Afbeelding

Gezonde sportkantine

Désirée Holstege van Team:Fit mocht vorig jaar de gouden medaille voor gezonde sportkantine uitreiken aan de Hamalandhal. Voorafgaand werd een coachingstraject doorlopen met als doel een gezondere sportkantine te worden. Een project van Achterhoek in Beweging in samenwerking met Team:Fit, een landelijk initiatief om jongeren op een gezond gewicht te houden.

Eerst maar eens een misverstand uit de weg ruimen; in een gezonde sportkantine worden nog steeds friet, chips en bier verkocht. Deze producten zijn gewoon in het assortiment gebleven. Wat wel is veranderd, is dat er naast de reguliere producten overwegend producten worden aangeboden die een gezondere keuze zijn en dat deze een prominentere plek hebben in het schap. Zo worden bezoekers verleidt om een gezondere variant uit de productgroep te kiezen én bedien je een grotere doelgroep.

Om voor een medaille in aanmerking te komen moet een kantine aan een viertal voorwaarden voldoen. Deze zijn: in iedere productgroep is er minstens één betere keuze te koop, deze betere keuze staat op een prominente plek, er is een gratis watertappunt beschikbaar om water drinken te stimuleren en de gemaakte keuzes worden in het verenigingsbeleid opgenomen en naar de clubleden gecommuniceerd.


De Hamalandhal mocht als eerste in de gemeente Oost Gelre een gouden medaille in ontvangst nemen voor de gezondste sportkantine van de gemeente! Naast de vier basisvoorwaarden biedt de Hamalandhal ook groente en fruit aan, bestaat 80% van de zichtbare producten uit een betere keuzes en is de kantine zo aangekleed dat gezond kiezen een vanzelfsprekendheid is.

Het was altijd al een grote wens om het aanbod in de Hamalandhal-kantine gezonder te maken. In samenwerking met de coach van Team:Fit werd er een plan gemaakt om sporters en bezoekers bij dit proces te betrekken. Zo zijn er samen met sporters proeverijen gehouden. Hiermee werd draagvlak gecreëerd en was de gezonde sportkantine direct een succes!

Inmiddels zijn we een jaar verder en kan de Hamalandhal positief terug kijken op het eerste jaar van de gezonde sportkantine. Er is een grote afname van het gezonde assortiment, het gratis watertappunt wordt veel gebruikt en met de maandelijkse combideals worden betere keuzes met een scherpe prijs aangeboden.

Sportverenigingen in gemeente Oost Gelre die ook aan de slag willen met een gezonder aanbod in de kantine, kunnen contact opnemen met Désirée Holstege van Team:Fit. Aan de coaching zijn geen kosten verbonden.