Vlnr voormalig voorzitter Jan Pape, Bennie Luttikhold en de huidige voorzitter Gerard Kamp van de Vincentiusvereniging. Foto: Theo Huijskes
Vlnr voormalig voorzitter Jan Pape, Bennie Luttikhold en de huidige voorzitter Gerard Kamp van de Vincentiusvereniging. Foto: Theo Huijskes

Vincentiusvereniging timmert letterlijk en
figuurlijk aan de weg

Nieuwe locatie aan de Ruurloseweg opent in de loop van 2021

Door Theo Huijskes

GROENLO - Zaterdag 31 oktober 2020. In het voormalige auto- annex garagebedrijf van Auto Arink aan de Ruurloseweg in Groenlo is het een drukte van belang. Zowel binnen als buiten leveren diverse vrijwilligers van de Groenlose Vincentiusvereniging hand- en spandiensten om ter plekke een nieuw Vincentiushuis te laten verrijzen, waarin men in de loop van 2021 zijn intrek hoopt te kunnen nemen. Daarmee wordt dan tegelijkertijd de huidige locatie aan de Oranjestraat verlaten, die wat winkeloppervlakte, magazijn- en kantoorruimte, alsmede parkeermogelijkheden buiten niet meer voldoet aan de wensen van de nog steeds groeiende vereniging. Met de verhuizing staat de vereniging aan het begin van een nieuwe episode in haar lange, bijna 170-jarige bestaan.

Binnen is het de nieuwbakken voorzitter Gerard Kamp, die aan de hand van een korte rondleiding en inzage in enkele bouw- en andere tekeningen duidelijkheid verschaft in de plannen, alsmede in wijze waarop het een en ander ten uitvoer wordt gebracht. “Vanzelfsprekend willen wij nog liever vandaag dan morgen verhuizen, maar daarmee zijn wij afhankelijk van de hoofd- en onderaannemer, die de belangrijkste werkzaamheden, waaronder het echte vaktechnische gedeelte, voor hun rekening nemen. Omdat dit voornamelijk het binnenwerk betreft, willen bouwbedrijf De Driehoek en WSi techniek de werkzaamheden bij voorkeur uitvoeren in de wintermaanden. In de tussentijd doen wij als Vincentianen zoveel mogelijk werk zelf”, aldus de in Oele bij Hengelo Ov geboren Kamp, die in Groenlo bekendheid genoot als dierenarts en nu sedert vorig jaar de voorzittershamer bij de Grolse Vincentiusvereniging heeft overgenomen van Jan Pape.

De vrijwilligers
staan te
popelen om
op de nieuwe
locatie aan de
slag te gaan


Maximale financiële ondersteuning
Gerard Kamp geeft aan dat hij en zijn medebestuursleden bijzonder trots zijn op de financiële ondersteuning, die men van alle kanten geniet bij de uitvoering van de plannen. “Dat is op de eerste plaats het autodemontagebedrijf Gebroeders Klein Gunnewiek, van wie dit gebouw is gekocht en aan wie het gebouw in de Oranjestraat is verkocht. Een bedrijf dat niet alleen bekend staat om het hebben van een goed hart, maar ook een bedrijf dat een voortreffelijke band onderhoudt met de gemeenschap Groenlo. Daarnaast hebben wij inmiddels aan financiële bijdragen dan wel donaties en subsidies via fondsen en dergelijke een bedrag van maar liefst 540 duizend euro binnengehaald. Een geweldig bedrag, dat in zijn geheel ten goede komt van een nieuw Vincentiushuis, dat een oppervlakte heeft van 1180 vierkante meter en daarmee driemaal zo groot is als de ruimte in de Oranjestraat. Het is daarom niet zo gek dat onze vrijwilligers, 65 in totaal, staan de popelen om op de nieuwe locatie aan de slag te gaan. En nu maar hopen dat dit reeds rond 1 april in 2021 kan.”

Meer ruimte, meer voorzieningen
Het nieuwe Vincentiusgebouw krijgt een indeling, waarbij alles in het teken zal staan van optimaal gebruik, gezelligheid en warmte. Naast een veel groter parkeerterrein buiten komt er binnen naast een ontvangstruimte ook een aparte koffiekamer, een vergaderruimte, een keuken en toiletruimtes. Daarnaast wordt er rekening gehouden met een ruimte voor de dagopvang door de Stadskamer en een filiaal van het Repair Café, dat met een hoofdafdeling gehuisvest blijft in SCC De Mattelier. Wat verder een waardevolle aanvulling is, betreft de komst van de plaatselijke Ziekenomroep ZSOM, die vanwege de verbouwing van Woonzorgcentrum De Molenberg moet verhuizen.

Winkelruimte
straks driemaal
zo groot


“Hiervoor wordt een geheel afzonderlijke, af te sluiten ruimte gecreëerd”, aldus Gerard Kamp, die aangeeft dat bij de indeling vanzelfsprekend ook rekening wordt gehouden met activiteiten als de Voedselbank, Schuldhulpmaatje en Formulierenbrigade. “Maar het accent ligt natuurlijk op de winkel oftewel de ‘Vincent Shop’, waar wij onze omzet moeten genereren. Daar kijken wij met ons allen naar uit. Dankzij een winkelruimte, die straks driemaal zo groot is als de huidige ruimte, kunnen wij op alle mogelijke terreinen veel meer keuzemogelijkheden showen en dus meer verkopen. Onze huidige omzet bedraagt jaarlijks 60 duizend euro, maar die gaat straks ongetwijfeld een stijgende lijn vertonen. Geld dat wij met veel liefde kunnen inzetten ten behoeve van de minderheden binnen onze samenleving en dat in de ruimste zin van het woord.”