde klasse, gevolgd door een degradatie en het jaar er op een kampioenschap, met een hele jonge groep." Aansluitend toog Krabbenborg met voetbalvriend Rik Gockel als assistent naar WVV in Hengevelde. Na een jaar trok Pax Hengelo aan de bel waar hij twee jaar actief was. Daarna koos hij voor een jaar niets doen, maar kroop het bloed toch waar het niet gaan kan toen Grol-trainer Jos Heutinck en Grol hem in oktober vroegen als assistent bij de hoofdmacht van Grol aan te sluiten, dat toen in de eerste klasse uitkwam. "Dat heb ik in 2014 ruim een half jaar gedaan. Het zou eerst voor één avond in de week zijn, maar dat werden er al snel twee. Sjors Storkhorst speelde toen ook nog bij Grol. Zodoende ben ik er weer in gerold, nadat dat ik ook zelf weer was gaan voetballen. Met Jos klikte het perfect. Jammer dat we ongelukkig degradeerden. Tijdens dat jaar belde Sportclub Lochem me en ben ik daar vervolgens drie jaar hoofdtrainer geweest. Ze waren net gepromoveerd naar de derde klasse. Doelstelling was een stabiele derde klasser te worden. Dat is gelukt. Het laatste jaar daar werden we vierde." Na Lochem keerde Krabbenborg terug naar Neede dat hem graag weer voor de groep zag staan nadat de club in een vrije val naar de vijfde klasse was gekelderd. Vorig jaar werden we kampioen. Nu staan we als nieuwkomer op de vierde plaats in de vierde klasse, met weer een jonge spelersgroep. Daar word ik wel heel vrolijk van."

Grol
De Grolman komt bij zijn club uit in Grol 5, al is het sporadisch, zegt hij zelf, en bij de 35+ met vrienden, op vrijdagavond. Dat hij met ingang van het nieuwe seizoen de scepter zwaait over de hoofdmacht van zijn club maakt hem enorm blij maar bovenal bijzonder trots. "Ik ben door het voetbalbestuur van Grol gepolst of ik interesse had. Vervolgens zijn we met elkaar in gesprek geraakt. Dat waren goede gesprekken. Ik heb ook met enkele spelers gesproken. Ze hadden een duidelijke profielschets. Er komt jeugd aan in de toekomst. Dat moet goed opgepakt worden. Dat is een belangrijk speerpunt, al zullen we daar ook geduld mee moeten hebben. Ze zochten een bepaald type die bij die groep past. Daar heb ik enorm veel zin in. Ik ben enorm trots dat ik trainer van Grol word. Ik heb altijd gezegd dat ik Grol ooit een keer wilde trainen. Dat moment is nu daar." Krabbenborg tekent voor een jaar.

'Wat een

fantastische

reacties!'

Voetbalbestuur
De aanstelling is het werk van het voetbalbestuur van sv Grol. Het is de eerste hoofdtrainer die zij geheel zelfstandig aanstellen. Een goede zaak, zo wordt gezien door de leden. Lid van het voetbalbestuur Tom Kaak is eveneens blij met de aanstelling van William Krabbenborg als nieuwe hoofdtrainer. Hij vertelt over het proces en de uiteindelijke keuze. "Allereerst hebben we gezamenlijk een profielschets opgesteld met alle criteria waaraan een trainer van Grol 'moet' voldoen idealiter. Vervolgens hebben we daar kandidaten bij gezocht en hebben een lijst van 7 trainers samengesteld, waaronder ook de huidige trainer. Vervolgens zijn we ze allemaal in verschillende samenstellingen meerdere malen gaan bekijken, zodat je ook weet hoe iemand in de praktijk werkt. Dan moet je denken aan coaching, presentatie, spelopvatting, enzovoort. Daarna hebben we de lijst teruggebracht naar twee trainers waarmee we in gesprek zijn gegaan. In die gesprekken kwam al snel naar voren dat wij dachten dat William de juiste man op het juiste moment is. Hij kent de club en kan zodoende goed aan de slag met het vele talent dat zich de komende jaren aandient. We hebben uiteraard ook gesprekken gevoerd met de spelersraad in combinatie met William. Eveneens met enkele stafleden in combinatie met William. Ook daar was het gevoel goed om met elkaar in zee te gaan. We hebben dan ook het volste vertrouwen dat we samen een mooie toekomst voor onze club tegemoet gaan."