Oudere en jongere Elsjes. Foto: Henri Walterbos
Oudere en jongere Elsjes. Foto: Henri Walterbos

Gewoon om tien uur ‘onder de stange’ op
kermismaandag

Vervolg van de voorpagina

GROENLO - Geen officiële Grolse Kermis dit jaar. Maar Elsje legde zich er niet bij neer.

Eigen draai
Het terrein is echter niet geheel leeg. Niet het afroepen van namen door spreekstalmeesters Kees Porskamp en Joost Frank met de nodige Grolse humor klinkt over het terrein, wel stemmen van kinderen en hun vaders die rondom de ‘jeu-de-boulesbaan’ staan. Het zijn enkele vaders van Groep Elsje die met hun kinderen ‘blokbal’ spelen: Edwin ‘Klone’ Reukers, Martijn Hoffman, GerJan Konings, en hun kinderen Diede Hoffman, Walt Hoffman en Nora Konings. “Blokbal is een door Groep Elsje zelf bedacht spel dat we een keer uit verveling bedacht hebben en altijd spelen als we een Elsjedag hebben. We vonden vandaag een mooi moment. Voor ons is het toch de maandag van de Grolse Kermis. We hebben gezegd dat we gewoon om tien uur onder de stange zouden komen, ondanks dat er geen kermis is”, vertelt Edwin ‘Klone’ Reukers lachend. “Sommigen hebben nog vakantie maar ik heb vrij genomen vanwege de Grolse Kermis. Ik zit nog een beetje in de ontkenningsfase, bleef maar denken dat de kermis toch wel door zou gaan. Ik wil niet geloven dat er geen Grolse kermis is”, vult GerJan Konings aan. “We willen toch kermis vieren, naar de Muziekkoepel. Als er geen vogelschieten is, dan maar onze eigen Elsje-sport. Hebben we er die draai maar aan gegeven met de vriendengroep”, aldus Martijn.

‘Jeu de boules á la 1627’
“Blokbal is een soort van jeu de boules, maar in plaats van ballen met houtblokken”, vat Edwin de sport die op zijn lijf geschreven lijkt treffend samen. Geheel ‘des Elsjes’. “We schoppen een bal in de pit. Degene die daar het blok hout het dichtstbij gooit is de winnaar. Je speelt het spel één tegen één. Je mag drie keer gooien. Als je de bal buiten de pit gooit ben je af.” Een beetje jeu de boules à la 1627? “Dat is een goede samenvatting”, vindt Edwin. “Misschien moeten we dat in de toekomst maar eens uitwerken. Pas goed in het vestingstadgebeuren.” Deze maandagmorgen houden de heren en hun kinderen het ‘Open Achterhoekse Europese blokbaltoernooi’. “We hebben een heuse wisseltrofee. Het is de eerste keer dat we dit toernooi houden.” De groep heeft echter nog een trofee bij zich, die uw totaal verraste verslaggever uitgereikt wordt. “Deze trofee heet ‘De eerste persoon die ons aanspreekt op ons Blokbalgedrag-blokaal’. Die is voor jou, want je bent de eerste die ons aanspreekt. We hadden het vermoeden al wel dat er vast wel iemand zou komen die vraagt ‘wat zijn jullie aan het doen’?” Iedereen buldert van het lachen. Incluis ondergetekende.
Niet iedereen van Elsje is aanwezig. “Sommigen liggen nog in bed, anderen zijn aan het werk. Vanmiddag gaan we nog wel een terras pakken met zijn allen. Dan zullen er wel meer aansluiten”, verwacht GerJan. “We gaan zeker Grolse kermis vieren.” Winnaar van de eerste Blokbal wisselbokaal is GerJan Konings. Toch nog een Koning deze kermismaandag.

Vernielingen aan
Muziekkoepel
In de Muziekkoepel heeft het gezelschap de fietsen staan, een tas met drinken voor de kinderen en een heuse spellendoos ‘Blokbal.’ “Die is van mij. Is me aangeboden toen we trouwden een paar jaar geleden. In de doos zit meetlint zodat je het overal kunt spelen, en enkele blokken hout.”
Heeft een lege muziekkoepel op kermismaandag sowieso al een trieste aanblik, des te treuriger zijn de vernielingen die aan het monumentale historische bouwwerk zijn gepleegd, door hoogstwaarschijnlijk baldadige jeugd. Graffiti, modder, een op de wand getekend doel en andere troep op de muren, bekladde deuren maar ook gaten in het plafond. “Het lijken wel vuurwerkinslagen, gezien de vlekken ernaast”, denkt GerJan. “Zo zonde dit. Ik hoop dat de gemeente het snel weer herstelt.”

Bekladdingen in de Muziekkoepel. Foto: Henri Walterbos
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Latere winnaar GerJan Konings met een van zijn eerste worpen tijdens het Open Achterhoekse Europese Kampioenschap Blokbal, kermismaandagmorgen.. Foto: Henri Walterbos