Deze twee parkeerplaatsen aan de Nieuwestraat dreigen te verdwijnen. Foto: Kyra Broshuis
Deze twee parkeerplaatsen aan de Nieuwestraat dreigen te verdwijnen. Foto: Kyra Broshuis

VVD uit zorgen over parkeer-plaatsen binnenstad

GROENLO - De VVD maakt zich zorgen over het aantal parkeerplaatsen in het centrum van Groenlo. Kees Porskamp stelde hierover vragen aan het college. Hij zegt het nieuwe plan aan de Markt in Groenlo (horeca en appartementen) toe te juichen maar is niet blij met het feit dat een aantal parkeerplaatsen zal verdwijnen en dat er een parkeerontheffing voor het nieuwe plan wordt voorgesteld.

Door Kyra Broshuis

Meer parkeerplaatsen in Beltrumsestraat
“Er wordt al lange tijd een parkeerdruk ervaren in het centrum van Groenlo. In oktober hebben wij ook al vragen gesteld over het verdwijnen van een parkeerplaats in de Beltrumsestraat en het parkeerbeleid in het centrum. Alsmede hebben wij suggesties gedaan voor het creëren van meer parkeerplaatsen in de Beltrumsestraat. Hetgeen in het verleden ook het geval was. Hierop antwoordde het college dat in november 2019 de resultaten van het parkeeronderzoek bekend zouden worden en dat er dan met de klankbordgroep en ondernemers nagegaan zou worden hoe de parkeersituatie is te optimaliseren. Waarbij ook door het college werd aangegeven dat, wanneer het project Vergroening Beltrumsestraat doorgang zou vinden, er tal van combinaties mogelijk zijn. De VVD-fractie heeft kennisgenomen van de mailwisselingen die over dit onderwerp sindsdien hebben plaatsgevonden. Hierbij ontstaat de indruk dat er van het kastje naar de muur gestuurd wordt. In de mailwisselingen worden ook 'excuus-Truusen' aangehaald als o.a. de coronacrisis en het collegebesluit over het nog te ontwikkelen plan op de Markt die de voortgang zouden belemmeren. Wij hebben vernomen dat er ook nog steeds geen klankbordgroep is opgericht. We zijn inmiddels een half jaar verder, nadat wij hier eerder vragen over gesteld hebben. Binnen welke termijn kan het college toezeggen dat de klankbordgroep gerealiseerd is? Binnen welke termijn kunnen wij een voorstel tegemoet zien voor het creëren van extra parkeerplaatsen in de Beltrumsestraat en het parkeerbeleid centrum?”, zo vraagt de VVD.

Nog dit jaar heringericht
Die klankbordgroep is inmiddels opgericht, reageert wethouder Karel Bonsen. “In 2020 is een klankbordgroep gevormd met ondernemers uit het centrum van Groenlo ter bespreking van de parkeersituatie en het optimaliseren ervan. Met elkaar is afgesproken bij elkaar te komen voor een toelichting op de onderzoeksresultaten, het bespreken van de situatie op straat, het delen van de ervaringen en gezamenlijk te kijken naar mogelijkheden voor optimalisatie van het parkeren. Hiervoor zijn data voorgesteld en de afspraak is deze bijeenkomst in mei of juni 2020, zodra het mogelijk is, te laten plaatsvinden en samen te komen.” In het project ‘Vergroenen van de Beltrumsestraat’ wordt als onderdeel opgenomen het parkeerplan. “Het voornemen is om de Beltrumsestraat nog in 2020 her in te richten en hier het extra parkeren en extra groen in te passen”, legt Bonsen uit.