Willy en Lucie Sprenkeler in de werkplaats van hun zaak in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Willy en Lucie Sprenkeler in de werkplaats van hun zaak in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Sprenkeler Tweewielers Groenlo sluit na 83 jaar

GROENLO - De in Groenlo en omgeving van oudsher bekende zaak Sprenkeler, gespecialiseerd in rijwielen, bromfietsen, scooters en onderdelen, houdt na 83 jaar op te bestaan. Was het vader Willem Sprenkeler, die in 1937 het besluit nam om als zelfstandig ‘fietsenmaker’ in de Oranjestraat (Vietsteeg) aan de slag te gaan, het is zoon Willy, die heeft besloten om het inmiddels al jaren aan de Ruurloseweg gevestigde familiebedrijf te sluiten. Op donderdag 24 december aanstaande gaat de bedrijfsdeur definitief op slot en komt er daarmee een einde aan een periode, waarover als gevolg van tal van interessante ingrediënten een familieboek geschreven kan worden.

Door Theo Huijskes

Met aan zijn zijde steun- en toeverlaat, tevens echtgenote Lucie Sprenkeler-Klein Gunnewiek (68) geeft Willy Sprenkeler (70) aan dat hij vanaf zijn zestiende levensjaar na beëindiging van de Mulo zijn hele ziel en zaligheid in het bedrijf heeft gelegd en dat het daarom na 54 jaar tijd wordt om nog een aantal jaren op een andere manier van het leven te genieten.

“Bij gebrek aan een opvolger -onze beide zonen Clemens en Martin hebben na vele studies een mooie carrière buiten Groenlo opgebouwd- staat het gehele pand, inclusief woning, winkelruimte, showroom en werkplaats te koop. Zelf hebben wij inmiddels een bestaande woning aan de Vicariestraat gekocht, alwaar wij nog een mooie tijd hopen te krijgen.”

Willem en Grada Sprenkeler-te Brinke
Willy en Lucie praten met veel respect en waardering over hun ouders respectievelijk schoonouders Willem en Grada Sprenkeler-te Brinke, overleden op 72-jarige en 99-jarige leeftijd. “Mensen die met hart en ziel leefden en werkten voor hun gezin en hun bedrijf”, geven beiden aan. “Pa heeft van meet af aan hard gewerkt. Hij stond in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw bekend als de man die je fietsband plakte voor slechts een dubbeltje”, vertelt Willy. “Zijn harde werk met daarbij de ondersteuning van ma, had tot gevolg dat hij in 1948 de mogelijkheid kreeg om dit pand te kopen. Ons gezin bestaat uit zeven kinderen, te weten drie meisjes en vier jongens.”

Toen oprichter Willem Sprenkeler in 1977 stopte, kwam Willy samen met broer Gerard aan het bedrijfsroer te staan. Helaas overleed Gerard in 2015 op de leeftijd van 63 jaar, zodat Willy de zaak alleen moest voortzetten. Omdat Willy met name verantwoordelijk was voor het onderdeel bromfietsen, scooters en materialen, had dit laatste tevens tot gevolg dat de rijwieltak met ingang van 1 januari 2016 werd overgedragen aan Hofstede Bike Totaal Beltrum met een nevenvestiging in Groenlo.

Actief voor de vrijwillige brandweer
Niet onvermeld mag blijven dat Willy Sprenkeler naast zijn werk onder eigen dak ook nog 35 jaar deel heeft uitgemaakt van de vrijwillige brandweer in Groenlo. "Een prachtige tijd, die mij inmiddels een plekje heeft opgeleverd bij de ‘Noa Smeulers' oftewel de contactgroep voor de zogenoemde gepensioneerde Grolse brandweerlieden." Overigens mag ook echtgenote Lucie inmiddels van zichzelf zeggen dat zij een uit het juiste hout gesneden vrijwilligster is en dat in woonzorg- en verpleegcentrum De Molenberg. "Werk in de verzorging en/of verpleging heeft mij altijd getrokken. Vandaar dat ik dat vrijwilligerswerk met veel plezier heb gedaan en dat voorlopig ook nog blijf doen. Dus ook na het stoppen met onze zaak, zullen wij ons op geen enkel moment vervelen. Wanneer je maar wilt, er is altijd wel iets te doen of te beleven!”