Komt de parochie Lievelde nu onder curatele van Groenlo?

Het zijn hier lang niet altijd opwindende gebeurtenissen, beste Grollenaren. Soms moet je die met een lantaarn zoeken, maar afgelopen week wist het mooie kerkdorp Lievelde zich landelijk in de kijker te plaatsen en haalde zelfs de televisiezender SBS-6. Dan ben je iets! Nou moet ik er wel bij zeggen dat ze dat aan Groenlo te danken hebben. Eigenlijk aan de Paulusparochie waar Lievelde bij hoort maar waar het primaat, het bijbehorende gezag, in Groenlo zetelt. Dat is gebleken. Op zich is dat ook best goed dat er vanuit zo’n stedelijk agglomeraat als Groenlo een beetje wordt gelet op de kleinere jongens. Nu hadden ze in Lievelde dit jaar geen kermis door corona, maar wel de behoefte er toch iets aan te doen, aan die kermis dan. Niet bij de pakken neerzitten dus, zo is het. Muziek werd er onder meer gespeeld in de overigens lege Christus Koning Kerk en dat was thuis te volgen. Hoe dit technisch precies werkt is mij als a-technicus een raadsel en ik beschouw dit dan ook als een Lievelds wonder, het mirakel van Levele, want het werkte verdorie!

Hoe het draaiboek in Lievelde er verder uitzag is mij onbekend, maar het kermiscomité bewandelde wel de Koninklijke weg door toestemming voor gebruik van de kerk te vragen aan de locatieraad. Die gaat daarover, dat dachten ze tenminste. Maar daar gaat de Grolse pastoor over en die wist van niks.

Het gevolg laat zich raden: Lievelde haalde zich onbewust de toorn van de Grolse pastoor op de hals en de kerk werd ontheiligd, gesloten enzovoort. Daarop hoorde ik ne Leveldsen zeggen: dat sloeten van de karke geet toch nog sneller dan ik dachte! Humor moet er altijd blijven.

lk zag op de teevee dat een Lieveldse locatie-mevrouw zeer geschokt was; zij wist niet dat dit verzoek naar Groenlo moest. Ja, had ze kunnen weten want alle belangrijke dingen gaan toch altijd naar dat trotserige Groenlo? Maar dit terzijde.

Ik weet niet veel meer van de catechismus van vroeger maar ik herinner me nog wel de zin: onwetend zondigt men niet. Dus hoeft die mevrouw geen ‘mea culpa, mea maxima culpa’ te zeggen want haar treft geen blaam. En nu is daar in Lievelde een gesloten kerk met een enorm plein dat ik altijd het ‘Rode Plein’ noem. Ik weet wel dat er in Lievelde buitengewoon weinig bolsjewieken huizen. Maar daar doet me dit plein aan denken. Ik rij ook altijd graag door Lievelde; het is een gevoel, die prachtig golvende weg van Groenlo naar het nu nog kerkdorp Lievelde waar het tot voor kort zo vredig was.

Hoe nu verder? Ik moet serieus zeggen dat ik me de handeling van de pastoor wel kan voorstellen; de kerk is een heilige ruimte die niet bezoedeld moet worden. Er zal ongetwijfeld kerkelijk recht aan ten grondslag liggen. Maar met enige diplomatie had het ook anders gekund. We hoeven echter niet te wanhopen: er is een mogelijkheid om de kerk weer kerk te laten worden. Een soort boetedoening geplaatst in een ritueel kader. En dan kan er weer feest gevierd worden, maar dan wel op het reusachtige Rode Plein waar de muziek-en fanfarekorpsen paraderen en vrolijke noten het luchtruim in blazen en waar kooplui en biertappers uiting geven aan het herstel van het vertrouwen en de terugkeer van Levele in de schoot van de moederkerk.

Het zal ooit uitgebreid in de annalen van Lievelde als voormalig kerkdorp vermeld worden. Wat dat betreft heeft de Grolse pastoor, wellicht onbedoeld, toch voor een mooie extra invulling van de Lieveldse geschiedenis gezorgd.


Torenwachter