Krijgt Groenlo nu de meeste terrassen van de Achterhoek?

Na weken van ellende wordt het wel eens tijd voor een wat luchtig betoog, nietwaar beste Grollenaren? De terrassen zijn sinds 1 juni weer open en als jullie dit lezen - áls jullie dit al lezen - dan hebben we daarmee inmiddels al enige ervaring opgedaan. De laatste weken zijn overal in het land slimme ideeën geproduceerd door gewiekste horecabonzen hoe je toch een gezellig terras kunt inrichten en tevens die vermaledijde 1,50 meter hanteert. Ik heb ze de afgelopen weken in tal van praatprogramma’s zien opdraven waar ze indruk maakten met hun doordachte en fantasierijke plannen en dat met weidse gebaren, die de 1,50 ruim overtroffen, kwamen uitleggen.

Maar ze kunnen het bij lange na niet halen bij de plannen van de Grolse kasteleins, die ooit al eens een eigen gemaakte schlager zongen, maar nu op een heel andere manier indruk maken.

Jullie zullen het gezien hebben op de Markt waar afgelopen week ineens veel tafeltjes en stoeltjes verschenen en waar het begrip ‘terras’ met de minuut meer inhoud kreeg. Ik zag al een oer-Grollenaar langs fietsen die mompelde: ‘dat völt mien nog niks tegen’. Dat is hier een subtiele manier van zeggen dat ze iets hartstikke mooi vinden. Maar diezelfde Grollenaar zal samen met jullie versteld staan wat er nog allemaal gaat gebeuren!

Het hoge woord moet eruit en ze hebben mij verzocht dat bekend te maken. Normaliter huur je daarvoor een gelikte pr-organisatie in waar modieuze types tegen tevens erg ’modieuze’ prijzen een glanzende informatie-set opstellen. Maar dat is niet te betalen en daarom vroegen ze mij: zeg Torenwachter, schrief ie doar is wat oaver, ‘t hooft ons neet alles te kosten. Duidelijk.

De Grolse kasteleins gaan de terrassen uitbreiden over de hele binnenstad en volgens een smaldeel van die kasteleinsformatie willen ze zelfs zover gaan, dat ook de satelliet-wijken rond het centrum in het terrasgebied worden betrokken. En ook terrassen op de wegen richting Winterswijk, Ruurlo, Beltrum, Eibergen en zelfs richting Lichtenvoorde. Die laatste optie van Lichtenvoorde is overigens nog wel een pijnpunt zoals dat in vaktermen heet.

De Grolse kasteleins hebben met dit wereldidee tevens een enorme ruimte gecreëerd die je anders niet zou hebben. Kijk, dat gedoe met een klein cafeetje waar anderhalve stoel kan staan en waar je om de beurt moet ademhalen en om de beurt het glas moet heffen omdat anders de armen met elkaar in de knoop raken, dat probleem is uit de wereld geholpen.

Dus iedereen kan hier met gemak door heel Groenlo en de satelliet-wijken daaromheen rustig aan de borrel zitten. Niemand heeft er last van. Het verkeer vragen jullie? Kijk, dat is nu net weer zo’n fantasieloze vraag waar ik me mateloos aan kan ergeren en tevens doen dat de kasteleins uit wiens monden ik spreek. Eigenlijk is er toch helemaal geen verkeer omdat de meesten mensen thuiswerken en als ze hier buitenkomen dan is er gelijk een terras. Dan heb je dus helemaal geen auto nodig; we moeten eens af van dat idee dat het altijd over de auto gaat. Nee, het gaat nu om de terrassen waar elke Grollenaar ruim kan zitten, waar we ons keurig houden aan de voorschriften van het Rijk en het is zelfs zo dat er vanuit het crisisteam coronabestrijding al interesse is voor het Grolse plan. Ze willen zelfs in Groenlo hun vergaderingen houden!

Maar daar zijn de Grolse kasteleins ziedend over: de minister-president zegt toch zelf dat we thuis moeten blijven. Laat hij dan ook in Den Haag blijven.

We ‘zitten’ hier gebeiteld.


Torenwachter