Wat gebeurt er met muziekkoepel en stadhuis?

Toch wel wat pittige lokale berichten afgelopen week, beste Grollenaren. Het ging weer eens over de muziekkoepel en de kop van het artikel in onze immer alerte Groenlose Gids luidde: ‘Meer activiteiten in de Muziekkoepel’. Dat veronderstelt dat er nu ook al activiteiten zijn, maar dat het er meer moeten worden. Nu meen ik me echter te herinneren dat er in die voorziening wel diverse dingen gebeuren, maar niet de gewenste activiteiten. Ik schrijf zelf de ‘muziekkoepel’ met een kleine letter; pas als het daar iets geweldigs wordt ga ik op groot over.

Om het gewenste doel te bereiken zijn er nu twee werkgroepen opgericht: een is bezig met de voorbereidingen van het groot onderhoud. Dat is nog niet het groot onderhoud zelf, dat moet er nog uit voortvloeien. Dat we elkaar goed begrijpen, nietwaar? En dan is er een werkgroep die moet zorgen voor meer reuring en programmering. De gemeente gaat niet zelf voor een programmering zorgen; zij treedt facilitair op. In die laatste werkgroep zitten vier mensen en dat zullen natuurlijk prima lui zijn. Intussen wacht de gemeente af. Heeft de gemeente zelf geen idee wat er moet gebeuren? Geeft ze de regie uit handen? Het kan nu puur in theorie maar zo zijn dat die werkgroep hele gekke dingen gaat uitdenken. Dat ze bijvoorbeeld de gracht daar gaan verbreden zodat de muziekkoepel in de gracht komt te liggen en dan vallen alle plannen in het water. Dat kan toch niet de bedoeling zijn, dus enige regie van de gemeente lijkt me op zijn plaats. Maar het gaat de goede kant op.

Wat de verkeerde kant op lijkt te gaan is het bericht over het Grolse stadhuis dat vorige week in de Gelderlander stond. Het ging eerst over de verhuizing van drie Achterhoekse organisaties voor werk en inkomen naar de Laarberg. Daardoor komt straks als het doorgaat die ruimte in ons stadhuis vrij. Daar zitten nu heel wat ambtenaren maar die gaan dan verkassen. Dat deel komt leeg te staan en de gemeente zoek een nieuwe huurder of huurders Tot zover las ik het bericht met gepaste belangstelling en ook met gepaste verveling. Natuurlijk wel erg belangrijk allemaal, maar niet echt opwindend. Maar dat veranderde plots toen ik in het laatste stukje van het bericht als door een kanonschot (past bij Groenlo) werd getroffen. Daar werd ik bijna gevloerd door het volgende citaat:’ Afhankelijk van die bestemming is het mogelijk dat de gemeente afscheid neemt van dat voormalige gemeentehuis’.

Moet ik daaruit de conclusie trekken dat het bestuur van Oost Gelre het gemeentehuis (wij spreken van stadhuis) van de hand wil doen? Dat ineens het laatste wat ons nog rest na de herindeling en waarvoor we als leeuwen hebben gevochten, net als in 1627, ons alsnog wordt ontnomen? Het is nu zo dat het gemeentehuis in Lichtenvoorde staat en daar werken ze allemaal hard, keihard voor ons welzijn en dat is ook prima. Maar de grote besluiten worden in Groenlo in het statige stadhuis genomen en niet op de onderste verdieping. Dat zegt iets, dan lijkt het ook alsof de besluiten toch al een stukje meerwaarde hebben, nietwaar?

Het kan zijn Torenwachter, dat je nu ter paniekerig bent, zullen jullie roepen. Dat het gewoon een kleine mistake is in het verslag van de Gelderlander. Kan zijn, maar ik wil er toch wel graag met nadruk op wijzen, voor alle zekerheid. Dat we niet plots kwijtraken waar we zo aan gehecht zijn. Want het is zoals mien kameroad altied zegt: aj iets kwiet wordt hej ‘t nog lange neet weer.


Torenwachter