Sfeerimpressie van het plan Oldenhuis. Afbeelding: PR
Sfeerimpressie van het plan Oldenhuis. Afbeelding: PR

Voorbereidingen voor plan Oldenhuis in volle gang

GROENLO - Het ontwerp bestemmingsplan ‘Woonwijken Groenlo, herziening Oldenhuis’ en de daarmee samenhangende besluiten hebben de afgelopen periode ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Daarom kan het bestemmingsplan nu ongewijzigd worden vastgesteld door de raad. Dat zegt wethouder Marieke Frank.

Veertig nieuwe woningen
Er komen veertig nieuwe woningen op het terrein van de voormalige meubelfabriek Oldenhuis. In eerste instantie was er sprake van 37 woningen. Er zijn afspraken gemaakt over het beheer en de inrichting van het (openbaar) gebied. In het plangebied zijn bodemverontreinigingen aangetroffen dus de bodem moet gesaneerd worden. Het plan is opgedeeld in drie zogenaamde woonvelden. Het eerste woonveld is gelegen aan de Borculoseweg waar grondgebonden woningen worden gebouwd voor starters en doorstromers. Het tweede woonveld wordt ingericht met woningen aan een hof waar ruimte is voor een gemeenschappelijke tuin. Aan de hoofdontsluiting is ruimte voor levensloopbestendige woningen. Het derde woonveld is bestemd voor villa’s op grote tot zeer grote kavels.

Eigen zonnepanelenstrip
De wijk wordt duurzaam ingericht en krijgt een zonnepanelenstrip voor energieopwekking. “Er is veel volwassen groen en dat zorgt direct voor een enorme opwaardering van de woonkwaliteit. Op de locatie wordt een duurzaam watersysteem ontwikkeld. Dit bestaat uit een doorgaande wadi langs de hoofdontsluiting van het plangebied”, legt de wethouder uit. “Het plan wordt ingericht met veel openbaar groen, ruim veertig procent. Dat is heel hoog. De woningdichtheid is juist weer heel laag met slechts negen procent.”

De planning
De verwachting is nu dat het plan zonder oponthoud kan doorgaan. In augustus zal dan een start worden gemaakt met de sloop van de oude panden van Oldenhuis. Dan zal ook de asbestbodem gesaneerd moeten worden. In oktober zal het plan dan bouwrijp worden gemaakt. In december zal de kavelverkoop van start gaan. “Er is ontzettend veel belangstelling”, zegt Frank. In het voorjaar van 2021 zal gestart worden met de bouw van de veertig nieuwe woningen.