Fusieclub Grol kiest voor LED veldverlichting van Aerolux

Professionele verlichting op het sportpark Den Elshof

Door Theo Huijskes

GROENLO - Zoals bekend heeft de fusie tussen de beide Groenlose voetbalclubs S.V. Grol en S.V. Grolse Boys de per 1 juli 2020 officiële fusieclub Grol van de zijde van de gemeente Oost Gelre een zogenoemde bruidsschat opgeleverd van in totaal 320 duizend euro, zijnde 170 duizend euro voor de aankoop c.q. overname van het sportpark Het Wilgenpark van S.V. Grolse Boys, alsmede een bedrag van 150 duizend euro als afkoop van de jaarlijkse subsidie ten behoeve van het onderhoud c.q. de instandhouding van genoemd sportpark.

Het algemeen bestuur van fusieclub Grol heeft inmiddels diverse bestedingsdoelen aangegeven, waaraan dit gemeenschapsgeld besteed kan worden. Besloten is daarbij om het grootste gedeelte van het beschikbare geld te besteden aan de verduurzaming van het totale sportpark Den Elshof. Daarom is er onder leiding van algemeen bestuurslid Floris Geessinck een projectgroep, met daarin ter zake deskundige leden van de fusieclub, in het leven geroepen om de totale verduurzaming zo breed en zo goed mogelijk te realiseren.

Inmiddels is een belangrijke stap gezet in het totale verduurzamingstraject door een besluit te nemen inzake de vervanging van de huidige conventionele veldverlichting door LED veldverlichting en dat op alle verlichte velden op het sportpark aan de Oude Winterswijkseweg. Volgens woordvoerder Floris Geessinck heeft er een intensieve selectieprocedure plaatsgevonden door de projectgroep verduurzaming, waarbij externe adviseurs van De Groene Club en Sportief Opgewekt de projectgroep ondersteund hebben. "De uitkomst hiervan is dat wij als Grol gekozen hebben voor de Oldenzaalse sportverlichtingsspecialist Aerolux. Zowel de leden van de projectgroep verduurzaming als de leden van het algemeen bestuur van Grol zijn bijzonder verheugd met deze gezette stap in het kader van de totale verduurzaming”, aldus Geessinck.

Aerolux is geen onbekende voor Grol. Zij verzorgen namelijk ook al de huidige veldverlichtingsinstallatie. De LED-armaturen, die geplaatst gaan worden in de bestaande masten, zijn van het merk Lumosa. Zij leveren een armatuur dat bestaat uit meerdere lichtbronnen, die elk afzonderlijk gericht kunnen worden om het lichtbeeld en de verdeling zo optimaal mogelijk op elkaar af te stellen. Zo ontstaat er een prachtig egaal verlicht veld met minimaal schaduw effect en weinig tot geen strooilicht. Geessinck vult verder aan dat het bij de uiteindelijke keuze ook belangrijk, zo niet doorslaggevend was dat Aerolux en Lumosa (de fabrikant van de LED verlichting) constructief hebben meegedacht in de ambities van Grol, daarbij tegelijkertijd een echt partnership nastrevende.

Het streven is om nog dit kalenderjaar gebruik te kunnen maken van de LED veldverlichting. Op korte termijn verwacht de projectgroep verduurzaming een concrete planning voor het plaatsen en installeren van de armaturen te kunnen uitbrengen. De impact die het plaatsen en installeren heeft voor doordeweekse trainingsavonden zal van tevoren gecommuniceerd worden, waarbij afwijkingen in het trainingsschema kunnen plaatsvinden.