Wordt Grol nu geen kampioen door het coronavirus?

Het zit allemaal even niet echt mee, beste Grollenaren. De onzichtbare vijand in de vorm van een virus treft ons massaal. In mijn familie zijn er twee kampen: de ene kant heeft begrip voor de maatregelen, maar er is ook onbegrip. We hebben een familielid dat de hele dag roept: ik snap neet dat ze - en dan komt er een tirade hoe het anders moet. Ik zei tegen hem dat-ie zich moest laten testen op intelligentie want hij begrijpt nergens iets van. Maar ook dat begreep hij niet.

Laten we het vrolijk houden en ook plaatselijk. De grootste klap hier komt bij de voetbalclub SV Grol terecht, net versterkt met de Grolse Boys die al bijna als old boys worden beschouwd. Ogenschijnlijk lijkt het niks bijzonders, er wordt gewoon een aantal weken of maanden niet gevoetbald. Net als bij de andere clubs. Maar net op het moment dat die gedachte bij de Grol doordrong, drong er ook een bericht van de KNVB door naar de keurige burelen van de voetbalclub hier die de hele zaak op stelten zette.

Daar had de KNVB in al haar (on)wijsheid toch uitgedacht dat deze competitie niet kan worden afgemaakt en daardoor eigenlijk als niet gespeeld behoort te worden beschouwd. Dat er daarom in augustus/september gewoon met een nieuwe competitie kan worden begonnen met als uitgangspunt de situatie van een jaar geleden. Als je praat van de rapen gaar bij de Grol. De voorzitter, toch een man met strategisch inzicht, raakte bijna buiten zichzelf van woede. Want eigenlijk staat de Grol er na eeuwen wachten en hopen er dit seizoen eindelijk meer dan buitengewoon goed voor. Ze zijn koploper in 3A en ze maaien de ene na de andere tegenstander tegen de kunstvlakte. Oké, een paar weken geleden vertilden ze zich even aan een tegenstander maar zoals het spreekwoord al zegt: zelfs de beste breister enzovoort.

Geen wolkje aan de hemel dus. Er liepen al vergevorderde plannen voor een indrukwekkend kampioensfeest dat met enige tactiek zou worden behaald tijdens een thuiswedstrijd. Naar goed Grols gebruik waren de feestelijkheden eigenlijk al een beetje begonnen, zeg maar de opmaat naar de echte festiviteiten.

Er speelden zich in de bestuurskamer van de Grol na binnenkomst van het gewraakte bericht van de KNVB heftige taferelen af. 'KNVB weg ermee' werd geroepen, maar zelfs de meest verstokte Grolsupporter wist diep in zijn hart dat dit niet haalbaar was. Dus werd het meer van: 'KNVB je zit ermee'.

Onmiddellijk werd er gebeld met het KNVB-hoofdkantoor. We komen massaal naar jullie toe om deze waardeloze maatregel - we herhalen waardeloze maatregel - ongedaan te maken. We komen met vele, vele honderden en het boerenprotest is daar nog niks bij!

Ik weet eigenlijk niet of ze schrokken bij de KNVB. Ik weet wel dat volgens niet nader te noemen bronnen de KNVB een re-mail stuurde met de droge opmerking dat meer dan 100 personen nergens naar binnen mogen. Heel slap van die KNVB door zich te verschuilen achter een herderlijk schrijven van de Nederlandse overheid dat al achterhaald is. Maar nu schijnen enkele bestuursleden van formaat toch naar de KNVB te zijn afgereisd. In bedekte termen wordt nu gesproken van een zeker handgemeen dat zou zijn ontstaan. In die hogere kringen wordt nooit over ruzie gesproken. Gebruikelijk is te zeggen dat elkaars standpunten niet geheel overeenkomen, lichte vormen van gebrouilleerd zijn, dat soort diplomatiek taalgebruik.

Maar wordt Grol nu kampioen of gaan ze volgend jaar weer in de derde klas verder?

Ben benieuwd hoe het spel gespeeld wordt.


Torenwachter