Frater Ludgerus (Ben Doodkorte) achter zijn bureau.
Frater Ludgerus (Ben Doodkorte) achter zijn bureau. Foto: archief

In memoriam: Frater Ludgerus

Ben Doodkorte werd op 21 februari 1924 geboren in het Friese Steggerda en trad op 8 september 1942 als achttienjarige toe tot de orde van de 'Congregatie van de Fraters van Onze lieve Vrouw van het H. Hart', beter bekend als de fraters van Utrecht. In de vroege ochtend van 26 maart 2020 overleed hij in huize 'St. Jozef' in De Bilt.

In 1951 kreeg bovengenoemde congregatie van het bestuur van de 'Stichting R.K. Nijverheidsschool voor Lichtenvoorde en omstreken' het verzoek om het onderwijs voor deze school te verzorgen. Zo kwam frater Ludgerus in beeld want hij kreeg de opdracht om hier vorm te geven aan. De eerste jaren maakte men gebruik van enkele lokaliteiten van de Lichtenvoordse zuivelfabriek. In 1956 werd gestart met de bouw van een nieuwe school aan de Roode van Heeckerenstraat en enkele jaren later verhuisde men daar naar toe.

Frater Ludgerus was benoemd tot directeur en onder zijn leiding verwierf de lts 'Dr. Ariëns' veel faam in de regio. Hij was een leidinggevende met visie en met oog voor het belang van goed onderwijs maar ook om de jongens datgene mee te geven wat nodig was om inde maatschappij goed te functioneren. Waar nodig trad hij op, streng maar rechtvaardig. Menige leerling die met hem te doen heeft gehad zal dat kunnen beamen. Hij stopte veel tijd in zijn werk, vaak tot 's avonds laat. In de zomervakantie was hij ter voorbereiding van het nieuwe schooljaar ook op school. Tussen zijn werkzaamheden door maakte hij ook jacht op de mol die het fraaie gazon aan de voorkant van de school ontsierde met molshopen.

Zijn leidinggevende capaciteiten waren binnen de congregatie niet onopgemerkt gebleven. In de jaren zeventig was hij elke vrijdag op pad om de belangen van de congregatie te dienen. In 1977, na vijfentwintig jaar directeur te zijn geweest, nam hij met pijn in het hart afscheid om zich geheel te wijden aan zijn bestuurlijke taak van de congregatie. Frater Ludgerus bleef contact houden met het personeel van de school. Hij belde je steevast op je verjaardag op, stuurde met Kerst een mooie kaart met een 'brokje blijde boodschap voor Kerst' en ook hield hij bij wanneer je bijvoorbeeld vijfentwintig jaar getrouwd was. Hij bleef blijk geven van zijn gelovige visie, vertaald in woorden en daden. Zo gingen mede door zijn inspiratie Ben en Annie Jansen als echtpaar aan de slag in Lodwar, Kenia, waar ze onderwijs verzorgden voor kinderen met een handicap.

In 2012, kwam een busvol oud-personeelsleden van de lts hem feliciteren met zijn 70-jarige kloosterjubileum en zongen we de frater toe met zijn eigen lijflied 'Wat een rijke wereld is de wereld van de mens'. Een tamelijk vast clubje oud-personeelsleden zocht hem jaarlijks op, eerst in Lichtenvoorde, later in een fraai tehuis aan de Rijn in Arnhem en sinds 2009 in De Bilt om hem te feliciteren met zijn verjaardag. Aan het eind van de feestelijke bijeenkomst kwam Ludgerus met een doos vol potten honing om die aan ons te verkopen als fair trade producten om zo een bijdrage te leveren aan producenten dat zij een reële prijs voor hun producten te krijgen.
Op 21 Februari jl. was een aantal oud personeelsleden nog op zijn verjaardag en zij zagen zijn geestelijke en lichamelijke broosheid. Het zien van foto's van de lts deed hem goed.

Frater Ludgerus hield de regie over zijn eigen leven. Hoewel hij het leven lief had en intens leefde, stelde hij in 2014 al zelf de tekst voor zijn afscheidsviering samen en zocht er liederen bij. In februari 2018 schreef hij dat hij doorgaat met leven maar ook al rekening hield met zijn uitvaart. Een fragment uit zijn inleidende tekst uit de dienst: 'Ik beschouw mijn leven als een goddelijke creatie waar ik in mijn menselijkheid, in mijn samenspel met medemensen, in mijn omgaan met andere schepselen op onvolkomen wijze uiting aan heb kunnen geven'.

Frater Ludgerus was een puur mensenmens. Als er iemand is die een ereplaats in het hemelse Koninkrijk verdient, dan is hij dat. Moge hij rusten in Vrede.

Namens het oud-personeel van lts 'Dr.Ariëns' Lichtenvoorde
Harry Spekschoor, Toon van de Heuvel en Bert Huitink