Harrie Klein Gebbink geconcentreerd aan het werk. Foto: Henri Walterbos
Harrie Klein Gebbink geconcentreerd aan het werk. Foto: Henri Walterbos

Het gezicht van Autobedrijf Victor Rensen met pensioen

'Het mooie van het vak is het bezig zijn met auto’s, maar ook het contact met de mensen'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Voor velen is hij het gezicht van voorheen Auto Kolkman en nu Autobedrijf Victor Rensen. Automonteur Harrie Klein Gebbink (66). Is hij aankomende week nog drie dagen op de zaak om klanten en bekenden ‘te ellebogen’ in plaats van handen te schudden, ter gelegenheid van zijn afscheid, vrijdag aanstaande zal hij voor het laatst sleutelend aan auto’s aanwezig zijn in de garage. Vrijdagavond hangt Harrie zijn stofjas aan de wilgen. Bijna 45 jaar was de Grollenaar in dienst van het bedrijf waar hij aankomende week de garagedeur achter zich dicht trekt.

Zijn eerste schreden als automonteur zette hij in 1971 bij Garage Diepemaat aan de Lichtenvoordseweg, waar hij enkele jaren werkzaam was voordat hij zijn militaire dienstplicht diende te vervullen. Na anderhalf jaar onder ‘Hare Majesteits wapenrok’ te hebben gediend ging Harrie aan de slag bij Auto Kolkman. “Bennie Kolkman had hier net nieuw gebouwd en vroeg of ik bij hem wilde komen werken. Daar heb ik lang onder Bennie en later zijn zoon Berry gewerkt.” In september 2014 werd Victor Rensen eigenaar van het bedrijf en sinds mei 2019 draagt het inmiddels goed bekendstaande bedrijf diens naam.

Passie
Harrie vervulde zijn werk altijd met passie. “Het mooie van het vak is het bezig zijn met auto’s, maar ook het contact met de mensen. De eerste jaren was het vooral sleutelen. Onderhoud aan de motoren vond ik altijd prachtig, eveneens het magazijnbeheer. Het is tegenwoordig heel vaak onderdelen vervangen. Vroeger haalde je units helemaal uit elkaar, werd dat gerepareerd. Ook motoren loshalen doen we niet veel meer. Een heel enkele keer.” Harrie zag een grote verbetering in de gesteldheid van auto’s na de invoering van de verplichte APK-keuring in 1985. “Moesten we heel wat roest verwerken toen. Je zag daarvoor mensen op de weg rijden met auto’s die levensgevaarlijk waren. APK is geen onderhoud maar wel erg belangrijk voor de veiligheid.”
Harrie nam merken onder handen die inmiddels niet meer in het straatbeeld voorkomen: Simca, Talbot, Chrysler. Sinds 1983 was het enkele jaren vooral Peugeot wat de klok sloeg. “Wij zijn PCA Merkspecialist."

Cursussen
Harrie, ook chef werkplaats, volgde allerhande cursussen om bij te blijven, mee te gaan met de elektronica. “De laatste jaren vond ik het wel steeds moeilijker worden met al die computers, maar ja, dat moet iedereen. Dat gaat in de auto ook steeds verder. Jongeren pakken dat veel sneller op. Zij komen op hun beurt weer bij mij vragen naar zaken omtrent oude modellen. Jongeren richten zich vooral op elektronica. Als je daar goed in bent, kun je je brood daar wel goed in verdienen.”
Toch ziet Harrie dat jongeren niet zo snel meer het vak automonteur kiezen. “Denk dat de jongeren een andere instelling hebben. Hebben liever een kantoorbaan. Ik kon vroeger ook de andere kant wel op. Leraren zagen me het liefst achter de tekentafel zitten, ik was goed in vaktekenen, maar hele dagen achter een bureau binnen zitten, dat zag ik niet zitten.” Het bleek de juiste keuze. “Ik heb altijd met ontzettend veel plezier hier gewerkt, maar zie er wel naar uit na bijna 50 jaar werken te stoppen.” Tegen het niet-werkzame leven ziet hij niet op. “Het zal wennen zijn, maar ik heb hobby’s zat. Fietsen, kleinkinderen, klussen, in de winter schaatsen en schaatstrainer zijn in Enschede. Ook thuis heb ik nog zat te doen.” Monteur Roy Röring neemt de functie van chef werkplaats over.