Daan, eerder dit jaar, na het ondertekenen van zijn eerste contract. Foto: PR FC Twente
Daan, eerder dit jaar, na het ondertekenen van zijn eerste contract. Foto: PR FC Twente

Daan Rots speelt zich in de kijker

'Starten tegen Feyenoord in De Kuip, zo’n mooi stadion, dat is natuurlijk fantastisch'

Door Henri Walterbos

GROENLO - “Ik zal in de Onder 21 de meeste speelminuten maken, maar ik wil wel zoveel mogelijk aansluiting vinden bij het eerste team. Daar leer ik natuurlijk het meest. Dan kan ik echt veel beter worden nog, denk ik.” Daan Rots twee maanden geleden in deze krant. Inmiddels heeft Daan al de nodige stappen gezet, lopen FC Twente-fans met hem weg en komt zijn naam al voorbij in voetbalpraatprogramma’s. Hij zette zichzelf tegen Fortuna Sittard op de kaart door de vrije trap te verdienen bij de openingsgoal tegen de Limburgers en hij scoorde zelf het tweede doelpunt. Afgelopen zondag mocht Daan starten in de basis tegen Feyenoord, in De Kuip, de voetbaltempel van Nederland, vanwege een pijntje bij beoogd basisspeler Lazaros Lamprou.

Laten zien
Ik werd gevraagd de eerste twee weken in de voorbereiding aan te sluiten en dan de voetballende kwaliteiten te laten zien, maar we kregen met een paar jongens al snel te horen dat we nog langer mochten blijven inclusief een trainingskamp. Dat was al meer tactisch gericht. Tijdens het trainingskamp hadden we al de eerste oefenwedstrijd tegen Excelsior ’31 om erin te komen. Dat ging positief, daar heb ik goede dingen van mezelf laten zien. Toen kwam Fortuna. De zondag daarvoor had ik van de trainer gehoord dat ik nog langer bij het eerste blijven mocht in de voorbereiding. Speelden we de tweede helft met een redelijk jonge ploeg, met een paar teamgenoten van afgelopen jaar en een paar spelers die al bij het eerste zaten. Hebben we heel veel energie in die wedstrijd gelegd. Goede afspraken gemaakt, vrij voetballen, vol gaan en onszelf laten zien. Dat is vrij aardig gelukt. Daar kwam een goal uit en ik maakte de tweede goal zelf.”
Hoelang hij bij het eerste elftal aangesloten blijft, weet hij niet precies. “Ik ben er heel blij mee. Het niveau is best wel heel hoog. Daar kan ik heel veel van leren. Ja, en dan starten tegen Feyenoord in De Kuip, zo’n mooi stadion, dat is natuurlijk fantastisch. Vanwege de blessure van Lamprou mocht ik 75 minuten spelen. Zestig in de spits en vijftien als rechtsbuiten. Tegen allemaal eredivisiewaardige spelers. Daar word ik heel blij van. Op hoog niveau meedoen was altijd al mijn doel.” FC Twente kwam goed voor de dag, was bij vlagen zelfs de betere ploeg. “Het was best wel een saaie wedstrijd voor de neutrale kijker, erg warm ook, maar wij hebben best wel veel goede dingen gedaan, die we vooraf hadden afgesproken. Daar waren de trainers best wel tevreden over.” Jans is tevreden over zijn youngster tot op heden, hoorde Daan van hem.
Na rust stond hij tegenover Bothegin en Senesi. Hij liet zich niet van de wijs brengen door de deze toppers. “Dat moet je ook niet doen. Dan voetbal je al slechter.” Tegenstanders sprak hij niet over de wedstrijd. “In de rust tegen Feyenoord heb ik nog wel even met verdediger Ramon Hendriks gepraat, een talentvolle verdediger. Daar heb ik de afgelopen jaren in de jeugd al vaker tegen gespeeld. Nu met corona mag je niet echt in contact komen met die spelers.”

Het beste met hem voor
Daan merkt dat de club het beste met hem voorheeft. “Ik merk dat ze me echt beter willen maken. Ik wil zoveel mogelijk trainingen meepakken, zoveel mogelijk minuten maken. Zoveel mogelijk leren. Als ik zie hoe de trainers met mij omgaan, filmpjes en clipjes van me maken en die met mij bespreken alleen maar om me beter te maken, dan investeren ze heel veel tijd in me. De stap naar het eerste zal nog wel een hele stap zijn. Ik hoop mijn debuut te maken dit seizoen, anders ga ik gewoon met veel plezier in Onder 21 aan de slag. Dat is mijn eigenlijke team en dan maak ik de stap een jaar later misschien.” Alle reacties op zijn optredens krijgt hij wel mee. “Dat is natuurlijk hartstikke gaaf.”