Puur vakmanschap trekt veel bekijks

Bekend is dat de Stichting Landschapskudde Oost Achterhoek doorgaans een kudde heeft van zo'n 600 tot 700 moederdieren. In de lammertijd komen daar nog eens circa 300 lammetjes bij. In de regel wordt de kudde opgesplitst in twee groepen, zodat de schapen gelijktijdig in de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk kunnen grazen.

De waarde van een kilogram wol
Bij deze gelegenheid geeft Kuipers aan dat éénmaal scheren per jaar voldoende is. Maar degenen die denken dat de gehele operatie met het oog op de vrijgekomen wol een financieel aantrekkelijke bezigheid is, komen bedrogen uit. Kuipers daarover: “Je wilt het niet geloven, maar waar in het verleden vijf kilogram schapenwol goed was voor 5 euro, krijg je nu nog maar 8 eurocent per kilogram. Van ieder schaap komt 2 tot 2½ kilogram wol af, dat vervolgens slechts 20 eurocent oplevert. En dan te bedenken dat het scheren van één schaap 5 euro kost.”

De schapen worden, voorafgaande aan het scheren, verzameld in een afgesloten ruimte. Verder is het belangrijk dat bij het scheren de wol goed droog is en dat de huid van de schapen tijdens het scheren gespannen staat. Huidplooien geven namelijk een aanzienlijk risico op verwondingen. Op die manier komt de wolvezel er in volle lengte af en niet in verder onbruikbare, korte vlokken. Na het scheren zijn de schapen wel extra gevoelig voor zonnebrand, waarvoor dan weer de nodige bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn.

Zware klus voor specialisten
Het scheren is een fysiek zware klus omdat men praktisch doorlopend, weliswaar hangend in een band, gebukt staat. Eén van de schapenscheerders deelt mee dat hij al weken achtereen zes dagen in de week van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat dit werk uitvoert. “Alleen de zondag is nog een vrije dag voor ons. We komen door het hele land. Het is zwaar werk, maar ook weer afwisselend, omdat het overal anders is, zeker wat de natuur betreft.”