Erfgoedfestival slaat brug tussen kunst en erfgoed

ACHTERHOEK - Tien topartiesten zijn voor het Erfgoedfestival 2020 op tien Gelderse erfgoedlocaties in residentie, waar zij zich laten inspireren door het thema Oost/West van de Maand van de Geschiedenis. De eindresultaten van hun verblijf – denk aan kunstwerken, muzieknummers, fotoreportages – worden online gepresenteerd tijdens de Maand van 27 september t/m 31 oktober. Tot die tijd is het maakproces te volgen via erfgoedfestival.nl.

Het online programma ziet er in het kort zo uit: 27 september: Opening vanuit (een fysiek beperkt toegankelijk) MusisArnhem met Typhoon en Jaap Robben (12.00-12.45; 4 oktober: Suzanne Liem, Anne Soldaat en Clean Pete; 11 oktober: Farida Nabibaks en Roos Rebergen (Roosbeef); 18 oktober: Micha Wertheim en Marike Jager; 25 oktober: Paulien Cornelisse en Akwasi.

De tien artiesten zijn niet de enigen die zich door het Gelders erfgoed laten inspireren. Vijf jonge Gelderse talenten verblijven ook op vijf bijzondere locaties. Zij gaan daar, net als de artiesten, aan de slag met het thema van de Maand: Oost/West. Hun resultaten zien we terug als voorprogrammering in het online festivalprogramma.
Op erfgoedfestival.nl zijn verschillende verhalen te lezen van locaties die op een unieke manier ‘aanhaken’ op dit thema.

In de Achterhoek
Enkele van de tien artiesten laten zich inspireren door locaties in de Achterhoek.
Marike Jager is een van de grootste, multi-getalenteerde muzikanten in Nederland. Wat moet zij nu toch in het Stadsmuseum Groenlo? Vol met verhalen en voorwerpen, die vooral te maken hebben met de 80-jarige oorlog? Heel veel wapens. Niet het gebruik, maar het geluid ervan. Ze mocht zelfs even een paar mee naar haar studio nemen. Schrijver Jaap Robben verblijft in het Grenslandmuseum in Dinxperlo. Daar onderzoekt hij wat de grens betekent in het dagelijks leven van mensen in het grensdorp (de ene helft van het dorp is Duits, de andere Nederlands). Een opmerkelijke plek die Jaap onderzoekt is het verzorgingshuis dat uit een Nederlands en een Duits deel bestaat en verbonden is door een glazen loopbrug. Midden op die loopbrug is een taverne die momenteel gesloten is.
Anne Soldaat en Clean Pete, de wellicht onverwachte combinatie van topgitarist Anne Soldaat en Clean Pete (de tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven), ging naar Huis Verwolde in Laren, liep de Chinese Kamer in en was verkocht. Verrast door de schoonheid van en in de kamer was er al vlug een nieuwe song geboren, met als titel (uiteraard) ‘Chinese Kamer’.

Elders in Gelderland
Glenn de Randamie trekt zich terug in Slot Loevestein. Documentair fotografe Suzanne Liem ging Bronbeek, en Farida Nabibaks dompelt zich onder in het verhaal van Radio Kootwijk, ruim honderd jaargeleden gebouwd om communicatie mogelijk te maken tussen Nederland en de toenmaligekoloniën, met name Nederlands-Indië. Schrijfster en Roosbeef-zangeres Roos Rebergen raakt geïnspireerd door werk en leven van missionarissen. Micha Wertheim is cabaretier, schrijver en radiomaker en was bij het graf van Anton en Helene Kröller-Müller, dat in de nabijheid van het naar Helene genoemde museum ligt. Paulien Cornelisse heeft (ook) iets met Flipje in Tiel en Akwasi bespreekt liefde, inspiratie maar ook uitbuiting in het Afrika Museum.