De cover van Zwols Ni-js, jaargang 12, nummer 1. Foto: Theo Huijskes
De cover van Zwols Ni-js, jaargang 12, nummer 1. Foto: Theo Huijskes

Zwols Ni-js komt in de huidige crisistijd als geroepen

Ook ‘Met mekare, veur mekare!’ tijdens de coronacrisis

Door Theo Huijskes

ZWOLLE - De enorme impact van de coronaviruspandemie heeft tot gevolg dat ieder mens veel meer dan voorheen op zichzelf is aangewezen. Dit geldt met name voor oudere, zieke en alleenstaande mensen of voor hen die om andere, bijzondere redenen aan huis gekluisterd zijn. Door de crisis valt er een deken van stilte over het gemeenschapsleven in algemene zin. Zeker wanneer een en ander het geval is binnen een kleine gemeenschap als Zwolle bij Groenlo, is dat goed merk- en voelbaar. Daarom zorgt dezelfde gemeenschap, in totaal nog geen 700 inwoners tellende, voor een schot in de roos om juist in deze bewogen tijd het eerste nummer in jaargang 12 of in totaal de 33ste uitgave van het nieuws- en informatieblad Zwols Ni-js te presenteren en te verspreiden.

Een magazine dat met onder andere de hoofdmoten ‘Op de koffie bij’, ‘Zwolse wetenswaardigheden’ en ‘Kijkje achter de schermen’ door de Zwollenaren met open armen wordt ontvangen. Omdat het blad niet alleen een kleurrijke uitstraling, maar tevens een professionele aanpak en dientengevolge invulling heeft, leek het ons de hoogste tijd om eens een oor te luister te leggen achter de schermen om daarbij te achterhalen wat de kracht van dit verbindmiddel is.

Wij hebben circa 360 abonnees
Namens de uit zeven personen bestaande redactie en vormgeving laat Riny Bus weten dat niet alleen mensen in Zwolle, maar ook velen daarbuiten iedere keer uitkijken naar een nieuwe uitgave. “Wij komen drie keer per jaar uit en de oplage is op dit moment 400 exemplaren, waarbij in ieder geval circa 360 vaste abonnees worden bediend. Dit geeft al aan dat er telkenmale talrijke magazines buiten Zwolle worden verspreid en verzonden, met name naar geboren Zwollenaren die elders in Nederland en zelfs in de verre wereld hun vleugels hebben uitgeslagen of belangstellenden die een bepaalde feeling met Zwolle dan wel Holterhoek hebben. Los ervan dat wij daar bijzonder trots op zijn, is het voor ons als redactie en vormgeving daarom iedere keer weer een extra uitdaging om een nummer uit te brengen dat bij zoveel mogelijk aanhangers, van jong tot oud, in de smaak valt. De volgende uitgave proberen wij in juli/augustus aanstaande rond te krijgen.”        

Onderlinge contacten nader versterken
“Het initiatief om te komen tot het uitgeven van een blad, is eigenlijk voortgekomen uit een voor de inwoners van Zwolle/Holterhoek gehouden jaarvergadering, waarbij de bespreking van het door de contactgroep samengestelde eerste dorpsplan 2008 op de agenda stond. En het was bij die bijeenkomst dat aanwezigen van mening waren dat er meer inhoud moest worden gegeven aan juist de onderlinge contacten”, vertelt Riny Bus. “Een onderling praatje tussen de ouders van kinderen bij de basisschool St. Ludgerus is prima, maar dit moest dieper en met name breder gaan gebeuren. Allengs dienden zich belangstellenden aan, waarna het idee voor een nieuws- en informatieblad werd geboren. Naast de drie belangrijkste contactaangelegenheden, in de vorm van de jaarlijkse evenementen carnaval, meifeest en kermis, een voor iedereen welkome aanvulling.”
Bus is razend enthousiast over het hechte groepje, dat bij iedere uitgave voor de interviews en de daadwerkelijke uitvoering zorgt. "Het zegt al genoeg dat wij allen iedere keer uitkijken naar de avond, waarop de inhoud en dergelijke van de volgende uitgave wordt besproken. Naast het gegeven dat de gezelligheid daarbij voorop staat, worden er ook telkens goede ideeën c.q. voorstellen aangedragen, wordt er te allen tijde in goed overleg een consensus bereikt wat er wel of niet in moet met een goed draaiboek tot gevolg.”