Een trotse Willy Lansink met het eerste exemplaar van ‘Veertig joor WALD’. Foto: Theo Huijskes
Een trotse Willy Lansink met het eerste exemplaar van ‘Veertig joor WALD’. Foto: Theo Huijskes

Promotor van Achterhoekse en Liemerse dialecten

GROENLO - Grollenaar Willy Lansink (68) is afgelopen week gehuldigd vanwege zijn inzet voor en grote betrokkenheid bij de organisatie 't WALD (Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten). Het betreft hier een regionale organisatie die zich hiermee bezighoudt en die op donderdag 12 maart een bijeenkomst had georganiseerd in de locatie De Gouden Karper in Hummelo. Een bijeenkomst, die niet alleen in het teken stond van het 40-jarige bestaan van 't WALD, maar ook in het teken van de presentatie van het eerste exemplaar van de jubileumuitgave 'Veerteg joor WALD'. Een niet alledaagse bijeenkomst, waarvoor niet alleen de huidige netwerkers, maar ook alle oud-netwerkers van 't WALD waren uitgenodigd.

Door Theo Huijskes

Dat bij deze gelegenheid extra aandacht uitging naar Willy Lansink, op vele terreinen actief, onder andere als bestuurslid van Oudheidkundige Vereniging Groenlo en Stadsmuseum Groenlo, heeft te maken met het feit dat deze Grollenaar vanaf de oprichting van 't WALD een waardevol netwerker is. De verschillende werkgroepen van 't WALD werden destijds in het leven geroepen door het toenmalige Staring Instituut, tegenwoordig bekend als het ECAL in Doetinchem. En Lansink was er van meet af aan bij.

Eerste exemplaar van jubileumuitgave
Zo'n slordige 120 medewerkers hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging voor de jubileumbijeenkomst van vorige week. Onder hen ook de leden van de Grolse werkgroep, bestaande uit de dames Maria Stammers, Annie te Bulte-Sebert, Leis Nijrolder-Roerdink en de heren Henny Klein Avink en Willy Lansink. De middag stond onder leiding van Femia Siero van het Ecal. Verder waren het Henk Lieftink en Lex Schaars, die interessante lezingen verzorgden over de achtergronden van de vragenlijsten. Heel bijzonder daarbij was de uiteenzetting van Lex Schaars, de grote inspirator van 't WALD, die op humoristische wijze de opmerkingen naast de vele vragenlijsten uit de doeken deed.

Bij de presentatie van de jubileumuitgave werden de medewerkers die veertig jaar achtereen hadden meegewerkt, in het zonnetje gezet. Van de werkgroep Groenlo was dat dus Willy Lansink, die gedurende de afgelopen vier decennia met circa vijftien medewerkers zo'n 180 vragenlijsten heeft ingevuld. Lansink viel daarom de eer te beurt om het eerste exemplaar van de jubileumuitgave 'Veerteg joor WALD' in ontvangst te nemen.