‘Het is heel belangrijk om mantelzorgers te ontlasten’

ZWOLLE - Carla en Eddy Heming starten een dagopvang in en om de verbouwde schuur op hun erf.

Vervolg van de voorpagina
Door Kyra Broshuis

Mantelzorg sluipt erin|
Carla Heming werkt al 35 jaar in de zorg als zorgmanager en teamleider. Momenteel werkt ze bij Careaz als coördinator informele zorg. Eddy Heming werkt als expeditiemedewerker bij Veld Koeltechniek in Groenlo. Op 1 oktober starten ze met ‘Gastenhook’, een dagopvang voor ouderen. Een langgekoesterde wens gaat hiermee in vervulling. “Ons doel is vooral om de mantelzorgers te ontlasten”, vertelt Carla. “We hebben in de familie van dichtbij gezien hoe mantelzorg er langzaam insluipt en hoe verschrikkelijk zwaar het kan zijn. Mijn tante was mantelzorger voor mijn oom en er werd letterlijk 24 uur per dag een beroep op haar gedaan. Het was niet te doen. Toen kregen wij het gevoel dat we graag iets willen betekenen voor deze groep. Sommige mantelzorgers hebben totaal geen eigen leven meer. Dat kan niet bedoeling zijn.”

Dieren
De gasten van ‘Gastenhook’, zoals de dagopvang gaat heten, zijn niet alleen mensen die zorg nodig hebben. Ook mensen die zich eenzaam voelen, zijn van harte welkom. Gastenhook biedt de mensen allerlei activiteiten. “We hebben een duofiets, mensen kunnen hier (helpen met) koken en bakken. Er komt een grote zintuigentuin waar mensen kunnen wandelen en we hebben kippen, kalkoenen, konijnen, pony’s en hele lieve hond.
Mensen mogen ook hun eigen huisdier meenemen. Het gaat erom dat ze zich goed en thuis voelen bij ons. Helemaal niks kan dus ook, het is maar net wat de gast wenst.”

De schuur is voor de helft verbouwd tot opvanggelegenheid en de andere helft kan gebruikt worden voor verschillende activiteiten. “Er komt een biljart maar we hebben bijvoorbeeld ook allerlei benodigdheden voor houtbewerking. Mensen bieden zich al spontaan aan om activiteiten te verzorgen hier. Heel bijzonder.”

Belangrijke schakel
Om de schuur ligt een grote tuin met een boomgaard, een pluktuin met fleurige bloemen en later wellicht een moestuin op hoogte. “Mensen moeten hier hun eigen ding kunnen doen. We hebben een uitgebreid intakegesprek met de gasten zodat we ook weten wat ze graag doen. Wij zijn straks een belangrijke schakel tussen thuis wonen en een definitieve opname”, legt Carla uit.

Eddy blijft bij Veld werken en zal op de achtergrond aanwezig zijn in Gastenhook: “Ik zorg vooral voor het onderhoud en de administratie. Carla gaat op den duur fulltime in het bedrijf werken.” Dochter Niké is zijdelings ook betrokken. Zij heeft een eigen schoonheidssalon aan huis waar de gasten straks gebruik van kunnen maken. “Ze kunnen hun eigen pedicure of kapster meebrengen. Zo heeft de mantelzorger weer een zorg minder."

'Sommige
mantelzorgers
hebben totaal
geen eigen
leven meer'


Op 1 oktober gaat Gastenhook open. “We hopen dat we hier op deze mooie plek, met uitzicht op de Grolse basiliek, mensen een fijne daginvulling kunnen geven”, zo besluit de familie Heming. Meer info staat op www.gastenhook.com.