New York, helemaal uitgestorven vanwege de coronacrisis. Foto: Pol Hoenderboom
New York, helemaal uitgestorven vanwege de coronacrisis. Foto: Pol Hoenderboom

Oud-Grollenaar Pol Hoenderboom vanuit New York

'The city that never sleeps' is lamgeslagen ...'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Bijna vijf jaar geleden trof hij voorbereidingen voor zijn verhuizing vanuit het vestingstadje Groenlo met circa tienduizend inwoners naar de wereldstad New York met circa 22 miljoen inwoners. Voor geboren Grollenaar Pol Hoenderboom, destijds 35 jaar, ging een grote droom in vervulling. Nog werkzaam als Creatief-Directeur bij DDB & Tribal in Amsterdam, kreeg de zoon van wijlen Gerard Hoenderboom van het destijds florerende Hoenderboom Reclamewerk uit Groenlo, het aanbod om in een soortgelijke functie aan de slag te gaan bij BBDO, een bekend concern met een wereldwijd netwerk van reclamebureaus, dat wordt aangestuurd door het hoofdkantoor in New York.

Voorafgaande aan zijn functie bij BBDO kende Hoenderboom een bijzonder succesvolle periode in Amsterdam. Samen met compagnon Bart Mol oogstte hij het ene na het andere succes. In het bijzonder met de door het duo gemaakte interactieve reclamecampagne voor Philips Sound, waarbij werd samengewerkt met het Metropole Orkest en U2 producer Steve Lillywhite, werd menige reclameprijs ter wereld in de wacht gesleept. De in die tijd in ontvangst genomen prijzen variëren van de zogenoemde Leeuwen in Cannes (de Oscar van de reclamewereld) tot tal van ADCN-lampen (Nederlands meest geprezen reclameprijs) tot en met de benoeming tot het beste interactieve reclamebureau van Europa.

Grootste brandhaard van de VS
In de huidige tijd, waarin de gehele wereld dag in, dag uit te maken heeft met het coronavirus, stelt de bijna 40-jarige Hoenderboom met zijn gezin alles in het werk om wat nu de grootste corona-brandhaard van de wereld is, de crisis te overwinnen. New York is helemaal lamgelegd, als epicentrum van de coronapandemie.

Pol Hoenderboom, broer van de nog in Groenlo woonachtige Ela, in New York getrouwd met Merle Groeskamp en samen met haar trotse ouders van dochtertje Kee en zoontje Fos vertelt over zijn werk in de VS, en hoe het is om te wonen in deze corona-brandhaard.

"Het is hier, net als overal, echt een erbarmelijke situatie. 'The city that never sleeps' is nu echt lamgeslagen", aldus Pol. "Zelf zit ik al bijna drie weken thuis, wat in een New Yorks appartement overigens best een uitdaging is. Maar het gaat tot op heden verbazingwekkend goed. Wij volgen daarbij het nieuws op de voet. Tussen de bedrijven door pakken wij even de auto om een ritje door Manhattan te maken. Een bizarre gewaarwording. Wij rijden dan langs Rockefeller Center richting mijn werk. Waar normaal duizenden mensen over de straten lopen en de weg geel ziet van taxi's, kijk je nu over een vrijwel lege weg richting Central Park. En op de weg terug via Times Square zie je enkel en alleen nog verlichte reclameborden reflecteren op het natgeregende asfalt. Er is niemand te bekennen. Echt onvoorstelbaar bizar."

Groenlo - Amsterdam - New York
Na Groenlo en Amsterdam was het voor Pol Hoenderboom wennen in New York. "Dat kun je wel stellen. Het was best vreemd om wakker te worden in een wereldstad, die je eigenlijk alleen maar uit films kent. Op onze eerste dagen destijds in New York liepen wij 's morgens al heel vroeg over 6th Avenue om te kijken waar mijn werk zich precies bevond. Ik had immers alleen maar via Skype contact gehad met mijn werkgever. Omdat al onze spullen nog onderweg waren, sliepen wij de eerste weken in een appartement, gevestigd in een oude limonadefabriek in de wijk Greenpoint. Op zoek naar iets voor de lange termijn, werden wij al snel verliefd op de buurt Williamsburg. Het voelde meteen goed, aangezien het veel leek op 'De Pijp', de buurt waar wij voorheen in Amsterdam woonden. Verder is New York een stad om ontdekt te worden en dat niet gedurende één weekend, maar gedurende een langere tijd. In deze stad, in dit land doe je doorlopend de meest opmerkelijke ontdekkingen. Zo heb ik onlangs een auto gekocht in Florida. Ik ben ingevlogen en ben vervolgens in twee dagen teruggereden. Een te gekke ervaring. Overdag rijden door het prachtige landschap, eten in lokale diners en 's avonds natuurlijk slapen in een motel langs de weg. Zo zijn wij eind vorig jaar met Kerstmis via Washington en Pittsburgh naar de Niagara Falls gereden."

Creatief Directeur bij BBDO
"Bij BBDO, een bureau met ongeveer duizend personen in dienst, ben ik aan de slag als Creatief-Directeur", vertelt Pol. "Ik weet nog goed dat ik in de eerste week in een meeting zat, waarbij twee collega's zich aan elkaar voorstelden, terwijl beiden al zes jaar bij BBDO werkten. Een behoorlijke eyeopener, zeker wanneer je zelf net vanuit Nederland komt. In het begin was het zeker even wennen, omdat je jezelf natuurlijk heel graag wil bewijzen. Want ja: 'If you can make it here, you can make it everywhere!'. De klanten en dan vooral de budgetten zijn zo gigantisch, dat het een totaal andere manier van werken is dan in Nederland. Zo werkte ik aan een pitch voor AT&T -Amerika's grootste provider-, die wij als BBDO wisten binnen te halen. Dan heb je het dus over een klant die per jaar meer dan drie miljard aan reclame besteedt. Binnen BBDO zijn er dan ook enkele honderden werknemers, die alleen aan werk voor deze klant werken."

Zijn er meer grote verschillen tussen Nederlandse en Amerikaanse bureaus? "Het grote verschil is dat je exact weet wanneer de presentatie is en dat er dan iets heel goeds moet liggen. Dat is het waar je op wordt afgerekend. De prijs van het uiteindelijke product maakt weinig tot niets uit. Immers de klanten en de beschikbare budgetten zijn megagroot. Zo ben ik de laatste anderhalf jaar bezig geweest om de nieuwe elektrische Ford Mustang te lanceren. En het is geen uitzondering dat je een periode van wel een half jaar alleen maar werkt aan één bepaalde campagne."

Resultaat om trots op te zijn
Pol Hoenderboom vertelt trots te zijn op het voor de nieuwe klant 'DownTown Records' behaalde resultaat. "Het platenlabel vroeg ons om een idee te bedenken voor de Ierse band 'The Academic'. Ze stonden op het punt om aan hun Amerikaanse tour te beginnen en konden dus wel wat publiciteit gebruiken. Het idee dat hieruit ontstond werd vervolgens een mega succes. Iets wat al onze verwachtingen overtrof. De muziekvideo is lastig op papier uit te leggen, maar wie 'm wil bekijken, moet maar even op YouTube zoeken naar The Academic - Bear Claws (Live Looper Version). De reacties wereldwijd zijn overweldigend. In no-time had de video een paar miljoen views, zagen we Amerikaanse nieuwszenders vol enthousiasme praten over deze unieke stunt en ook waren alle concerten in no-time uitverkocht. Maar het allermooiste gebeurde een paar weken erna. De jongens kregen namelijk een telefoontje van de Rolling Stones met de vraag of ze bij hen in het voorprogramma wilden spelen. Helemaal te gek natuurlijk. Het is natuurlijk mooi om aan producten voor grote klanten te werken, maar om van heel dichtbij het succes mee te maken dat direct voortkomt uit jouw idee, blijft tot op de dag van vandaag nog steeds iets heel magisch. Bij de wereldwijde reclamefestivals was dit 'Live Looper'-idee ook overal een grote winnaar. Bij Cannes Lions, waar de Oscars van de reclamewereld elk jaar worden uitgereikt, ontvingen wij maar liefst acht Leeuwen, waarvan twee gouden. En met het winnen van zoveel prijzen, helpen wij BBDO New York ook nog eens bij het binnenhalen van de precieuze titel 'Bureau van het Jaar'. En als kers op de taart werden wij in dat jaar ook nog eens uitgeroepen tot het meest bekroonde reclamebureau van de wereld. Iets waarvan je alleen maar kunt dromen."

Ooit weer terug naar Nederland?
"Ja, die vraag krijgen wij met de regelmaat van de klok. Maar eerlijk gezegd, New York is voorlopig ons thuis. Het is zelfs zo dat het voor ons op dit moment moeilijker is om terug te gaan naar Nederland, dan toen wij destijds de beslissing moesten nemen om te verkassen naar New York. Ondanks dat wij thuis gewoon Nederlands praten, spreken onze kinderen Engels. Ze verstaan ons wel, maar hun voorkeur gaat toch uit naar de taal, die ze spreken op school, alsmede met hun vriendjes en vriendinnetjes. Maar we bekijken het allemaal per jaar. De toekomst zal het allemaal leren. Voorlopig wordt ook hier het leven beheerst door het coronavirus. We wensen iedereen in Nederland en in het bijzonder in Groenlo en Amsterdam het allerbeste toe, en met name een goede gezondheid!"

Oud-Grollenaar Pol Hoenderboom succesvol in New York ondanks de coronacrisis. Foto: eigen foto