Ook de kwestie van de ontheiliging van de kerk in Lievelde komt voorbij tijdens Buut TV. Foto: Roel Krabben

Ook de kwestie van de ontheiliging van de kerk in Lievelde komt voorbij tijdens Buut TV. Foto: Roel Krabben

Buut TV: avondvullend programma vol muziek, dans en vooral lach

'We zijn er misschien nog wel drukker mee geweest dan met een gewone buutavond'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Als het onderwerp carnaval voorbijkomt, gaat het vooral over afgelastingen van activiteiten. In Beltrum zullen er ook geen samenkomsten in de vorm van buutavonden of Patsboemshows zijn, maar hartje zomer bedachten De Belhamels al wel een alternatief toen de geluiden over het mogelijk niet doorgaan van carnaval de kop opstaken. En de Beltrumse carnavalisten maakten het zich niet gemakkelijk met het opzetten van een ruim twee uur durende tv uitzending, getiteld Buut TV, te bekijken op zaterdag 7 november, van 20.00 tot 22.00 uur.

Maakten we in deze uitgave al melding van het voornemen van de tv-avond, inmiddels staat het programma vast, is er huis aan huis een tv-gids in Beltrum verspreid en zijn de meeste programma-onderdelen al opgenomen en klaar om uitgezonden te worden. President Sander Esselink ziet er naar uit, en velen met hem. “We zien dat de nieuwsgierigheid als behoorlijk gewekt is met foto’s op onze Facebookpagina, ook buiten Beltrum. Uit Groenlo kregen we ook al de nodige signalen dat men ons initiatief waardeert en gaat bekijken.”

Historisch tv-avondje
Is de aanleiding minder met de coronacrisis, toch maakt carnavalesk Beltrum en omstreken zich op voor een historisch TV-avondje vol muziek, dans en vooral lachen. “De Buutcommissie en de buutschool ‘de Klas van Bas’ zijn hier al op tijd mee aan de slag gegaan. Dan heb je een bult creativiteit bij elkaar zitten. We hebben een tijd geleden een keer met een hele groep mensen bij elkaar gezeten bij Spilman in de grote zaal, coronaproof, toen werd alles al echt heel concreet, waren er al stukken opgenomen. Hebben we een productieteam opgericht met Marcel Baks, Roel Krabben, voorzitter Joris Wiegerinck, Ronald van Hal en ikzelf. Alles wat eromheen moet gebeuren hebben we opgepakt.” Esselink heeft al enkele voorproefjes gezien. “Het wordt prachtig. Iedereen is er enthousiast over. Het is dan wel twee uur maar we zijn er misschien nog wel drukker mee geweest dan met een gewone buutavond,” lacht Sander.

Tussen de opgenomen items zal Sander zelf live de omroeper van dienst zijn om de tv-kijkers door de tv-avond te loodsen. “De persconferentie aan het begin wilden we ook live doen maar dat kan vanwege de beperkingen niet. Dat nemen we dan ’s middags op, want je wilt wel actueel zijn.”

Programma
Het programma is echt om naar uit te zien. De avond wordt geopend met CPO 3 Journaal, gevolgd door een woordje van burgemeester Joost van Oostrum en de persconferentie van P. Rutje en P. de Jong, inclusief doventolk. Daarna ‘Komt een man bij de dokter’, ‘Man bijt hond’, ‘Chantal en Anne komen werken’, ‘Zaai’, ‘Hart van Beltrum’ en ‘Miljoenenjacht live.’ En dat alles op zijn Belhamels. “Ook de Belstars treden op. Dat wordt een live-dans-show vanuit City Lido Groenlo dat hier graag aan meewerkte. En voor de meiden prachtig om op zo’n mooi podium te staan, compleet met led-verlichting. Voorafgaand aan de Belstars ‘School TV’, een item met Jeugdprinses Minke en Adjudant Nout. Uiteraard ontbreken shownieuws en weerbericht niet evenals een live concert, van Hosté en de Poarnemers. De tv-avond wordt afgesloten door Prins Jelle en Adjudant Pascal.

Live-stream
Buut TV wordt uitgezonden middels een live-stream en is te zien op de computer, mobiele telefoon of smart-tv. Die is te vinden op de website van De Belhamels of via de QR-code.


cvdebelhamels.nl