Zes keer een volle zaal. Foto: Mark Ebbers
Zes keer een volle zaal. Foto: Mark Ebbers Foto:

Buutavonden van ongekend hoog niveau

'Ik bun bli-j dat Lechten voorde ok weer an de beurte kwam. Ik maken mi-j al zorgen'

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Het is grandioos wat de liefst 111 Grolse amateurs vanoavond op de planken brengt. Goa d'r moar eens good veur zitten." President Maarten Kooiker in zijn opening van de zes stijf uitverkochte pronkzittingen oftewel buutavonden. De benaming pronkzitting is dan in de volksmond misschien niet de alledaagse naam, maar deze doet meer eer aan de avond dan het woord buutavond, hoe fraai en ingeburgerd ook.

De avond is immers meer dan 5 buuts. Met alles mag gepronkt worden. Hier is de editie 2020 zeker sprake van. Geen Grolse wind, maar realiteit. Alle 3000 bezoekers zijn het erover eens dat het ongekend is wat er dit jaar geboden wordt. "Het was vanavond grandioos. Volgens mij is het zeker een van de beste buutavonden van de laatste 7, 8 jaar," vertelt een trouwe buutavondbezoeker na afloop als hij zijn jas ophaalt bij de garderobe. "En dat terwijl het ieder jaar al grandioos is. En dat allemaal door Grolsen, allen amateurs, die al maanden, en sommigen het gehele jaar zelfs, er mee bezig zijn. Soms heb je wel eens een jaar waarin je een ding iets minder vindt, of iets minder je smaak is, maar dat was dit jaar helemaal niet het geval." Zelfs positieve geluiden uit Lichtenvoorde, ook dit jaar weer met velen vertegenwoordigd om een avondje cultuur te snuiven op de plek waar het gebeurt, en dat niet eens tandenknarsend. "Het was ne prachtigen oavond," vertelt een vooraanstaand Lichtenvoordenaar na afloop glunderend. Hij is zichtbaar in zijn sas. "Ik bun bli-j dat Lechtenvoorde ok weer an de beurte kwam. Ik maken mi-j al zorgen. Veurig joar kwamen wi-j bienoa neet an de beurte, was 't meer Söwwent." Graag gedaan!

Het publiek
stond bij het
tweede
nummer
al op de
stoelen


De avonden staan bol van dans, zang en bulderend gelach. De dansmarietjes al even aandoenlijk als altijd stalen ook dit jaar weer de harten van velen. Ook de dames van Bazooka en het Hofballet, maar dan in andere doelgroepen. Uiteraard komt ook het winnende lied van het Tröntjesfestival, het aanstekelijke Grolse sambanummer 'Dree dagen lang,' door Nico Ressing en Jan Klein Gunnewiek voorbij. Laatstgenoemde is tevens het boegbeeld van het daverende optreden van Hofkappel De Knolle, als André Hazes met Achterhoekse Hooghaarlemmerdijkse tongval. Het publiek stond bij het tweede nummer al op de stoelen. Een oudere bezoeker wijst genietend en klappend naar het podium. "Kiek dat kleine kearltjen doar. Dat is toch prachtig. Wat een talent hebt wi-j hier." Hij wijst naar trompettist Thymo Smits (11) die zijn eerste meters maakt op de Pronkzittingen.


Lees verder op pagina 13

Sam de Vries. Foto: Henri Walterbos
Mark Ebbers. Foto: Henri Walterbos
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding