Een inkijk in de Beltrumsestraat in Groenlo, die veel meer het karakter moet krijgen van een autoluwe, voor voetgangers bestemde straat. Foto: Theo Huijskes
Een inkijk in de Beltrumsestraat in Groenlo, die veel meer het karakter moet krijgen van een autoluwe, voor voetgangers bestemde straat. Foto: Theo Huijskes Theo Huijskes

Klankbordgroep wil parkeren in Groenlo optimaliseren

GROENLO - Op aangeven van de gemeente Oost Gelre is er in Groenlo een klankbordgroep in het leven geroepen, die zich gaat buigen over de huidige parkeerproblematiek in het vestingstadje. Als leidraad geldt daarbij het reeds in 2018 uitgevoerde parkeeronderzoek, dat in gemeentekringen als gevolg van zaken als prioriteitsverschuiving, werkdruk en personele wisselingen pas in november 2019 is vastgesteld. Dit alles is voor het gemeentelijk apparaat aanleiding om het parkeren anno 2020 in Groenlo te optimaliseren in de vorm van een update, waarvoor door de leden van de klankbordgroep de nodige input wordt aangereikt.

Door Theo Huijskes

De klankbordgroep, naast verkeersdeskundige Mariska Winter en enkele overige medewerkers van de gemeente Oost Gelre, bestaande uit vertegenwoordigers van Groenlo’s Ondernemers Verbond (GOV), Horecavereniging Groenlo, Supermarktwezen Groenlo, SCC De Mattelier en Belangenvereniging Groenlo, kwam dinsdag 2 juni voor de eerste keer bij elkaar. Deze bijeenkomst in het stadhuis van Groenlo betekende tevens een soort van primeur, omdat het op initiatief van de gemeente Oost Gelre, na de inval van het coronavirus, de eerste officiële groepsvergadering betrof, waarbij de coronamaatregelen overigens strikt in acht werden genomen.

Knelpunten, wensen en mogelijkheden
In navolging van het in 2018 uitgevoerde onderzoek zal de klankbordgroep zijn input in eerste instantie afstemmen op een vijftal standaardvragen: Hoeveel parkeercapaciteit is er beschikbaar? Hoe hoog is de parkeerdruk? Welk motief hebben parkeerders? Wat is de parkeerduur van parkeerders? Zijn er parkeerproblemen en zo ja, waar en wat is de aard en omvang? Samengevat is het daarom de bedoeling dat alle knelpunten, die er momenteel in en buiten het centrum van Groenlo zijn, en dat niet alleen met betrekking tot het parkeren van auto’s, maar dat ook van fietsen, worden geïnventariseerd en dat daarbij niet alleen de aanwezige wensen worden meegenomen, maar ook de aanwezige dan wel te creëren mogelijkheden. In dit verband werd tijdens de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep al direct het voorstel gelanceerd om de inwoners van Groenlo van meet af aan nadrukkelijk bij de gehele materie te betrekken. Dit om te beginnen met bijvoorbeeld een in SCC De Mattelier te organiseren inspraakbijeenkomst.

Het is toe te

juichen dat

er in het

centrum

woningen bij

komen maar

die bewoners

brengen ook

een auto mee


Concentratie op Beltrumsestraat
Al direct tijdens de eerste zitting van de klankbordgroep kwam aan het licht dat naast de concentratie op de Beltrumsestraat, ook de beide belangrijkste doorgangsstraten, Notenboomstraat en Goudsmitstraat, voor de meeste parkeerproblemen zorgen.

“Nog veel te weinig Grollenaren, laat staan personen van buitenaf zoals de vele toeristen, weten dat de Beltrumsestraat een autoluwe straat is, alwaar de voetgangers de baas zijn. Hierop moet veel meer de nadruk komen te liggen. Daarnaast is het toe te juichen dat er in het centrum van Groenlo mogelijkheden worden gecreëerd voor nieuwe woningen maar daarbij moet wel rekening worden gehouden met het feit dat de nieuwe bewoners ook een auto meebrengen. In dat verband is het van belang om inwoners dan wel bezoekers naast de Wheme en de Boompjeswal doorlopend te wijzen op de vele parkeermogelijkheden op de Maliebaan nabij de muziekkoepel. Daarnaast enkele suggesties, zoals het reconstrueren van het parkeerterrein op de hoek Ruurloseweg/Ziekenhuisstraat, zodat daar sneller en meer geparkeerd kan worden, het creëren van extra parkeerplekken op de Houtwal en dat vanaf de Ruurloseweg gezien aan de linkerzijde langs de stadsgracht, alsmede het inrichten van een mogelijk nieuwe parkeervoorziening ten behoeve van het lang-parkeren in de nabijheid van het voormalig CC De Bron aan de Ruurloseweg”, aldus de eerste suggesties van de nieuwe klankbordgroep.

Geen winkel- maar een boodschappenstad
Onder het motto ‘We zijn een boodschappenstad in plaats van een winkelstad’, werd aangegeven dat de belangen van de eigen inwoners en de toeristen voorop moeten staan. In dat verband werd er tevens een voorzet gegeven voor niet alleen enkele goed georganiseerde en ingerichte, al dan niet flexibele rijwielstallingen, maar ook voor een soort herinrichting van de Beltrumsestraat, waarbij naast het aanbrengen van groenvoorzieningen de belangen van de voetgangers voorop staan. Daarnaast werd er ook nog geattendeerd op een gewenste, verdere afwikkeling van het zogenoemde Stegenplan met onder andere de doortrekking richting de Stadsboerderij in de Notenboomstraat.

Inspraak-

mogelijkheid

in tweede

helft 2020


Om daarna te pleiten voor een spoedige aanpak van een tweetal panden in de omgeving Wheme/Mattelierstraat, te weten het voormalige Rabobankgebouw en het gebouw dat laatstelijk dienst heeft gedaan als noodhuisvesting voor Scholengemeenschap Marianum. Toen er tenslotte vanuit de klankbordgroep een voorstel kwam om in samenhang met de parkeerproblematiek tegelijkertijd het verkeerscirculatieplan van Groenlo opnieuw tegen het licht te houden, met daarbij tevens een inspraakmogelijkheid voor de inwoners, werd er van gemeentewege meegedeeld dat dit in de tweede helft van 2020 staat te gebeuren.

        

De eerste vergadering van de klankbordgroep in het stadhuis van Groenlo. Foto: Theo Huijskes