Het nieuwe logo van de fusieclub S.V. Grol. Foto: Theo Huijskes
Het nieuwe logo van de fusieclub S.V. Grol. Foto: Theo Huijskes

Huwelijk tussen Grol en Grolse Boys ook financieel beklonken

Voorlopige bestemming van 'bruidsschat' bekend

Door Theo Huijskes

GROENLO - Werd op maandag 7 oktober in eigen kring de ondertrouw tussen beide Groenlose voetbalverenigingen Grol en Grolse Boys uitbundig gevierd, het officiële huwelijk tussen de 101-jarige, aan de Oude Winterswijkseweg gehuisveste club en de 71-jarige, aan de Beltrumseweg gehuisveste club werd op dinsdag 17 december definitief voltrokken. Verantwoordelijk voor, beter gezegd de belangrijkste aanjager van dit niet alledaagse huwelijk is de gemeenteraad van Oost Gelre. Het hoogste bestuursorgaan in deze gemeente besloot namelijk om de fusieclub S.V. Grol een bruidsschat van maar liefst 320 duizend euro mee te geven, zijnde een bedrag van 170 duizend euro voor de aankoop van het sportpark Het Wilgenpark, alsmede een bedrag van 150 duizend euro als afkoop van de jaarlijkse subsidie ten behoeve van het onderhoud van het aan Grolse Boys toebehorende sportpark.

Het vorenstaande mag overigens niet uitgelegd worden dat dit om meerdere redenen unieke huwelijk zonder slag of stoot tot stand is gekomen. Wat de beide verenigingen zelf betreft, was er reeds in de beginjaren zeventig van de vorige eeuw sprake van een relatie, die zelfs de aanduiding verkering nog niet mocht dragen. En vervolgens leverden serieuze huwelijksaanzoeken in 1998 en 2013 geen enkel resultaat op. Daarnaast was de gemeenteraad van Oost Gelre deze keer bepaald niet eensgezind daar waar het ging om de verlening van haar goedkeuring aan de aan de huwelijksvoltrekking gestelde voorwaarden.

Van Sinterklaas tot Kerstman
Daar waar tijdens de gemeenteraadsvergadering van medio december de beide coalitiepartijen CDA en VVD alleen maar lofgezangen uit de kast haalden om het huwelijk en in het kielzog daarvan de bruidsschat een duidelijke boost te kunnen geven, nam de oppositie (OOG, PvdA, D66 en NLOG) voorzichtige, zelfs afstandelijk standpunten in. Met name de fractie van OOG, evenals coalitiepartij VVD met vijf zetels in de gemeenteraad vertegenwoordigd, liet zowel tijdens de raadscommissievergadering als tijdens de raadsvergadering haar afkeuring ondubbelzinnig horen. Naast het gegeven dat fractievoorzitter Ronald Willering zich tijdens beide vergaderingen behoorlijk roerde met opmerkingen als 'Deze exorbitante bedragen zijn aan de gemeenschap in Oost Gelre niet uit te leggen', 'Het afkopen van toegekende gemeentelijke subsidie mist iedere vorm van logica' en 'Deze besluitvorming heeft in Oost Gelre niet gewenste precedentwerking tot gevolg', werd er door OOG ook achteraf via social media de nodige gram gehaald. Dit laatste zelfs nog door voormalig OOG-fractievoorzitter Frits Schmidt, die stelde dat Sinterklaas toch al geweest was met daarop een vervolgreactie van voormalig OOG-wethouder René Hoijtink, die zijn partijgenoot liet weten dat het huidige CDA- en VVD-college nu voor Kerstman speelt.

Voorlopige bestemming bruidsschat
Aan de zijde van de beide voetbalverenigingen is men van meet af aan heel duidelijk geweest. Zo hebben beide algemene ledenvergaderingen voorafgaande aan de behandeling in de raadscommisie- en gemeenteraadsvergadering duidelijk gesteld dat het huwelijk met ingang van het seizoen 2020-2021 alleen doorgaat wanneer het voorstel voor de bruidsschat groen licht krijgt van de gemeenteraad van Oost Gelre.

In het verlengde daarvan zijn de leden ook akkoord gegaan met de, zij het voorlopige, bestemming van het totaalbedrag ad 320 duizend euro. Een inzage in deze voorlopige bestemming leert dat er van het bedrag maar liefst 100 duizend euro wordt uitgetrokken voor de verduurzaming van het sportpark Den Elshof en dat er daarnaast 60 duizend euro naar een reservefonds gaat voor de vervanging te zijner tijd van het kunstgras, daarmee aangevende dat men tegen die tijd voor die bedragen geen beroep op de gemeente hoeft te doen. Ook worden tal van bedragen gereserveerd c.q. bestemd voor diverse geld vretende zaken die met de fusie en dadelijk met de verhuizing van 'de Boys' naar 'de Grol' gepaard gaan. Daarbij moet gedacht worden aan zaken als het aanbrengen van de clubhistorie van Grolse Boys op het sportpark Den Elshof van Grol, de invoering en vervolgens de aanschaf van een totaal nieuwe kledinglijn, waarmee tienduizenden euro's gepaard gaat en tenslotte diverse investeringen in voetbaltechnische zaken bij zowel het prestatieve als recreatieve gedeelte en dat bij zowel de heren als de dames, de jongens en de meisjes. Tenslotte is in goed onderling overleg tussen beide besturen afgesproken om bij het definitieve doorgaan van de fusie tot en met het seizoen 2022-2023 geen contributieverhoging meer door te voeren.

Een deel van het sportpark Den Elshof, waar met ingang van het seizoen 2020-2021 de nieuwe fusieclub S.V. Grol is gehuisvest. Foto: Theo Huijskes