Wijlen Jan Morren was van 1954 tot 1962 kapelaan in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Wijlen Jan Morren was van 1954 tot 1962 kapelaan in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Kapelaan Jan Morren op 98-jarige leeftijd overleden

GROENLO - Op woensdag 5 maart is pastor J.H.J. Morren in Hengelo Ov. overleden. Morren was van 1954 tot 1962 kapelaan in de rooms-katholieke Calixtusparochie in Groenlo. De op 21 augustus 1921 in Utrecht geboren Jan Morren, die reeds enkele jaren te kampen had met dementie, verbleef recentelijk in het verpleeghuis-zorgcentrum 'Het Borsthuis' in Hengelo Ov. Daarvoor woonde hij als rustend pastor maar liefst dertig jaar in Wooncentrum 'De Wieken' in het Overijsselse Delden.

Door Theo Huijskes

Tijdens zijn Groenlose periode stond Morren bekend als een altijd netjes verzorgde en geklede persoonlijkheid, die een liefhebber was van alles wat met cultuur en sport te maken had. Bij de sport ging zijn voorkeur uit naar voetbal. Daarom was hij in die periode ook geestelijk adviseur van de plaatselijke rooms-katholieke Sportvereniging Grol en maakte in die hoedanigheid tevens deel uit van het hoofdbestuur. Overigens is Morren, compleet met het witte boordje, heden ten dage nog steeds op het sportpark Den Elshof aanwezig en dat op de grote foto/poster in de bestuurskamer. Deze foto is gemaakt ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van s.v. Grol in 1958, waarbij het eerste elftal een vriendschappelijke wedstrijd speelde tegen de oud-internationals van Nederland.

Morren stond

in Groenlo

bekend als

een liefhebber

van alles

wat met sport

en cultuur te

maken had

Toen uw verslaggever in 2016 kapelaan Morren in Delden opzocht voor een bijdrage ten behoeve van het jubileumboek '100 jaar S.V. Grol', kreeg hij te maken met een zich in familiair opzicht bijzonder eenzaam voelende man. Destijds liet hij weten dat hij is opgegroeid in een gezin met drie jongens en twee meisjes. "Naast mijn ouders, alsmede mijn ooms en tantes, zijn ook mijn broers en zussen al overleden. Neven en nichten ken ik niet of nauwelijks. Wanneer er daarvan iemand hier op bezoek komt, moet hij zich eerst voorstellen. Ik ken ze niet meer", vertelde Morren, die toen aangaf zijn dagen in te vullen met televisie kijken, wandelen met behulp van een wandelstok en lezen van met name tijdschriften.

Wijlen emeritus Jan Morren is her en der in totaal 43 jaar achtereen werkzaam geweest als kapelaan en (bouw)pastoor. Zijn laatste parochiewerk verrichtte hij in Hengelo Gelderland. Afgelopen maandag kon er in de Heilige Blasiuskerk in Delden afscheid worden genomen van de in Delden erg geliefde Morren, waarna er een afscheidsviering plaatsvond. Aansluitend is de overledene begeleid naar zijn laatste rustplaats op het parochiekerkhof.