Hans Scheinck als buutreedner in de befaamde nölletonne van CV De Knunnekes. Foto: Theo Huijskes
Hans Scheinck als buutreedner in de befaamde nölletonne van CV De Knunnekes. Foto: Theo Huijskes

Hans Scheinck debuteert met veel flair als buutreedner

'Het is ongelooflijk leuk om te doen!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het is voor hem even wennen om de aanduiding 'buutreedner' in de mond te nemen. Ook de term 'buut' kwam tot voor kort niet voor in zijn eigen vocabulaire. Niet zo verbazingwekkend, omdat in zijn inmiddels lange, uit diverse functies bestaande maatschappelijke carrière en daarnaast bij de uitoefening van de vele, al dan niet vrijwillige nevenfuncties de termen spreker en toespraak aan de orde van de dag waren en nog steeds zijn. Maar dit alles neemt niet weg dat geboren en getogen Grollenaar Hans Scheinck (66) tijdens de carnavalscampagne 2019-2020 van carnavalsvereniging De Knunnekes zijn debuut maakt als buutreedner.

Het is zaterdagmiddag 11 januari 2020 en dat met nog enkele uren te gaan tot de start van de derde van de zes door CV De Knunnekes te organiseren pronkzittingen dan wel buutavonden. Een mooi moment om de gedreven bestuurder -hij is sedert 2010 onder andere voorzitter van S.V. Grol- te vragen naar zijn eerste, in de bekende Grolse nölletonne opgedane ervaringen.

Heeft het carnavalsvirus zich al van jou meester gemaakt?
"Zal ik absoluut niet mee te maken krijgen. Ik ben geen carnavalist en zal dat ook nooit worden. Ik kan heel erg genieten van bijvoorbeeld de humor, die verpakt is in de optocht, alsmede samen met muziek en zang in de buutavonden. Maar je ziet mij tijdens de zogenoemde drie dolle dagen toch niet van kroeg naar kroeg lopen!"

Maar we hebben wel drie Grolvoorzitters gehad die Prins Carnaval zijn geweest?
"Dat is niets voor mij. Daarvoor ben ik ongeschikt. Ik ben zelfs niet in staat om in polonaise te lopen. Nee, ik vind mijzelf totaal niet passen bij een dergelijke, belangrijke functie. Bovendien ben ik daarvoor inmiddels al veel te oud."

Hoe is jouw rol als buutreedner tot stand gekomen?
"De laatste vijf jaar ben ik een aantal malen gevraagd. Ondanks dat ik mijzelf niet grappig, maar vaak te serieus vind, probeer ik in mijn toespraken altijd een portie humor te verwerken. Dat heeft ook geresulteerd in het maken van een buut. Maar let wel, dat is niet gemakkelijk. Daarom heb ik ook veel respect en waardering voor de overige buutreedners, die al meerdere jaren op de planken staan. Je moet het maar doen, zeker omdat je de kans loopt veel te moeten verliezen."

Voldoen de optredens tot op heden aan jouw verwachtingen?
"In grote lijnen wel. Ik heb al wel, en dat inmiddels voor de derde keer, de inleiding aangepast. Weet je, ik vind het ongelooflijk leuk om te doen. Ik ben niet gespannen vanwege de vele mensen in de zaal. Dat doet mij niets, ook al zitten er tienduizend. De spanning heeft wel te maken met de inhoud van de buut. Vergeet niet dat de lat hier in Groenlo hoog ligt. Fantastisch natuurlijk welk een hoog niveau men hier heeft bereikt. Maar de keerzijde daarvan is dat de druk telkenmale bijzonder groot is."

Heeft jouw optreden van dit jaar een eenmalig karakter?
"Wat mij betreft niet. Groenlo mag blij en trots zijn met het grote aantal, beschikbare buutreedners. Daarom is het mogelijk om te rouleren, hetgeen ik van wezenlijk belang vind voor de hoogstaande kwaliteit van de buuts. Instandhouding van de huidige inbreng is heel belangrijk. Alleen al als je kijkt hoeveel mensen je er een plezier mee doet. Het kost veel energie, maar je krijgt er ook veel energie voor terug."

Hoe zou jij De Knunnekes als vereniging willen omschrijven?
"Een professionele organisatie, die een uitstekende invulling geeft aan haar maatschappelijke functie. Over alles wordt goed nagedacht, alvorens wordt overgegaan tot uitvoering. Dat geldt niet alleen voor de pronkzittingen, maar ook voor activiteiten als de carnavalsoptocht, het prinsenbal, de opzet en uitvoering van de carnavals-driedaagse enzovoort."

Is S.V. Grol onlosmakelijk verbonden met CV De Knunnekes?
"Niet onlosmakelijk verbonden. Beide verenigingen zijn vergelijkbaar. En dan doel ik op zaken als organisatie en vrijwilligersinzet. Samengevat, de basis van Grol gedurende het gehele jaar en Knunnekes in een bepaald gedeelte van het jaar, is goed vergelijkbaar. En dat daarnaast honderden leden van de voetbal jaarlijks carnaval vieren, is in feite niet meer dan logisch."

Wat wil je tenslotte nog aan de lezers van deze krant kwijt?
"Dat Grollenaren, wel of niet carnavalsminded, het petje moeten afnemen voor CV De Knunnekes. Iedereen, van jong tot oud en dat zonder aanzien des persoons, is er van harte welkom. Een club die doorlopend veel, heel veel mensen enorm veel plezier bezorgt."