Studenten van Hogeschool Saxion Deventer bij de restanten van de voormalige Beltrummerpoort. Foto: Theo Huijskes
Studenten van Hogeschool Saxion Deventer bij de restanten van de voormalige Beltrummerpoort. Foto: Theo Huijskes Foto:

Hogeschool Saxion Deventer op bezoek in Groenlo

GROENLO - Maar liefst zestig studenten en daarnaast enkele begeleiders van de Hogeschool Saxion in Deventer hebben afgelopen vrijdag een bezoek gebracht aan de vestingstad Groenlo. Het gaat hier om studenten uit het tweede jaar van de opleiding HBO Archeologie van Saxion University of Applied Sciences. De interesse voor Groenlo heeft te maken met het feit dat de betreffende studenten in het derde kwartiel van hun studiejaar aan de slag gaan met de Tachtigjarige Oorlog in Groenlo in het kader van de modulen Erfgoed & Maatschappij en Verbeelden van het verleden.

Door Theo Huijskes

In Groenlo werden de studenten ontvangen en begeleid door Ben Verheij en Bart Overkamp van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo. Hierbij dient aangetekend te worden dat Overkamp met het oog op het doel van het bezoek, extra betrokken is. Hij is in het kader van de opleiding HBO Archeologie bezig met het afronden van een studieopdracht over de 16de-eeuwse vestingwerken van Groenlo .

De slag vanuit Hollands en Spaans perspectief
Docent HBO-archeologie Kim Pollmann, tevens studieloopbaanbegeleider en afstudeercoördinator, laat weten dat de studenten in twaalf groepen aan zes verschillende thema's werken. Die thema's zijn de circumvallatielinie als geheel, de Slag in 1627 belicht vanuit zowel Hollands als Spaans perspectief, de vesting van Groenlo, de schansen en de legerkampen. "Het is uiteindelijk de bedoeling dat alle studenten inhoudelijk ingaan op archeologische resten en historie enerzijds en op erfgoedbeleid/behoud/beheer anderzijds. Het resultaat is een publieksgerichte poster en een boekwerkje met de uitwerking van hun inhoudelijke onderzoek."

Groenlo Vestingstad Express
In de ochtenduren werden de studenten met medewerking van de Groenlo Vestingstad Express rondgeleid langs tal van bezienswaardigheden binnen de Grolse stadsgracht, waaronder de restanten van de voormalige Beltrummerpoort in het plantsoen aan de Winterswijkseweg, de Oude Calixtuskerk met daarbij de begraafplaats, waar de oudste grafstenen dateren uit begin negentiende eeuw, de Maliebaan met de aangrenzende stadsgracht, alsmede villa Adriana, de Stadsboerderij in de Notenboomstraat en het Noorderbastion met daarop vanzelfsprekend het Grols Kanon. En bij iedere stop werd deskundige toelichting gegeven door Ben Verheij of Bart Overkamp, die daarbij niet nalieten te wijzen op de boeken van wijlen amateurhistoricus Joep van der Pluijm over de rijke historie van de vestingstad Groenlo.

Het Groot Hoorn-werk
Als laatste stond een bezoek aan het Groot Hoornwerk van Grolle op Bedrijvenpark Laarberg op het programma. Op dit park was een uitbreiding gepland, rekening houdend met de circumvallatielinie die zich hier in 1626 bevond. De zestien kilometer lange linie met greppels, wallen en verschillende forten, die op enige afstand van elkaar lagen, was al lange tijd bovengronds niet meer zichtbaar. Maar in de bodem zijn hiervan nog zeker resten aanwezig. Geruime tijd geleden is er al een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd om de exacte locatie van het hoornwerk te kunnen bepalen. Daarnaast werd er rondom het hoornwerk een waterbuffer uitgegraven om nader onderzoek mogelijk te kunnen maken. Inmiddels zijn er al de nodige zogenoemde herstelwerkzaamheden verricht, waaronder het aanbrengen van wallen op de aangetroffen archeologische sporen. Het wachten is nu op een visie, beter gezegd een beslissing, van de zijde van het gemeentebestuur op het in voorbereiding zijnde eindrapport.

De toelichting van Bart Overkamp op deze voor Groenlo, in het kader van het vestingstadgebeuren bijzonder interessante ontwikkeling, kreeg extra aandacht van de studenten van Hogeschool Saxion Deventer. Overkamp zelf doet niet alleen onderzoek naar de circumvallatielinie in 1627, maar ook naar de tien eerdere linies vóór 1627.

Op vrijdagmiddag werden de studenten opgesplitst in drie groepen, die vervolgens een bezoek brachten aan respectievelijk de Engelse Schans in Lievelde, Museumboerderij Erve Kots in Lievelde en het Stadsmuseum in Groenlo.

Een beeld van het Groot Hoorn-werk op Bedrijvenpark Laarberg. Foto: Theo Huijskes