Een eerdere editie van de Beltrumse slipjacht. Foto: Henk Oltvoort/Achterhoekfoto.nl
Een eerdere editie van de Beltrumse slipjacht. Foto: Henk Oltvoort/Achterhoekfoto.nl :

Slipjacht Beltrum op eerste zaterdag 2020

BELTRUM - Als de weersomstandigheden het toelaten, is Beltrum op 4 januari weer het toneel van een slipjacht: ruiters te paard in het kielzog van honden die een vossengeurspoor volgen. Op de zaterdag voor de Beltrumse Survival, dat was ook de wens van de Beltrumse vrijwilligers die de slipjacht in en rond het dorp voorbereiden en begeleiden. "De survivalrun die Beltrum op de kaart zette, is ooit voortgekomen uit de slipjacht", zegt Willem Wassink.

Door Mark Ebbers

Hij is – in zijn eerste jaar – een van de vijf vrijwilligers rond de Beltrumse slipjacht, die plaatsvindt onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV). De andere vier zijn mede-gesprekspartner Leo Wolterink, agrariërs Harrie Hanselman en Fons Dibbelink, en veearts Hans Neleman. Alle vijf zijn het Beltrummers.
De editie van 2019 ging niet door vanwege het weer. Dat is altijd de onzekere factor. Leo: "Er moet geen vorst zijn, maar het mag ook niet te nat zijn. Lichte sneeuw hoeft niet per se een probleem te zijn. Belangrijkste is dat de bodemgesteldheid veilig is voor de paarden. Het mag niet glibberig zijn." Willem vult aan: "De honden redden zich wel."
Naast het weer is de organisatie natuurlijk ook afhankelijk van de grondeigenaren, dat geldt voor zowel de slipjacht als de survivalrun. "We kunnen niks beginnen als zij niet willen meewerken", stelt Leo. En die grondeigenaren werken altijd spontaan mee, is de ervaring. Zelf zullen Willen en Leo overigens niet meedoen aan de slipjacht. Leo is alleen nog hobbymatig ruiter; Willem is na zijn afscheid bij de Vestingruiters in Groenlo gestopt met paardrijden: "Maar de interesse in de sport blijf je houden, en ik heb respect voor de mensen die er tot op hoge leeftijd mee doorgaan."

De KNJV zorgt voor de honden en ook voor het stro en de lappen met vossenurine. Daarmee wordt in de uren voorafgaand aan de slipjacht een geurspoor getrokken. Op de dag ervoor, de vrijdag, gaan de Beltrumse vrijwilligers de jacht 'losmaken': het parcours wordt nagelopen, eventueel worden draden verwijderd, en de route wordt aangegeven met paaltjes met lapjes stof.
Willem en Leo benadrukken dat een slipjacht géén wedstrijd is. "Het is de uitdaging van het volgen van de honden en de natuurlijke hindernissen", zegt Willem. Leo ziet het als "een mooi samenspel tussen mens en dier, tussen ruiter en paard en hond." Die honden worden op het eind van het parcours beloond met pens. Voor de deelnemende ruiters is er na afloop een gezellig samenzijn bij Spilman.
De heren verwachten dat er zo'n 40 tot 50 KNJV-ruiters zullen deelnemen. De Beltrumse slipjacht is een van de vele slipjachten die de KNJV organiseert; vrijwel elke zaterdag van november tot en met maart is er ergens één. Omdat vrijwel alle zaterdagen in het seizoen zijn volgepland, valt een uitwijkdatum bijna altijd op een woensdag. Extra reden voor de Beltrumse vrijwilligers om te hopen op gunstige weersomstandigheden. Willem: "Op zaterdag trek je toch meer publiek dan op woensdag." Bovendien zou verschuiven naar een woensdag de slipjacht weer lostrekken van de survival.

De route bestaat uit drie runs van zo'n zeven kilometer door Beltrum en directe omgeving en zal naar verwachting in ongeveer twee en een half uur door de ruiters kunnen worden afgelegd. De 'jacht wordt geblazen' om 13.00 uur op het Mariaplein in Beltrum. Daar zullen de ruiters twee keer passeren en dus rond 15.30 uur aankomen. In de route zijn twee pauzeplekken ingepland: bij loonbedrijf Bleumink aan de Deventer Kunstweg en bij boerderij Stroet aan de Waterdijk.
Publiek is van harte welkom. En dat publiek is meestal niet alleen te vinden bij het begin- en eindpunt. "Her en der zie je langs de route ook plukjes mensen", vertelt Willem. "En dan zijn er nog de mensen die ruiters waar het kan met de auto volgen."
Ruiters die niet bij de KNJV zijn, kunnen nog ook deelnemen, mits ze goed getraind zijn. Opgeven kan bij Leo Wolterink, telefoon 06-53237842.