Ilja Nijenhuis (rechts) met Brigit Nibbelink van Brini die haar actie van harte ondersteunt. Foto: Henri Walterbos
Ilja Nijenhuis (rechts) met Brigit Nibbelink van Brini die haar actie van harte ondersteunt. Foto: Henri Walterbos

Ilja ziet uit naar Oeganda-reis

'Helpen aan een beter toekomst-perspectief'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Als onderdeel van haar opleiding Social Work op de Saxion Hogeschool in Enschede, 2de jaar, reist Ilja Nijenhuis (22) uit Groenlo op 27 januari aanstaande met haar vijf medestudenten Iris, Cathy, Laura, Bas en Britt, en docent Nursel Akdeniz, voor twaalf dagen af naar Oeganda voor een stage. "In het kader van onze opleiding gaan wij de kwetsbare kinderen en ouders daar helpen aan een beter toekomstperspectief," begint Ilja. "Het project is drie jaar geleden ontstaan als initiatief van onze docent Maarten Bootsma, oprichter van de stichting Thot-Worldwide, waarvoor hij reeds sinds 2009 actief is. Als we daar zijn, gaan wij langs bij het JoyKare centrum en de Bootsma school. JoyKare is een kleine omgeving waar kinderen met een ontwikkelingsachterstand of beperking worden opgevangen, waar ze veilig kunnen spelen en leren omdat ze in een gewone samenleving niet worden geaccepteerd. Ook door hun ouders niet altijd. Kinderen zijn in sommige gevallen nog weleens bij ouders thuis, maar dan zitten ze daar in een hoekje gedrukt omdat de ouders zich schamen voor zo'n kind."

Schaamte
De Oegandese Joyce Nairuba heeft het centrum samen met Maarten Bootsma opgericht. "Zij heeft zelf een zoon met een ernstige vorm van autisme. In Oeganda is er veel schaamte voor deze kinderen. Daarom worden ze vaak thuis gehouden of zwerven ze op straat. Maarten was een keer in Oeganda en kwam een kind tegen dat daar in de bosjes leefde, als een dier. Hij heeft toen met Joyce het JoyKare centrum opgezet, dat als doel heeft kinderen een plek te bieden waar zij zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Waar mogelijk leren zij vaardigheden om uiteindelijk zelfstandig te kunnen leven. Bootsma is een school met weinig middelen voor goed onderwijs." Hiervoor is geld nodig, iets waar Ilja en haar reisgenoten zich sterk voor inzetten, samen met school. "Om dit te kunnen realiseren zijn wij druk bezig met het ophalen van geld. Zo hebben wij een Facebookpagina waarop wij te volgen zijn en hebben wij een donatiepagina. Onze actie heet 'ONbeperkt Oeganda.'"

Acties
"Van het opgehaalde geld gaan wij verschillende faciliteiten verzorgen, zoals schoolmaterialen, speeltoestellen, fietsen, waterputten, loonkosten voor leerkrachten, opknappen en uitbreiden van JoyKare en het uitvoeren van medische controles voor de kinderen. We gaan hen geen geld geven, maar goederen in natura aanbieden. Van het geld gaan we ook een stuk grond kopen waarop het centrum zelf eten kan verbouwen. Met het geld kunnen we veel doen daar. Een stuk grond kost bijvoorbeeld 500 euro. We hopen dat de ouders van de kinderen die zich wel betrokken voelen, bereid zijn mee te helpen aan de realisering van de opknap en uitbreiding van de gebouwen. Zij kunnen er ook wel iets voor doen."
Acties die inmiddels succesvol zijn afgerond, zijn een werksessie bij DHL Zwolle (1050 euro), kerstmarkt (1000 euro) en een sponsorloop van basisschool Titus Brandsma in Nagele (1600 euro). De tussenstand op dit moment is 7500 euro. Er volgen nog meer acties tot aan de datum van vertrek. Zo heeft iedereen nog zijn eigen donatie-acties lopen in de plaats waar men werkt of leeft, waaronder Eibergen, Groenlo, Deventer en Enschede. Ilja krijgt steun van Brini Groenlo waar ze in haar vrije tijd werkt. Ze heeft er een donatiebus op de toonbank staan.

Dagbesteding
Op de school zitten momenteel vijf kinderen die een dagbesteding volgen. "Er zit nog geen woonruimte bij. Wij willen er uiteindelijk een instelling van maken waar kinderen ook kunnen verblijven, zodat andere ouders gaan denken: 'Goh, ik heb ook zo'n kind in de kamer. Dan kan die ook daarheen'. De jongen die Maarten aantrof in de bosjes is mede dankzij het JoyKare centrum opgebloeid. Hij kan niet praten, maar is een stuk socialer geworden, lacht weer een beetje."
De reis start in JoyKare, onderin Oeganda. "Halverwege gaan we verder noordwaarts, naar een kleuterschool, waar we spullen aan willen schaffen. Uiteindelijk gaan we terug naar waar we begonnen. Het worden drukke dagen, maar we hebben er veel zin in. De reis en vaccinaties betalen we zelf, het verblijf betaalt de school." Ze weet niet precies wat ze verwachten kan, iets waar ze ook nog niet over nagedacht heeft. "Armoede weet ik niet. Ik verwacht, uit verhalen die ik gehoord heb, vele vriendelijke en hartelijke kinderen en docenten. Zij zijn zeer dankbaar met onze komst ieder jaar. Voor mij is het geslaagd als we hebben kunnen helpen en we een stukje dankbaarheid en blijdschap zien." Geheel nieuw is een stagereis naar het Afrikaanse continent voor Ilja niet. "Ik ben vijf jaar geleden vanuit ROC Twente ook al een keer naar Ethiopiƫ geweest met een soortgelijke reis. Dat was zo gaaf."

Wilt u doneren? Dit kan op rekeningnummer: NL57 RABO 0331 0766 16 t.n.v. N. Akdeniz, van ONbeperkt Oeganda. Of via de link www.doneeractie.nl/onbeperkt-oeganda/-37851.