De rotonde nabij de afslag naar Eefsele. Foto: Theo Huijskes
De rotonde nabij de afslag naar Eefsele. Foto: Theo Huijskes Theo Huijskes

Waarom worden de rotondes op de rondweg niet geadopteerd?

GROENLO - Het bericht in de Groenlose Gids van vorige week dat de rotonde Ruurloseweg-Borculoseweg is geadopteerd door Bas Wallerbosch van Albert Heijn, heeft opnieuw bij legio Grollenaren het nodige commentaar losgemaakt met betrekking tot de belabberde onderhoudssituatie van de beide rotondes op de rondweg N319. Nu een passende invulling is bedacht van eerstgenoemde rotonde, wordt het contrast met de beide rotondes op de rondweg alleen maar schrijnender.        

Door Theo Huijskes

In de afgelopen jaren is het met name het bestuur van Belangenvereniging Groenlo geweest, die de nodige energie aan de dag heeft gelegd om verfraaiing van de beide rotondes op de rondweg te bewerkstelligen. Dit laatste met name vanwege het feit dat deze voorzieningen geen visitekaartje zijn voor Groenlo. “Wanneer je de echte Grolse wind hanteert en daarbij op ieder gewenst moment pronkt met Grolle als vestingstad, zul je om te beginnen toeristen toch op een betere manier moeten verwelkomen”, aldus het bestuur van de Groenlose belangenvereniging in eerdere reacties.

Schril contrast
Dit alles staat in een schril contrast tot het reeds in het najaar van 2010 door de gemeente Oost Gelre genomen initiatief om ondernemers en organisaties op te roepen om het beheer en het onderhoud van beide rotondes op zich te nemen. Dat initiatief kreeg in 2012 een vervolg toen in oktober van dat jaar, en dat even vóór De Slag om Grolle, de rotondes werden voorzien van een kunstwerk, zijnde de silhouetten van een groep soldaten, uitbeeldende ‘De Slag in 1627’. Het fraaie ontwerp van kunstenaar Kees Jansen verwijst naar de Vestingstad Grol ten tijde van de vele belegeringen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De kunstwerken op beide rotondes raken inmiddels alweer bijna verscholen achter het welig tierende onkruid.

Rotondes met een filosofie
Verwijzende naar een eerdere reactie van de provincie Gelderland, die liet weten dat de gemeente Oost Gelre bij een overdracht van het onderhoud van provinciale rotondes naar eigen inzicht te werk mag gaan, als het maar binnen het raamwerk van de gestelde normen blijft, bevestigt wethouder Bart Porskamp dat de gemeente beide rotondes in beheer heeft. “Ik kan mij de op- en aanmerkingen vanuit de bevolking over de onderhoudssituatie van de beide rotondes wel voorstellen. Maar in het geval van deze rotondes is het een kwestie van smaak. Achter de huidige inrichting van de rotondes zit namelijk een filosofie. Het beheer is extensief en enigszins ruig. Dit alles met name vanwege de associatie met de verbeelding die er staat; te weten een optrekkend leger in 1627, alles ter herinnering aan de Slag om Grolle. In het vervolg daarvan kennen wij met de gekozen inrichting periodes van kleur en bloei, maar daarentegen ook periodes van uitgebloeid lang gras. De rotondes worden tweemaal per jaar en dat door de gemeente gemaaid. Maar dat alles wil niet zeggen dat het allemaal moet blijven, zoals het nu is. Als college van b&w zijn wij op de hoogte van het feit dat niet iedereen is gecharmeerd van de uitstraling van de rotondes. Daarom zijn wij bereid om daarover met een delegatie van het bestuur van Belangenvereniging Groenlo in gesprek te gaan."

De rotonde nabij De Oude Papendijk in Groenlo. Foto: Theo Huijskes