Lennard in de Oude Calixtus in Groenlo, gemaakt met een breedhoeklens. Foto: Joost Helmers
Lennard in de Oude Calixtus in Groenlo, gemaakt met een breedhoeklens. Foto: Joost Helmers

Grolse DJ WeDamnz timmert hard aan de weg

‘Om de reacties van 8000 bezoekers op een festival te zien, is bizar’

Door Mark Ebbers

GROENLO - DJ/producer WeDamnz startte begin dit jaar met zijn project HIDE-OUT. Online loopt het allemaal meer dan prima, maar ook Lennard klein Gebbink (de 22-jarige geboren Grollenaar die schuilgaat achter de namen) heeft in de ‘echte’ wereld te maken met de impact van de coronacrisis.

HIDE-OUT
Het lijkt bijna gemaakt voor de coronatijd, maar Lennard kreeg het idee voor HIDE-OUT al eerder dit jaar: “Ik wilde mensen laten zien hoe ik werk en dat doen op opmerkelijke locaties. Ik heb opnames gemaakt in een loods, meterkast, zeecontainer en in de Oude Calixtuskerk in Groenlo. Zonder publiek. In samenwerking met Joost Helmers uit Beltrum die de sessies filmt met een groothoeklens. Daardoor kun je goed zien hoe ik mijn mashups (twee nummers die in elkaar worden gemixt tot een nieuw nummer) en mixes live maak. Zoals de ‘echte’ dj’s het deden. Niet van tevoren alles in elkaar zetten en dan live niet veel meer doen dan af en toe wat toevoegen en met je handjes in de lucht staan te zwaaien.”
Als je de mashup ter plekke maakt, kan er ook weleens wat misgaan. “En dat gebeurt ook weleens, maar dan laat ik het gewoon staan. Mensen waarderen de echtheid en vinden het leuk om te zien dat ook gevorderde dj’s fouten kunnen maken.”
Hij werkt met een set van vier cd-spelers en een mengpaneel. “Van tevoren markeer ik punten waar ik een nummer kan gebruiken, waarop ik goed kan aansluiten en waar de toonsoort klopt. Elke vijftien tot dertig seconden zit er een overgang in mijn mashups.”
Lennards HIDE-OUT-filmpjes zijn al meer dan honderdduizenden keren bekeken op YouTube, zijn belangrijkste kanaal, en hij krijgt er ook veel reacties op. Zijn bedoeling ermee was ook om meer boekingen te krijgen - naast te kunnen laten zien dat hij de techniek beheerst - maar toen was daar hét virus, dat met name de uitgaanswereld en zeker de evenementenwereld voor een flink deel lam legde.

WeDamnz
Lennards WeDamnz bestaat officieel zo’n zes jaar. Al op zestienjarige leeftijd werd hij zzp’er: “Vooral om facturen uit te kunnen schrijven. Ik kreeg al gauw meer boekingen en grotere partijen willen het natuurlijk wel op papier.” De uitnodigingen bleven niet beperkt tot Groenlo: zo kwamen er optredens tijdens de Dancetour Doetinchem en het Amsterdam Dance Event. Ook de Nederlandse grens bleek niet de grens voor Lennard: hij draaide twee jaar geleden tijdens een tour in Zweden en stond eerder dit jaar in Engeland op het podium bij Canterbury Vibes. En hij doet meer dan optreden: in Barcelona gaat hij een masterclass geven aan studenten op ‘zijn’ gebied. Dit stond gepland voor deze zomer, maar is vanwege corona verplaatst naar september/oktober of naar volgend jaar.
Zelf volgde Lennard zijn opleiding aan de Herman Brood Academie afdeling dance in Utrecht, die studie rondde hij onlangs af. “Helaas kreeg ik in die stad geen voet tussen de deur om te draaien. De meeste zaken daar werken met vaste contacten waar je moeilijk tussenkomt.” Wat in Utrecht niet lukte, lukte wel in Nijmegen: “Ik kon daar drie keer per week gaan draaien, in Bascafé.” Hij verhuisde van Utrecht naar Nijmegen, waar hij – in elk geval door de week – nog woont. Daar combineerde hij het draaien met zijn laatste Utrechtse studiejaar.
Het komende seizoen beschouwt hij als een soort tussenjaar. “Mijn boekingen zijn met zo’n 90% teruggelopen. Zo zou ik voor de derde keer op de Zwarte Cross staan dit jaar.” Maar net als andere festivals ging ook de Zwarte Cross in 2020 niet door. Toch moet er ook voor Lennard brood op de plank komen. “Ik heb nu tijdelijk ander werk. Wat ik volgend jaar ga doen, weet ik nog niet, misschien wel verder studeren, een bredere opleiding als Leisure & Events Management.”

Herkenning
Naast mixes en mashups maakt Lennard ook al jaren eigen werk. “Alles in de computer. Vaak begin ik met een bepaalde akkoordenprogressie en van daaruit werk ik dan verder.” Zijn eigen werk zorgt voor wat bescheiden inkomsten; aan de mashups verdient hij in principe niet direct, die zijn gebaseerd op bestaande nummers van anderen, hoewel hij er soms ook wel stukjes eigen compositie in verwerkt. “Het levert mij vooral veel bekendheid op, dat stukje bekendheid heeft ook veel waarde en dat is ook superbelangrijk voor je repertoire. Op vele plekken waar ik kom, hoor ik mijn mashups die gedraaid worden door de grootste artiesten binnen de dance-scene; ik was bijvoorbeeld als bezoeker op het Sziget Festival in Budapest in een tent vol met 8000 man, waar twee van mijn mashups voorbijkwamen.

'De online

gemeenschap

is echt een

creatieve

wereld'


Dat ik deze heb gemaakt op mijn zolderkamertje in Groenlo en vervolgens de reactie kan zien van de bezoekers op het festival, is bizar. Door deze herkenning heb ik veel artiesten kunnen ontmoeten en vaak een makkelijk startpunt voor een gesprek. Het is echt heel leuk dat mijn mashups langskomen in optredens van grotere namen, zoals Mike Williams op Tomorrowland, het grootste dancefestival ter wereld, en zelfs op een festival in Miami. Anderen attenderen me daar dan op.”
Of hij zelf nog eens op bijvoorbeeld Tomorrowland op het podium staat? Hij zou het prachtig vinden. Maar het belangrijkste vindt Lennard dat hij op zijn eigen manier kan werken, in de genres waar hij van houdt. “House en tech house vooral. In een après-ski omgeving ben ik bijvoorbeeld echt niet op mijn plek.”

De toekomst
Net als bijna iedereen wil ook Lennard het liefst weer onder de mensen komen, om live het publiek te vermaken. “Maar men is nog huiverig in deze tijd.” Hij voelt zich echter prima thuis in de onlinegemeenschap. “Het is echt een creatieve wereld. Je komt met heel veel mensen in contact.” Zo post hij niet alleen video's, maar geeft hij in livestreams feedback op het werk van anderen. “Het is een eindeloze wereld met veel mogelijkheden, met de artistieke vrijheid probeer ik de mensen steeds weer te verbazen en vernieuwende content te maken. De eindstreep is nog lang niet in zicht, er zijn nog veel dingen die op mijn lijstje staan, dus voor de aankomende jaren ben ik nog wel even zoet.”
Hij ziet graag dat de mogelijkheden om echt live te gaan weer terugkomen: “Ik hoop dat de horeca genoeg steun krijgt en dat het nachtleven weer aantrekt.”


www.wedamnz.com

Foto: Joost Helmers
Foto: Joost Helmers
Foto: Joost Helmers