Hier woont een geslaagde Marianum-leerling. Foto: Annekée Cuppers
Hier woont een geslaagde Marianum-leerling. Foto: Annekée Cuppers Annekee Cuppers

100% score op het vwo

Vervolg van de voorpagina.

Blankenborg vertelt dat Marianum dit jaar een bijzondere score heeft behaald; 100% van het vwo is geslaagd en voor havo ligt het percentage op 95%. Vmbo-basis en gt scoren ook 100% en vmbo kader zit op 98%. “In totaal zijn er 7 leerlingen cum laude geslaagd waarvan twee van het vwo. De cijferverbeteringstoetsen volgen nog dus het aantal kan nog stijgen.” Simon hoeft daar niet meer aan mee te doen. “Mijn cijferlijst? Die is erg saai hoor, er staan alleen maar achten op.” En daarmee is aan de eis voor ‘cum laude’ voldaan, legt Blankenborg uit: “Dan moet het gemiddelde van de afgeronde cijfers minimaal een 8 zijn en mag er geen enkel cijfer lager dan een 7 op de lijst staan.” Simon heeft het profiel nt (natuur en techniek) met geschiedenis als extra vak. Dat extra vak is handig voor zijn aanstaande studie Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar zal hij ook zijn mentor Blankenborg weer tegenkomen die, naast zijn baan bij Marianum, ook universitair docent is.

Veel ontnomen
Simons ouders zijn uiteraard blij dat hun zoon geslaagd is. Het is een extra bijzondere dag omdat vader Nijman ziek is en net terug is uit het ziekenhuis. “Ik ben blij dat ik vandaag thuis kan zijn”, zegt vader. Het is wel een rare tijd om eindexamen te doen. Geen feesten, geen vakanties met vrienden en waarschijnlijk ook geen spectaculaire introductie op de universiteit. Simon gaat deze zomer aan het werk als tuinman op de plaatselijke begraafplaats.

Mentor Blankenborg had zijn leerlingen graag wat meer gegund: “Er wordt de eindexamenkandidaten dit jaar veel ontnomen. Het normale ritueel blijft achterwege en dat is ontzettend jammer. Ik heb wel de uitnodiging voor de officiële diploma uitreiking bij me. Dat gaan we in kleine groepjes en zo persoonlijk mogelijk doen.”