Carnafval

Je kunt het op je Beltrumse of andere klompen aanvoelen dat het carnavalsseizoen het niet gaat worden in 2020-2021.

De grootste carnavalsvereniging van Oost Gelre, de Knunnekes uit Groenlo, heeft besloten dat ze binnenkort een besluit gaan nemen; je moet wat beslissen en ze kunnen ook niet veel anders. Want niemand weet hoe de situatie over een bepaalde tijd is.

En moet je al beginnen met het voorbereiden: moeten dansgardes, muzikanten, buutredners zorgen dat ze, mocht er toch wat doorgaan, er klaar voor zijn? Het is een dilemma: als je niets voorbereidt, kom je straks misschien in de situatie dat er toch wat kan en mag, maar dat niemand er klaar voor is (hoewel, dom zuipen kan altijd natuurlijk). Maar als je wel voorbereidt, heb je kans dat velen voor niets werk hebben verzet, als er dan toch nog niets kan en mag. Nou ja, dan ben je in elk geval voorbereid op het seizoen 2021-2022, als de wereld weer normaal is. Als Covid-19 is uitgewoed en Covid-22 nog onderweg is.

Ik neem aan dat de intelligente carnavalsbestuurders - en die zijn er, ik ken iemand die ze kent - allang weten dat het niet doorgaat, in elk geval niet op een carnavalswaardige manier. Maar ze houden het volk nog even rustig en verbergen zich achter een masker en een rode neus. Maar dat laatste kan natuurlijk ook corona zijn.

En als er een reden is om te denken dat je corona hebt, dan moet je je laten testen. Dan ben je misschien wel een keer aan de beurt. Zeker als je in de zorg of het onderwijs werkt, en een bestuurslid van een carnavalsvereniging is toch een combinatie daarvan.

Ik kan me ook geen voorstelling maken van bijvoorbeeld een carnavalszitting met de huidige beperkingen. Mensen op anderhalve meter van elkaar, niet meezingen. En de carnavalsdagen zelf, dagen waar normaal iedereen bij iedereen om de nek hangt? Carnaval virus je samen, of je viert het niet.
Alle Oost Gelrese carnavalsbolwerken doen er goed aan het een jaar over te slaan. Net zoals Lichtenvoorde al jaren doet.

Alaaf? Vergeet het. Net als dit stukje.