De firma Scharenborg bezig met het afgraven van de ijsbaan. Foto: Kyra Broshuis
De firma Scharenborg bezig met het afgraven van de ijsbaan. Foto: Kyra Broshuis

Grolse IJsmeesters komen met verkoelend nieuws

GROENLO - De mussen vallen het dak maar de Grolse IJsmeesters houden het hoofd koel. Zij zijn al volop in voorbereiding voor de hopelijk strenge winter van 2020/2021. Afgelopen weken zijn de eerste voorbereiding voor de Grolse ijsbaan van start gegaan. PR-man Hennie Wildenborg van de Vrijwillige IJscommissie Grolse Gracht vertelt: “We hebben de ijsbaan, die 50 bij 60 meter zal worden, eerst afgegraven en zijn nu bezig de kanten in orde te maken. Dat doet de firma Scharenborg uit Beltrum. Het wordt een kindvriendelijke en zeer veilige ijsbaan want het wordt ongeveer 20 centimeter diep.”

Door Kyra Broshuis

De ijsbaan wordt gerealiseerd op de Grolse Weiden, vlakbij het huisje van het dierenpark. De ijsmeesters hopen in de winter gebruik te maken van het water uit de Grolse gracht. “Maar dat ligt aan het Waterschap, zij gaan daar over. We willen de ijsbaan van tevoren een paar keer goed vol laten lopen zodat het water straks niet wegloopt”, legt Wildenborg uit. Het is de bedoeling dat ook de basisscholen straks gebruik kunnen maken van de ijsbaan. “Wilhelm Reijerink regelt het met de scholen; we hebben allemaal onze eigen taak.” De Grolse IJsmeesters bestaan, naast Wildenborg en Reijerink, uit Toon Pasman, Frans Peterman, Antoon Bleumink, Henk Ebbers en Stef Roerdink.

Wens
De mannen hebben nog wel een grote wens, vertelt Wildenborg. “We willen heel graag een elektriciteitskastje op het terrein. Daar kunnen we dan de tijdelijke verlichting van de ijsbaan op aansluiten. Maar dat kastje is niet alleen voor ons handig; ook Bennie Klein Tank van het dierenpark kan daar dan gebruik van maken. Hij moet regelmatig ‘s nachts op het park zijn, bijvoorbeeld als een dier moet bevallen, en hij heeft zelf geen stroom in het huisje. Ook de mensen van de Slag om Grolle kunnen gebruik maken van het elektriciteitskastje. Ze hoeven dan niet te slepen met grote aggregaten. Het zou heel mooi zijn als de gemeente daar wat geld voor wil en kan vrijmaken. Veel Grollenaren zullen daar heel blij mee zijn!”. Naast die wens hebben de IJsmeesters uiteraard ook de wens voor een strenge winter. “Nou, streng hoeft niet eens als er maar flink veel ijsdagen tussen zitten. Het gaat maar om een dun laagje water, dat is redelijk snel bevroren!”

De cijfers
De afgelopen jaren waren de winters echter mild. Dat blijkt uit een overzicht van de koudegetallen van de afgelopen tien jaar. Het koudegetal, ook wel Hellmanngetal genoemd, is een maat voor de kou van 1 november van het voorafgaande jaar tot en met 31 maart van het genoemde jaar. Het wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt op te tellen zonder het minteken. Het koudegetal Hellman (H) kent de volgende classificatie:

H groter dan 300 = streng

H groter dan 160 = zeer koud

H groter dan 100 = koud

H kleiner dan 100 = normaal

H kleiner dan 40 = zacht

H kleiner dan 20 = zeer zacht

H kleiner dan 10 = buitengewoon zacht.

De afgelopen tien jaar is er in Nederland, naar de maatstaven van Hellman, geen strenge of zeer koude winter geweest. Zelfs een koude winter was niet aan de orde. Het jaar 2010 scoorde een 94.7, 2011 een 80.6, 2012 een 88.4, 2013 een 73.0, 2014 een 0.0, 2015 een 7,8 en 2016 een 9.6. Het jaar 2017 kreeg een 36.0. 2018 een 34.1, 2019 een 12.1 en het afgelopen jaar een 0.1...