Prins & Adjudant 2020 links en Fluit & Duit 2020 rechts tijdens het steekzetten. Foto: Theo Huijskes
Prins & Adjudant 2020 links en Fluit & Duit 2020 rechts tijdens het steekzetten. Foto: Theo Huijskes Foto:

Prinsen- en Eregarde van carnavalsvereniging De Knunnekes
breekt het carnavalsfestijn open

GROENLO - Het is inmiddels een niet meer weg te denken traditie. Het 'steekzetten', uit te voeren door de Prinsen- en Eregarde van carnavalsvereniging De Knunnekes. Een vast onderdeel in het jaarprogramma oftewel tijdens de jaarlijkse campagne van de Groenlose carnavalsclub.

Door Theo Huijskes

De om diverse redenen erg populaire activiteit van de ieder jaar in omvang groeiende Prinsen- en Eregarde, vindt steevast plaats op de één na laatste zaterdag vóór 'de drie dolle dagen'. Wat ook als een traditie kan worden aangemerkt, is het gegeven dat de organisatie van de activiteit en de leiding daarvan op de dag zelf in handen is van Fluit & Duit, in dit geval het prinsenpaar van drie jaar geleden. Dit betekent dat prins Harrie I (Hoitink) en adjudant René (Schuurmans), zijnde de Knunnekes-hoogheden in 2017, deze keer verantwoordelijk zijn voor alle activiteiten en festiviteiten van de garde.

Dus afgelopen zaterdag was het weer zover. Ook deze keer begint de door de gehele carnavalsclub omarmde traditie reeds vroeg op de dag in de bedrijfskantine van Veld Koeltechniek BV, alwaar de tientallen carnavalisten wederom warm onthaald worden door oprichter Henk Veld sr., alsmede zijn beide zonen Benno en Hans Veld, alle drie commissaris van de Prinsen- en Eregarde. Vanzelfsprekend van de partij ter muzikale opluistering is ook de inmiddels 61-jarige Hofkapel De Knolle. Nadat er weer gezorgd is voor de inwendige mens, trekt het totale gezelschap richting de woningen van Prins Edwin II en Adjudant Robby aan de Emmasingel in Groenlo. Na allerlei plichtplegingen ter plekke, zoals vanzelfsprekend het plaatsen van de beide steken, wordt er koers gezet richting de residentie van dit jaar, te weten de Irish Pub in carnavalshoes City Lido, alwaar een uitbundig, maar bovenal bijzonder gezellig feest losbarst.

Fluit Harrie Hoijtink (links) en Duit René Schuurmans tijdens het opscheppen van de snert en de tomatensoep. Foto: Theo Huijskes