Levenstijdschrift maken

ACHTERHOEK - Velen zullen de uitspraak herkennen: “Ik heb zoveel meegemaakt, ik zou er wel een boek over kunnen schrijven!“ En nu is er niets wat iemand weerhoudt om dat te doen, want Humanitas kan helpen bij het samenstellen van een levenstijdschrift.

Denken en praten over vroeger doen we allemaal. Iedereen heeft zijn eigen levensverhaal. Ingrijpende gebeurtenissen, vreugdevolle en verdrietige ervaringen, in ieders leven komen ze voor. Ze vormen een schat aan waardevolle herinneringen. Wie ze wil vastleggen, voor zichzelf, voor de kinderen of de kleinkinderen, kan een levenstijdschrift maken. Daarin krijgt het verhaal een tastbare vorm. En met foto's, als schattige peuter of knappe student(e) op de cover, wordt het plaatje helemaal compleet!

Humanitas biedt ondersteuning
Soms is het moeilijk om het verhaal vast te leggen; omdat iemand niet goed kan schrijven, z'n geheugen hem in de steek laat, omdat de partner dementeert, of omdat iemand als familielid erg emotioneel betrokken is en dus liever het verhaal vertelt. In die situaties kan iedereen een beroep doen op Humanitas.

Een vrijwilliger verzamelt aan de hand van een vragenlijst materiaal voor het levenstijdschrift samen met degene over wie het gaat, de partner, familie en eventueel vrienden en buren. Het verzamelde materiaal wordt vervolgens verwerkt in een daarvoor ontworpen format. Bij de verwerking van gegevens en de opmaak van het levenstijdschrift wordt de vrijwilliger ondersteund door de (vrijwillige) hoofdredacteur namens Humanitas. Er zijn geen kosten verbonden aan de inzet van de vrijwilliger. Samen maakt men een digitaal tijdschrift dat daarna kan worden uitgeprint, of desgewenst gedrukt via Humanitas. Die kosten zijn voor de betrokkene zelf.

Wie meer wil weten over het maken van een levenstijdschrift, kan contact opnemen met Han van Soldt via levenstijdschrift.achterhoek@humanitas.nl.