De gemeente is voornemens De Bron aan te kopen om er een IKC in te realiseren. Foto: Theo Huijskes/archief Achterhoek Nieuws
De gemeente is voornemens De Bron aan te kopen om er een IKC in te realiseren. Foto: Theo Huijskes/archief Achterhoek Nieuws Foto: Theo Huijskes

'Mariakerk' naar Oost Gelre

Vervolg van de voorpagina

Wethouder Karel Bonsen vertelt dat het basisonderwijs in Groenlo straks op drie plekken gesitueerd zal worden; ‘t Carillon in de binnenstad, het IKC aan de Karel Doormanstraat en het IKC aan de Buitenschans. “Voor de ontwikkeling van het tweede IKC is de locatie aan de Buitenschans het meest geschikt, ook omdat daar al een school aanwezig is. De kans om de voormalige Bron te kopen, doet zich nu voor. Het gaat om een perceel van ongeveer 2600 m2. Met de eigenaar is overeenstemming bereikt over de verkoop aan de gemeente, uiteraard onder voorbehoud van instemming van de raad. Door het aankopen van De Bron ontstaat er voldoende ruimte om een IKC te realiseren. De locatie Buitenschans is geografisch gunstig gelegen voor een IKC.”
Het gaat om een bedrag van 520.000 euro. Het kan nog wel enige tijd duren voordat de locatie verder tot ontwikkeling komt. Volgens de gemeente heeft de verkoper geen bezwaar tegen het vestigen van een onderwijsvoorziening op deze plaats maar mogelijk wel tegen andere plannen. Daarom is er afgesproken dat de verkoper, wanneer er geen onderwijsvoorziening wordt gerealiseerd, het recht van terugkoop heeft. Besluitvorming over de definitieve locatie van het IKC moet nog plaatsvinden. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer dat gaat gebeuren. Mocht de gemeente besluiten om het IKC te realiseren op de locatie van De Bron, zal onderzocht worden hoe het pand getransformeerd moet worden. Ook sloop is daarbij een mogelijkheid. Eventuele sloopkosten komen dan voor rekening van de gemeente.
Het ligt in de verwachting dat het pand in tussentijd gebruikt gaat worden als tijdelijke opslaglocatie voor de Slag om Grolle. “De Slag zoekt een opslaglocatie maar hoe dat verder geregeld wordt, is tussen de eigenaar en de Slag. Als de gemeente besluit om De Bron aan te kopen, verwachten wij dat de Slag om Grolle aan de gemeente zal verzoeken om De Bron te mogen gebruiken als opslagplaats. Naar verwachting zal er voor 2021 geen IKC op deze locatie zijn ontwikkeld. Daarmee kan De Bron in beginsel beschikbaar worden gesteld aan De Slag om Grolle onder nog nader te bepalen voorwaarden. Deze zullen in overleg met de huidige eigenaar worden opgesteld. Besluitvorming in de raad vindt plaats op 11 februari 2020. Passering zal daarna plaatsvinden”, besluit Bonsen.