De fraaie presentatiegids seizoen 2020-2021 van fusieclub Grol. Foto: Theo Huijskes

De fraaie presentatiegids seizoen 2020-2021 van fusieclub Grol. Foto: Theo Huijskes

Grol een voorbeeldclub wat betreft communicatie en pr

Al 40 jaar een professioneel clubblad voor leden en sponsoren

Door Theo Huijskes

GROENLO - Wanneer er niet alleen plaatselijk maar ook regionaal één sportvereniging is, die zowel de interne als de externe communicatie en pr uitstekend voor elkaar heeft, dan is het wel de voetbalclub Grol uit Groenlo. Bij deze vereniging zijn genoemde zaken optimaal afgestemd op het bevorderen van aspecten als betrokkenheid en motivatie met als doel het zo uitgebreid mogelijk informeren van de leden, sponsoren, supporters en andere belangstellenden. Stond de communicatie bij de inmiddels 102-jarige voetbalclub al jaren achtereen op een hoog niveau, een en ander is sedert de per 1 juli van dit jaar officieel beklonken fusie met zustervereniging Grolse Boys, en dat onder het alleszeggende motto ‘Samen zijn wij sterker!’, alleen nog maar beter geworden.

Vanzelfsprekend is de Groenlose Gids nog altijd een bijzonder belangrijk uithangbord van de Groenlose voetbalclub. Daarnaast hebben zich met de komst van het digitale tijdperk tal van andersoortige mogelijkheden aangediend om informatie te delen. In dat verband heeft Grol een website www.svgrol.nl opgebouwd, die naast een professionele aanpak, invulling en uitstraling een schat aan informatie, kleurrijke beelden en dergelijke bevat. Maar naast het digitale gebeuren wordt de leden, sponsoren, supporters en andere belangstellenden ook een scala aan nieuws en informatie op papier aangeboden.

Vier decennia achtereen een cluborgaan!
In het verlengde van bovenstaande mag vanzelfsprekend het clubblad van de vereniging, inmiddels bezig aan de veertigste jaargang, niet onvermeld blijven. Destijds en dat begin 1981 een primeur in de amateurvoetballerij. Dit laatste met name omdat S.V. Grol toen een in offset en ook nog eens in kleur gedrukt clubmagazine presenteerde, hetgeen in die tijd heel bijzonder was. Het clubblad heeft door de jaren heen niet alleen wat redactie, maar ook wat opzet en invulling betreft vele wijzigingen ondergaan. Maar desondanks heeft het blad, dat minimaal viermaal per jaar bij de leden, sponsoren en anderen op de deurmat valt, niet in kwaliteit ingeboet. Wat verder als een topper mag worden aangemerkt, is de jaarlijkse presentatiegids, die aan het begin van een nieuw voetbalseizoen wordt verspreid. De eerste uitgave hiervan vond in eerste instantie plaats in paginavorm via de Groenlose Gids. Met ingang van het seizoen 1998-1999 werd een en ander verpakt in een boekwerkje in A5-formaat en inmiddels, en dat reeds sinds het seizoen 2002-2003, wordt de fullcolour presentatiegids gepresenteerd in A4-formaat. Dit jaar, aan het begin van het seizoen 2020-2021, zelfs in een 64 pagina’s tellend boekwerk van de fusieclub Grol.

Een verenigingsarchief om de vingers bij af te likken
Wat een goede presentatie en communicatie ook ten goede komt, is deelname aan de jaarlijkse Voetbalkrant, waarvan Achterhoek Nieuws bv de uitgever is en het initiatief voor die special destijds uit de koker van S.V. Grol is gekomen. Daarnaast ook de dit voetbalseizoen ingevoerde informatiepagina 'Grol Thuis!', voorafgaande aan iedere thuiswedstrijd van Grol 1 in de weekkrant Groenlose Gids. Verder zijn het ook de vele incidentele, dan wel seizoensgebonden activiteiten van de club op gebied van communicatie en pr, zoals het uitgeven van programmablaadjes bij thuiswedstrijden van Grol 1 en dergelijke, het laten verschijnen en uitdelen van nieuwsbrieven of nieuwsberichten, zoals die tijdens de huidige coronacrisis reeds menigmaal digitaal via de website van Grol richting alle leden en andere belangstellenden zijn gestuurd.

Bij deze opsomming mag niet onvermeld blijven dat ‘de Grol’ sedert 2014 ook een indrukwekkend eigen Grolarchief heeft, ondergebracht in een aantal brandwerende archiefkasten in een speciaal afgesloten vertrek op het sportpark Den Elshof. Een inmiddels uniek archief, inclusief rijk fotoarchief, geïnitieerd en opgezet door ter zake deskundige Grolleden, waar diverse overige amateurclubs en zelfs clubs uit het betaalde voetbal hun vingers bij aflikken.