Arjan (links) en Mathijs Paf hebben het Grolse Boys shirt al symbolisch aan de wilgen hangen.
Arjan (links) en Mathijs Paf hebben het Grolse Boys shirt al symbolisch aan de wilgen hangen. Henri Walterbos

'The Grande Finale': eindfeest Grolse Boys op 4 juli

'Ik vind het wel gek dat ik hier volgend jaar niet meer kom'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Lang is er over gesproken. Oceanen vol water stroomden door de Grolse gracht voordat het eindelijk zover was. De fusie tussen sv Grol en vv Grolse Boys. Twee keer strandde een fusie immers. De derde keer kregen beide werkgroepen en besturen in hun club 'groen licht' van hun leden. Onder voorbehoud van goedkeuring van de gemeenteraad op de financiële afwikkeling werd steeds gezegd. Nadat de gemeenteraad, zij het verdeeld, ook 'ja' had gezegd, toen drong het besef bij eenieder pas echt door. Het gaat gebeuren. In beide kampen tevredenheid, maar ook gemengde gevoelens. Zeker bij Grolse Boys-leden. Zij dienen, noodgedwongen ook, de meeste concessies te doen. Ook daar overheerst inmiddels tevredenheid. "Er komt bij ons best wel veel bij kijken, als ik eerlijk ben," begint Mathijs Paf, met broer Arjan aan tafel gezeten in nu nog hun knusse thuishonk op het vertrouwde Wilgenpark. "Voor ons is het ook een afscheid van het Wilgenpark. Dat is voor ons eigenlijk wel het voornaamste."

Blij
"Ik ben wel blij dat de fusie rond is," gaat Arjan verder, "maar ik vind het wel gek dat ik hier volgend jaar niet meer kom, niet meer voetbal." Mathijs kijkt rond: "Ik kwam hier al niet veel meer, maar vroeger 4, 5 keer in de week. Het is gewoon gek dat dit hier er straks allemaal niet meer is."

"Het is toch je plekje, je clubje. Het komt dan wel in een fusie, maar wel op een ander complex. Dat is toch anders," vindt Arjan weer. De broers, zonen van voorzitter Grolse Boys voorzitter Harry Paf vullen elkaar naadloos aan. "We hebben hier veel meegemaakt. Hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Ik ben wel blij met het feestje, want je wilt toch iets hebben om het af te sluiten. Je hebt nu een moment, een richtpunt, wat op zich wel fijn is," vindt Arjan. "Waar ik heel erg bang voor was, dat als de fusie niet door was gegaan, was het kijken hoe lang we het zouden volhouden, en bang dat het als een nachtkaars uit zou gaan. Ik ben heel blij voor Groenlo dat dit voor elkaar gekomen is. Er had misschien meer in gezeten voor ons. Daar kun je van alles van vinden, maar onze positie werd wel steeds slechter, we hadden al geen eerste team meer en wilden graag die fusie," bekent Arjan. "De informatieavonden zijn goed geweest. De avond van de uiteindelijke stemming was nog spannend, maar het kwam goed." Later op de avond werden bestuurders van Grolse Boys met een staande ovatie welkom geheten in het sportcafé Den Elshof. "Dat vond ik heel erg mooi," weet Arjan nog.

Mooi tenue
De sfeer in de vereniging omschrijven de broers als prima. "De spelende leden hebben er geen moeite mee. Een aantal diehards had er wel moeite mee, wilden niet in het blauwwit voetballen, maar nu er een mooi tenue komt leeft dat niet meer. Ik had het liefst een geheel nieuw tenue gehad," bekent Arjan die in de werkgroep zat die de fusie vanuit Grolse Boys vormgaf, "maar dat rode accent is best wel mooi. Hoeveel rood heeft me nooit uitgemaakt. Je ziet in ieder geval iets terug van ons en als het maar een mooi tenue is, en dat is het. Bij het tenue van FC Winterswijk kun je helemaal niet meer zien welke verenigingen daarin zitten. Dat rode blijf je altijd zien. Velen zien er ook wel weer naar uit. De Boys-spelers willen graag bij elkaar blijven voetballen. In het begin zal dat zo zijn, maar als je een tijd verder bent zal die schifting er ook gewoon zijn."

Geen negatieve geluiden meer
"Met de meeste mensen van Grol hebben we een prima contact," gaat Mathijs verder. "Bij jongeren leeft dat helemaal niet. Als ik kijk naar het 35+ voetbal: met die jongens van Grol hebben we een prima band. Daar is helemaal geen strijd. Tuurlijk wil je winnen van elkaar, een gezonde strijd. Na de wedstrijden zit je gezellig bij elkaar. Ik vind het erg fijn dat je vooral positieve geluiden hoort. Je hoort bijna geen negatieve geluiden meer. Dan is het traject wel goed geweest. Het is ook erg mooi dat de historie van Grolse Boys zichtbaar blijft. Daar wordt hard aan gewerkt, hoor ik om me heen. Ik vind het ook heel positief dat de Supportersclub van Grol al contact gezocht heeft met de vraag welke activiteiten ze over kunnen nemen van de Grolse Boys. De bingo wordt er daar waarschijnlijk eentje van. Ook Boys in Rosso wordt al genoemd. Ze hebben ons dat netjes gevraagd. Erg positief. Dat had ik niet eens verwacht allemaal. Dan krijg ik er echt zin in. Ik ben best wel positief verrast."

Commissies
Wie allemaal in commissies of besturen stappen vanuit Grolse Boys is nog niet helder. "Van sommigen is dat al wel bekend, maar er zijn er ook veel die hebben hier zo lang wat gedaan. Die vinden het een mooi moment om te stoppen. Van de andere kant is het belangrijk dat je als Grolse Boys vertegenwoordigd bent. Daar moet dan ook de verantwoording voor genomen worden. Misschien is het iets dat men toch vind dat de Grol toch een beetje ingewikkeld georganiseerd is, veel commissies en bestuurders. Daar wordt dan toch een beetje argwanend naar gekeken, van hoe moet ik daar instappen? Ik weet ook wel dat het anders gaat omdat er ook veel meer commissies bij betrokken zijn. Als je het hier doet dan weet je waar je instapt omdat je de mensen kent. Dat is toch wennen, denk ik," aldus Arjan. "Ik zie er steeds meer naar uit als ik eerlijk ben. Ik heb best wel zin in volgend seizoen," sluit Mathijs af. Misschien ga ik nog wel een keer op de zondag voetballen in een leuk team, of straks als de kinderen groter zijn weer iets op het veld doen." Arjan: "Ik laat het allemaal op me afkomen. Misschien zeg ik aan het einde van het jaar wel van 'oké' ik ga iets doen."

The Grande Finale
De broers zijn nu vooral bezig met een waardige afsluiting van het Grolse Boys-tijdperk. Samen met Sander Wijgerink en Ivo Oostendorp wordt The Grande Finale georganiseerd. Op zaterdag 4 juli wordt bij het afscheid stilgestaan, maar vooral het bestaan van de Grolse Boys 'gevierd'. Het doet recht aan de club en haar leden en oud-leden, haar historie, haar plek in de Groenlose samenleving. Vanaf 14.30 uur een 7tegen7-toernooi voor leden en oud-leden met aansluitend een maaltijd. Afsluiting van de dag en hiermee ook de allerlaatste activiteit van Grolse Boys als vereniging het grote eindfeest, met aan het begin een officieel deel. "Het muzikale deel wordt verzorgd door Bart en Alex bekend van de Vierdaagsefeesten Nijmegen. We hopen er iets spetterends van te maken, met ook nog een verrassing. In de kantine willen we nog een expositie organiseren met foto's en filmpjes. Ook een rustplekje." Aanmelden voor The Grande Finale kan nog steeds op Grolseboys.nl.