2019: De kiescommissie van de Tönnekkes nadat ze Jonkheer Huib van der Ley een kwartier daarvoor op ''t nus' hebben gevangen, in de inmiddels gesloopte ruimte van de Grolse Wanten. Met middenin voormalig Jonkvrouw Sterre Spiekker en medevoorzitter Mohlin Walterbos. Foto: Henri Walterbos/archief
2019: De kiescommissie van de Tönnekkes nadat ze Jonkheer Huib van der Ley een kwartier daarvoor op ''t nus' hebben gevangen, in de inmiddels gesloopte ruimte van de Grolse Wanten. Met middenin voormalig Jonkvrouw Sterre Spiekker en medevoorzitter Mohlin Walterbos. Foto: Henri Walterbos/archief

Knunnekes straks geen mannenbolwerk meer door toetreding dames?

'We roepen altijd heel hard dat ons carnaval van ons allemaal is, maar dan moet je ook proberen iedereen daarbij te betrekken'

Door Henri Walterbos

GROENLO -Jo Moormann was begin jaren zestig als enige vrouw aanwezig bij de oprichtingsvergadering van carnavalsvereniging De Knunnekes en zat daarna als enige vrouw ooit in de Raad van Elf. Ze had grote verdiensten voor de Grolse carnavalsclub en de Grolse carnaval in het algemeen. Haar naam wordt nog steeds met veel respect uitgesproken. Afgelopen jaar werd zelfs een erespeld naar haar vernoemd; de Jo Moormann-speld. Het was de eer aan Anne Marie Broshuis de eerste Jo Moorman-Speld opgespeld te krijgen door Anne Nales, vrouwelijk lid van Corps Champètre, tijdens de dameszitting 2019. Dit ‘als blijk van waardering voor haar grote betrokkenheid bij en inzet voor het Grolse carnaval.’ Na Jo Moormann trad geen enkele dame meer toe tot de vereniging. Het heeft er echter alle schijn van dat Jo Moormann opvolgers krijgt. In de Algemene Leden Vergadering van De Knunnekes, op 16 oktober, in geval deze doorgaat, zullen een drietal dames voorgedragen worden om toe te treden tot ‘voorheen’ mannenbolwerk De Knunnekes en in de voetsporen van Jo Moormann treden. Dit vanwege hun verdiensten nu al voor de Grolse carnaval. Het is echter aan de ledenvergadering het besluit van het bestuur over te nemen.

ALV beslist
Vorst Miquel Porskamp is er maandagmiddag duidelijk over maar houdt een slag om de arm. “Ik ga daar niet te veel over zeggen. Dat is aan de ledenvergadering. De leden zullen er zich over buigen. Elk potentieel lid wordt voorgedragen in de ledenvergadering.

Na Jo
Moormann
trad geen
enkele
dame meer
toe tot de
vereniging


Als bestuur hebben wij gezegd dat we alleen maar naar de persoon kijken en niet naar ras of sekse. Op basis daarvan hebben wij gezegd dat de dames die voorgedragen zijn, of die personen moet ik eigenlijk zeggen, zij hebben de afgelopen jaren veel werk voor ons verzet. Op basis daarvan vinden wij ze van meerwaarde voor onze vereniging, maar dan nog zit je met een voordracht in een ledenvergadering. Maar goed, als de ALV mogelijk opschuift vanwege coronamaatregelen, zal de voordracht en het besluit ook opschuiven. Die beslissing kunnen wij niet nemen. Dat zijn de statuten. Daar staat ook niet in dat vrouwen geen lid kunnen worden. Wel dat, als mensen een tijdje mee hebben gelopen in een commissie, en die commissie daar tevreden over is, ze voorgedragen kunnen worden. Dat is nu het geval. Ik denk trouwens dat we ze niet kunnen weigeren. Dat zou discriminatie zijn op basis van geloof, sekse of ras.” Porskamp erkent dat er ook binnen de vereniging een sterker geluid hoorbaar is om de mogelijkheid te bieden dames toe te laten tot de vereniging. “Dat klopt. Dat heeft te maken met veranderingen van tijd. We roepen altijd heel hard dat ons carnaval van ons allemaal is, maar dan moet je ook proberen iedereen daarbij te betrekken. Iedereen die zich in wil zetten, en die zich ook bewezen heeft dat hij of zij dat doet, daar mag je nooit van zeggen dat dit niet kan, maar dat is mijn persoonlijke mening. We zijn als vereniging gegroeid, steeds meer een afspiegeling van de Grolse bevolking. Dan moet je daar als vereniging ook aan mee doen. Dat zal voor sommigen best wel even pijn doen, maar dat kan.”

Tönnekes
Mohlin Walterbos die samen met Noud Huijskes de rol van voorzitter vervuld bij de Tönnekes is blij met de ommezwaai. “Dat werd tijd,” begint ze. “Ik denk dat het positief is. Er zijn heel veel dames die veel voor de Grolse carnaval doen. Ook binnen de Tönnekes. Na de Tönnekes is er niets meer, al wil je nog zo graag actief blijven. Je wilt dan niet alleen maar de vriendin of vrouw van een Knunneke zijn. We leven in een tijd waarin er geen verschillen mogen zijn tussen man en vrouw. Het is wat mij betreft nog niet direct nodig dat vrouwen de hoogheden moeten zijn, maar dat zou natuurlijk wel vet zijn. Waarom zouden vrouwen en meiden niet kunnen organiseren? Vrouwen doen heel veel achter de schermen, maar dat mag ook wel voor de schermen.”

'Een klein
betjen meer
emancipatie
zol hier wal
passen'


Jonkvrouw Sterre Spiekker liet er in haar speech, samen met Jonkheer Mees van Schaijk, carnavalszondag 2019, op het gemeentehuis, ook al geen twijfel over bestaan. ‘Grolle hef ne vrouwelijke burgemeester en twee vrouwleu stoat no an ‘t roer van de Tönnekes. Woarumme kan dat neet bi-j De Knunnekes? De ‘Jo Moorman-speld’ veur Annemarie Broshuus volledig terecht disse eer. Moar disse vrouwleu he’w in Grolle nog völle meer. Een klein betjen meer emancipatie zol hier wal passen. Mede deur alle vrouwleu is de Grolse carnaval zo geweldig en wilt wi-j ze dan ok van harte verrassen.”