De eerste selectie van Grol (seizoen 2019-2020) maakt kans op promotie naar de tweede klasse KNVB. Foto: Theo Huijskes
De eerste selectie van Grol (seizoen 2019-2020) maakt kans op promotie naar de tweede klasse KNVB. Foto: Theo Huijskes

Voor Grol geen kampioenschap, maar wel promotie?

Verzoek voor plaats in tweede klasse is ingediend

Door Theo Huijskes

GROENLO - De hoofdmacht van de sportvereniging Grol, tot aan het begin van de coronacrisis fiere koploper in de derde klasse A, heeft bij de KNVB een verzoek ingediend voor promotie naar de tweede klasse. Zoals bekend heeft de KNVB reeds in een vroeg stadium besloten om de competities -seizoen 2019-2020- in het amateurvoetbal niet meer uit te spelen. Met die beslissing gaat een bijna vaststaand kampioenschap in de derde klasse aan de neus van de hoofdmacht van Grol voorbij. De mannen van trainer/coach Sander Hoopman waren dit voetbaljaar van meet af aan de gedoodverfde kampioen in de Twentse derde klasse en hadden met een overwinning in een nog te spelen inhaalwedstrijd vijf punten voorsprong op de nummer twee en negen punten op de nummer drie op de ranglijst.

De mogelijkheid voor promotie dient zich aan omdat een aantal clubs, nu nog uitkomende in verschillende klassen van de KNVB en dat op de zondag, reeds voor de uitbraak van het coronavirus hebben aangegeven om in het nieuwe seizoen te zullen overstappen naar het zaterdagvoetbal. En omdat de KNVB in principe voor iedere klasse in het amateurvoetbal vast wil houden aan veertien clubs, dient zich derhalve in diverse gevallen een tussentijdse promotie aan.

Grol is de beste kanshebber
Namens de sportvereniging Grol, met ingang van het seizoen 2020-2021 gefuseerd met zustervereniging Grolse Boys, laat voorzitter Hans Scheinck weten dat Grol, op grond van mogelijk in te vullen open plaatsen, een officieel verzoek bij de KNVB gaat indienen voor promotie naar de tweede klasse zondag. Dat de Groenlose voetbalclub een aanzienlijke kans maakt op promotie, heeft Grolpreses Scheinck geventileerd uit de volgende analyse.

Grol is koploper in 3A met negen verliespunten. Wedstrijdcoëfficiënt (punten gedeeld door wedstrijden) is 2.44. Epe, koploper in 3B heeft twaalf verliespunten. Wedstrijdcoëfficiënt 2.29. OBW, koploper in 3C heeft dertien verliespunten. Wedstrijdcoëfficiënt 2.19. VVG, nummer 2 in 3C, heeft negen verliespunten. Wedstrijdcoëfficiënt 2.36. Trekvogels Nijmegen, koploper in 3D, heeft dertien verliespunten. Wedstrijdcoëfficiënt 2.19. Afgaande op de verliespunten en het wedstrijdcoëfficiënt zijn Grol Groenlo (als beste) en VVG Gaanderen (als één na beste) de twee beste derdeklassers van de vier hiervoor in aanmerking komende klassen. Omdat er mogelijk twee of drie plekken in de tweede klassen zijn te vergeven, dit door de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal te maken door Rigtersbleek, De Zweef en WAVV, zou na Grol en VVG eventueel Epe als eerste in aanmerking komen.

De beslissing is aan het bestuur amateurvoetbal
Hans Scheinck tenslotte: "De KNVB heeft aangegeven dat vanzelfsprekend het bestuur amateurvoetbal over de verzoeken beslist en dat de belangen van andere clubs bij die beslissing op geen enkele wijze geschaad mogen worden. De KNVB wil de te nemen beslissingen aan iedereen goed uit kunnen leggen. Dat vinden wij als Grol in ieder geval een juist uitgangspunt. Immers het laatste dat wij als Grol willen, is promoveren ten koste van andere clubs. Indien het verzoek niet gehonoreerd wordt, blijft Grol ook in het seizoen 2020-2021 in de Twentse derde klas A spelen. De KNVB heeft namelijk ook aangegeven dat de competitie-indeling voor het volgende seizoen gelijk blijft aan de indeling van dit seizoen. Echter om de kansen van Grol op promotie te vergroten, gaat Grol aanvragen c.q. inschrijven voor beide tweede klassen, te weten 2I (Gelderland) en 2J (Twente).