Meer van dezelfde energie of andere energie?

Het energievraagstuk, en de daarmee samenhangende voor- en tegenstanders over de toe te passen technieken, is nu ook volop in Oost-Gelre doorgedrongen, beste Grollenaren. Als ik het goed begrepen heb dan wil - moet - Oost Gelre in 2030 energieneutraal zijn. Dat lijkt me nogal een hele operatie, maar als de deskundigen denken dat het kan dan kan het. Of het kan (toch) niet. In navolging van landelijk beleid past Oost Gelre een aantal methodieken toe om dat doel te bereiken. Eén daarvan is de aanleg van zonnepanelen op agrarische grond. Als ik het nog steeds allemaal goed begrijp dan besluit de gemeenteraad in de vergadering van oktober over een aan te leggen mega-zonnepark in de buurtschap Zwolle, dicht tegen de Duitse grens aan.

Daar zijn veel agrariërs het niet mee eens en dat leidde enige tijd terug al tot een storm van protesten en bijbehorende spandoeken als: ‘zonnepanelen op het dak stemt ’t platteland op z’n gemak’.

De agrariërs willen hun gronden gebruiken voor hun agrarische doeleinden en vinden dat zonnepanelen op daken horen en niet op weilanden, akkers enzovoort. Dat kan ik me heel goed voorstellen. Maar bij dit soort kwesties gaat het altijd om afweging van belangen en ik begrijp dat de gemeente prioriteit geeft aan die zonnepanelenvlakte, ook al omdat er in het Zwolse gebied veel agrarische grond ligt. De boeren willen eigenlijk een zonderpanelenvlakte. Was iets geweest voor een spandoek!

Ik moet jullie eerlijk zeggen dat ik van meet af aan eigenlijk een voorstander ben geweest van kernenergie. Heel lang was dat een onderwerp dat vooral in links Nederland niet meer voor bespreekbaar werd gehouden, maar je ziet de laatste tijd dat dit beeld aan het kantelen is. Er zijn ook steeds meer berichten dat je de energiebehoefte niet alleen kunt stillen met wind en zon.

Ik weet wel dat kernenergie gevaarlijke kanten heeft (gehad) maar alles is natuurlijk technisch op te lossen. Dacht ik, dacht ik.

Het zou toch jammer zijn vind ik, dat straks heel Nederland vol ligt met zonnepanelen en dat op elke straathoek een joekel van een windmolen rare geluiden staat te maken, terwijl er ook andere mogelijkheden zijn. Het zou zelfs verdomde jammer zijn als we straks alles hebben bedekt met panelen en dat je vervolgens als verweesd door een landschap fietst dat je nauwelijks meer herkent.

Ik begrijp ook dat je met die windmolens, zonnecollectoren, biomassa’s enzovoort heel wat installaties nodig hebt om de gewenste energiebehoefte te stillen. Ik denk eigenlijk dat Nederland daar te klein voor is. Ik spreek geregeld met mensen die daar verstand van zeggen te hebben; het gekke is dat ik altijd de ‘leek’ ben, de niet-weter, de twijfelaar terwijl de andere partij altijd stikt van (des)kundigheid. Onlangs sprak ik nog met alweer een deskundige die me vertelde dat het opwekken van windenergie vooral in het oosten van het land een maatregel van niks is. Er is hier te weinig wind - hij had waarschijnlijk nooit aan Grolse wind gedacht - en het kost te veel en het levert te weinig op. Dat is zo logisch als wat, riep hij nog en dan moet ik me als niet-wetende buitenstaander daar maar weer bij neerleggen.

Eigenlijk vind ik de ingreep in het landschap te groot. En het zou de gemeente sieren als ze daar nog eens over nadachten. Vooral omdat het ook anders kan.

Misschien is een heroverweging noodzakelijk: je hebt dan het voordeel van de achterstand terwijl je nu zit met het nadeel van de voorsprong om het eens netjes uit te drukken.

Om over na te denken.


Torenwachter