Vierde noodgedwongen kap in Oost Gelre

Vervolg van de voorpagina

De verontwaardiging werd mede aangewakkerd door het gegeven dat de gehele aan de stadsgracht grenzende omgeving vanwege de vele herfsttinten op dit moment een ware bezienswaardigheid vormt en dat zeker in de ogen van voorbijkomende natuurliefhebbers.

Navraag bij de gemeente Oost Gelre leert dat het kappen van deze boom bittere noodzaak is. Volgens Marvin Hendriks, werkzaam op de afdeling Omgeving van de gemeente Oost Gelre, betreft het hier een zogenoemde ‘noodkap’. “Dat een en ander slechts bij hoge uitzondering gebeurt, bewijst wel het feit dat het in dit geval pas de vierde boom in de gehele gemeente Oost Gelre betreft, die in het jaar 2020 noodgedwongen moet worden gekapt. Als gevolg van een blikseminslag in het recente verleden was de boom er al heel slecht aan toe. Daar overheen kwam nog eens de uitzonderlijke droogte in het afgelopen jaar, hetgeen het noodzakelijk maakte dat een nader onderzoek door de Boomveiligheidscontrole VTA noodzakelijk was”, aldus Hendriks.

Daarnaast geeft Hendriks aan dat in de overwegingen ook het grote risicoaspect is meegenomen, omdat zich dicht in de buurt en dat op het bruggetje vaak groepen mensen, veelal fotograferende toeristen en anderen bevinden. “Omdat de boom de laatste tijd ook nog eens nieuwe, grote scheuren vertoonde, moest er noodgedwongen worden gekozen voor het middel ‘noodkap’. Maar ik begrijp heel goed dat mensen in het voorbijgaan, en dat juist in een tijd waarin het vizier gericht is op de veelal kleurrijke bomen, zich afvragen waarom dit nodig is.”