Het eerste herenteam, met tweede van rechts Herman ter Brugge. Foto: PR
Het eerste herenteam, met tweede van rechts Herman ter Brugge. Foto: PR

Al vijftig jaar plezier, prestatie en binding

Lichten-voordse zwem- en poloclub Livo viert feestje in 2021

LICHTENVOORDE - Het was op 15 september vijftig jaar geleden dat Z.P.C. Livo, ofwel voluit 'Zwem- en Poloclub Lichamelijke Inspanning voor Ontspanning' werd opgericht. Livo is in Lichtenvoorde een vereniging waar al die jaren de drie kernwoorden “plezier, prestatie en binding” hoog worden gehouden. Vieren zit er dit jaar niet in, dat gebeurt hopelijk in 2021.

Op 3 januari was nog de aftrap van het jubileumjaar, tijdens de Nieuwjaarsreceptie in de clubruimte van Livo. Voor alle doelgroepen waren er activiteiten gepland met als hoogtepunt het jubileumfeest op zaterdag 27 juni. Maar op zondag 15 maart kwam aan alle plannen een eind. "We waren, na 75 jaar vrijheid, opnieuw in oorlog." Alle feestelijkheden werden in de ijskast gezet en doorgeschoven naar 2021.

Het begin
Het verhaal van Livo begint met een stel zwemfanaten, die onder leiding van de toenmalige “Enschedese badmeester met baard” Herman ter Brugge in de zomer van 1970 zwemwedstrijdjes hielden in het oude openluchtzwembad ’t Meeken. In augustus 1970 werd de oprichtingsvergadering gehouden in het 'Jongens Kippenhok' op het oude zwembad. De contributie werd voor het jaar 1970 (vier maanden) vastgesteld op één gulden en voor 1972 op 7,50 gulden. Het oprichtingsbestuur telde vier leden te weten badmeester Herman ter Brugge, Agnes van Swaay, Gerard en Herman Otten. Hun eerste taak was trainingsruimte te zoeken voor het talent. Die werd gevonden in 'd'Olde Schole' in Varsseveld. De aangekochte ballen werden in de ballenwagen vervoerd, terwijl de leden op de flets moesten stappen.
De oprichting van de zwemclub haalde de ELNA-kolommen, waardoor een bankboekje van een reeds eerder bestaand Livo (circa 1954 tot circa 1962) boven water kwam. Mevrouw Lies Werner had dit bankboekje bewaard en overhandigde het aan de eerste penningmeesteres. Hierdoor had Livo ineens 60 gulden beschikbaar en konden er offertes worden aangevraagd voor waterpoloballen.

Snoeptent
In mei 1971 werd een officieuze ledenvergadering gehouden in het jongens-kippenhok op het oude zwembad. Er waren twee agendapunten: het programma voor de komende zomer en de trainingsschema's. Het zomerseizoen 1971 stond voor de deur. Het bestuur moest de eerste grote klussen klaren, te weten het regelen van de snoeptent, organiseren van zwemwedstrijden en het eerste waterpolotoemooi. De eerst clubkampioenschappen waren in september '71. De club groeide snel en de prestaties waren groots.
Omdat er toentertijd nog geen commissíes waren, kreeg het bestuur veel werk te verzetten. De waterpolocompetities waren alleen in de zomer, zodat een speelveld gemaakt moest worden in het oude bad. Ondanks het gemis aan een overdekte accommodatie, bleef de zwemclub groeien.De eerste Algemene Ledenvergadering werd gehouden op 30 november 1971 in de 'Eierdop'. Op deze vergadering werd ook besloten om op 1 januari 1972 toe te treden tot de KNZB. De koninklijke goedkeuring kwam op 13 april 1973.

16 à 18 graden
Dat het plezier voorop stond moge duidelijk zijn, anders ging je niet trainen in een oud zwembad waarvan het water niet warmer was dan zo’n 16 à 18 graden. Om vervolgens in de winter 's avonds naar Barlo te fietsen voor de zwemtraining in een bad dat aan één kant maar veertig cm diep was. Of wederom op de fiets af te reizen naar Varsseveld tien kilometer verderop, voor de polotraining. De opening van het binnenbad in september 1974 maakte een eind aan deze tochten naar omringende zwembaden voor wat betreft trainingen. Maar voor waterpolowedstrijden moest en moet, zelfs na vijftig jaar, nog steeds worden uitgeweken naar omliggende zwembaden.
Al bij de bouw van het nieuwe Combibad in 1974 pleitte Livo bij de burgemeester voor een waterpolobad. Echter kreeg dat, tot op de dag van vandaag, bij de gemeente geen gehoor.
Naast plezier in zwemmen en waterpolo beleven de Livo-leden ook plezier aan het samen op kamp gaan met de jeugd, samen auto’s wassen, oud papier ophalen of paaseieren verkopen om geld in te zamelen. Ook samen de successen vieren van alle behaalde kampioenschappen of balen van weer een verloren wedstrijd zijn allemaal ingrediënten voor Livoleden om er maar weer een feestje van te maken.

Volgende week deel twee van vijftig jaar Z.P.C. Livo