Een beeld van de 24ste editie van de Marveld ATB-tocht. Foto: PR
Een beeld van de 24ste editie van de Marveld ATB-tocht. Foto: PR

Zonnig weer bij drukbezochte editie Marveld ATB-tocht

Deze keer met maar liefst 1300 deelnemers

Door Theo Huijskes

GROENLO - De Ren- en Toerclub Groenlo (RTCG) kan andermaal terugblikken op een zeer geslaagde editie van de jaarlijkse Marveld ATB-tocht. Een populaire, al weer voor de 24ste maal georganiseerde en daardoor op de jaarkalender van de amateurwielrennerij niet meer weg te denken, tocht. En die populariteit beperkt zich niet alleen tot Nederland en dichter bij huis tot de regio Achterhoek, Liemers, Twente en Salland, maar viert ook hoogtij tot ver in buurland Duitsland.

Bij deze mountainbiketocht fietsen de deelnemers in een bijzonder natuurschoonrijke en daardoor gevarieerde omgeving en dat voornamelijk over bospaden, zandwegen en boerenerven in de omgeving van Groenlo, Lievelde, Zwolle, Holterhoek en het Duitse Zwillbrock. Het is met name de opzet van de tocht met de daarbij uitgezette route, die fietsliefhebbers van heinde en verre naar Groenlo lokt om het jaar sportief en gezellig af te sluiten.

Namens de organisatie is het woordvoerder Wilco Winkel, die andermaal melding kan maken van een succesformule. "Met name de Duitse inbreng heeft ons weer verrast. Van de 1300 deelnemers is ongeveer 40% afkomstig uit Duitsland. En het is door de jaren niet moeilijk te voorspellen, maar ook deze keer was de traditionele doorkomst, te weten het fietsen door die Kneipe in het Zwillbrock, één van de hoogtepunten van de tocht. Onder het spontane gejuich van de aanwezige cafégasten, werd er door alle deelnemers dwars door deze nostalgische kroeg gefietst, waarna buiten even een rustpauze werd ingelast."

Wilco Winkel wil hierbij niet onvermeld laten dat de ruim veertig vrijwilligers, die alles in goede banen hebben geleid, een grote pluim verdienen. "Met name door de verzorgde logistieke aanpassingen bij startlocatie 'De Blanckenborg', was er sprake van een goede doorstroming, zodat niemand lang hoefde te wachten. Naast vanzelfsprekend het meewerkende weer zijn wij ook de nodige dank verschuldigd aan het adres van de vele grondeigenaren. Als gevolg hiervan lag de route er perfect bij, zodat de af te leggen afstanden van 35, 49 en 60 kilometer zonder problemen konden worden afgelegd. Als RTCG kijken wij nu al uit naar de jubileumeditie van 2020, wanneer de Marveld ATB-tocht voor de 25ste keer wordt georganiseerd."