Jan Brinkman (1929-2020). Foto: Theo Huijskes
Jan Brinkman (1929-2020). Foto: Theo Huijskes Theo Huijskes

In memoriam
Jan Brinkman

Bestuurder en vrijwilliger op 91-jarige leeftijd overleden

Door Theo Huijskes

GROENLO - Op 5 november is in het Buurtzorg Hospicezorg in Haaksbergen Jan Brinkman op 91-jarige leeftijd overleden. Brinkman, echtgenoot van Lenie Brinkman-ter Schegget, met wie hij in juni van dit jaar 64 jaar was getrouwd, is op 17 september 1929 als enig kind in het in Gorssel woonachtige gezin Brinkman geboren. Het echtpaar Brinkman, zijnde de ouders van de dochters Annemiek en Marina en de (over)grootouders van vijf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen, is in 2002 vanuit Schalkhaar in Groenlo komen wonen en dat in het appartementencomplex Den Koem.

Jan Brinkman heeft in Oost-Nederland op diverse terreinen bekendheid genoten. Zo heeft hij tal van functies bekleed in de grafische industrie en dit laatste met name bij Kluwers Courantenbedrijf in Deventer. Naast zijn drukke baan vervulde hij in zijn vrije tijd met veel toewijding tal van vrijwillige bestuurs- en andere functies. Dit laatste van bemiddelaar tussen ondernemingsraden tot het adviseren bij voorgenomen en uitgevoerde fusies. Van secretaris van de Algemene Nederlandse Grafische Bond tot tweede voorzitter van de Deventer IJs Club. Van voorzitter van de korfbalvereniging Hellas en de voetbalvereniging Schalkhaar tot voorzitter van verschillende ondernemingsraden. En van lid van actie- en jubileumcomités tot voorzitter van de toneelvereniging T.O.P. in Lochem. In een interview ten behoeve van deze weekkrant liet hij ooit optekenen dat hij nooit een gemakkelijke bestuurder is geweest, maar wel iemand die zich altijd voor de volle honderd procent heeft ingezet.

“Ik weet van mijzelf dat ik eigenwijs ben, maar geef een ander wel de ruimte wanneer zijn of haar mening beter is dan de mijne. Van meelopers of personen, die altijd uit zijn op het sluiten van compromissen, ben ik nooit een voorstander geweest. Niet voor niets luidde en is nog steeds mijn motto: Ik hou niet van mensen die het altijd met mij eens zijn!”

De snelle inburgering van het echtpaar Brinkman in Groenlo, had tot gevolg dat Jan zich ook daar op het vrijwilligersterrein wist waar te maken. Zo is het de inmiddels opgeheven voetbalvereniging Grolse Boys geweest, waar hij een tiental jaren achtereen vrijwilligerswerk heeft verricht. Daarnaast meldde hij zich spontaan aan als vrijwilliger ten behoeve van de RK Begraafplaats aan de Lichtenvoordseweg, waar hij niet alleen op vrijwillige basis een steentje bijdroeg aan het onderhoud van de begraafplaats, maar zich ook graag in positieve zin bemoeide met zaken die het welzijn van de begraafplaats ten goede kwamen.

Toen eerder dit jaar Jan Brinkman samen met echtgenote Lenie in de huidige wekelijkse rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ werd geportretteerd, liet men als echtpaar nog de volgende passages in deze krant optekenen. “Wat er thans in de gehele wereld, alsmede dicht bij huis in ons eigen land als gevolg van COVID-19 gaande is, vinden wij heel erg. Maar ondanks dat wij vanwege onze leeftijd de gruwelijke naweeën van de Eerste Wereldoorlog nog hebben meegemaakt en niet te vergeten de crisistijden zowel vóór, tijdens als na de Tweede Wereldoorlog, om het over de overige crisissen in de vorige eeuw maar niet te hebben, leven wij ook nu intens met iedereen mee. En dat in het bijzonder met al degenen die het slachtoffer worden van de huidige coronacrisis!”

Mede vanwege de geldende coronamaatregelen heeft het afscheid nemen en de crematie van Jan Brinkman in een kleine, besloten kring plaatsgevonden.