Krijgt Groenlo appartement-complexen?

Beste toeristen, leuk dat jullie er nog zijn! D’r valt verschrikkelijk veel over Groenlo te vertellen, maar ik snap dat jullie niet alles willen weten. Het verhaal over de appartementen hier en welke kant dat op dreigt te gaan mogen jullie echter niet missen. Misschien kunnen jullie daar thuis nog je voordeel meedoen. Graag gedaan, ik hoef geen erkenning, is gewoon service.

In de Grolse binnenstad worden in moordend tempo appartementen gerealiseerd. Grollenaren en toekomstige Grollenaren willen in de binnenstad wonen en vooral in zo’n stabiel vierkant, omringd door buren die zich ook de hele dag liggen te verkneukelen omdat ze ‘het’ gered hebben. Dat is een standaarduitdrukking geworden hier: hej ’t e-red? Joa, ik denke van wal want ik was d’r raps bi’j.

Knus wonen in de altijd opwindende binnenstad van Grol, dicht bij het vertier, het leven, het vermaak. Het schijnt zo erg te zijn dat bij de bouw van alweer nieuwe appartementen de mogelijk toekomstige bewoners, als net de grondvloer is geplaatst, daar alvast een stoel neerzetten onder de gedachte: dit wordt van mien, doar kom ik straks te zitten. Het schijnt ook dat de verkoop van stoelen hier de laatste maanden met honderden procenten is gestegen. Stoelen plaatsen dus; als je dat niet doet heb je geen poot om op te staan.

Wat wegkwijnende panden worden hier subiet aangekocht en het duurt dan maar even of er staat een compleet team van wakkere bouwvakkers dat in no time een moderne kolos laat verschijnen. Heel ‘appart’ zeggen die jongens dan onder elkaar; bij hen speelt niet dat armetierige en betweterige gedoe of er nu wel of niet ‘p-tje’ ontbreekt. Het gaat niet om de taal maar om het ap(p)artement.

Nu komt er op de Markt ook weer ruimte voor appartementen met daaronder horeca, hoe kun je het in het stadje van plezier beter treffen dan deze combinatie? Een juweel, op maat gesneden voor de Grollenaren. Een gouden greep. Maar toch zijn er daardoor al enkele relatieproblemen ontstaan, zo heb ik uit betrouwbare bron vernomen. Het schijnt zo te zijn dat enkele mannen daar graag met hun tot nu toe lieftallige echtgenotes willen wonen, maar het appartement moet dan wel alleen via het café, de bar, het restaurant of stamtafel kunnen worden betreden of verlaten. Het aangename met het nog aangenamere verenigen, dat is de visie. Die mannen willen kunnen zeggen: 'Nog een afzakkertje' als ze thuis weg willen of 'Ik zoek het hogerop' als ze naar huis willen. Er wordt nu druk gewerkt aan een voor allen bevredigende oplossing, zo laat het management weten en dan weet je dat je nog niks weet. Ook de gemeente bestudeert het idee met belangstelling, maar uit intern onderzoek in Lichtenvoorde weet ik dat een ambtenaar daar wanhopig heeft geroepen: Kunnen ze daar niks anders verzinnen? Nee, niks anders.

In Groenlo hebben we ook al jaren een carnavalsschlager die over appartementen gaat. De ratio van de tekst: ‘Ik wil een Grols appartement al kost ’t mi’j d’n laatsten cent’. Een feilloos aanvoelen van nieuwe ontwikkelingen.

Maar nu is het opvallend, beste toeristen dat het stadsexperiment ook al zorgt voor navolging in kleinere gemeenschappen. Vorige week las ik dat in Voor-Beltrum bij Halfweg ook al wordt gedacht aan appartementen. Dat is even een stap voorwaarts: links de appartementen, rechts de koeien.

Maar nu heb je ook mensen die zich afvragen of het niet allemaal te veel wordt. Dat is altijd zo bij nieuwe ontwikkelingen. En het kan dus zijn dat op termijn de appartementencomplexen leiden tot complexen over appartementen.

Een complexe zaak dus.


Torenwachter